Ordføreren om interessen for skøyteidrett:
– Krever at vi får flere anlegg enn vi har i dag
– Det er helt åpenbart at de som ønsker å drive med skøyteidrett ikke har et veldig bra tilbud nå, erkjenner ordfører Marianne Borgen.
Publisert: 21.02.2020 kl 13:35
Sist oppdatert: 21.02.2020 kl 13:39
VOLDSLØKKA / NORDRE ÅSEN: Ordfører Marianne Borgen (SV) fikk æren av å ønske deltakerne velkommen til Oslo i forbindelse med åpningsseremonien i Rådhuset og i Spikersuppa tirsdag kveld. Onsdag ettermiddag så hun sin første bandykamp for kvinner, som tilskuer til Norges møte med Finland på Voldsløkka. Et oppgjør som endte 2-0 til Norge, og sikret dem semifinaleavansement.
– Men jeg har sett mange innebandykamper, og jeg har sett en bandykamp før, men den var for menn, sier ordføreren.
Hun synes bandy er en spennende idrett.
– Men det jeg sliter litt med er å følge med på ballen, for den går så innmari fort. Og så er jeg imponert over skyteferdighetene, av hvor raskt det går. Jeg håper det at man har VM nå i Oslo, og i Norge for første gang på ti år, kan inspirere jenter til å begynne med denne idretten. For det ser kjempemorsomt ut.
Selv har Borgen aldri prøvd bandy, men hun forteller at hun gikk mye på det de kalte danseskøyter i sine barne- og ungdomsår på Veitvetbanen, like ved der hun vokste opp. Gutta gikk på lengdeløpsskøyter.
– Sånn var det den gangen, forteller ordføreren.
Stor interesse
Bandyidretten har fått mye medieoppmerksomhet denne uka, i forbindelse med VM, som har gått på Voldsløkka, Bergbanen, og de siste kampene på Frogner stadion.
Men også i Ullevål IL, som fyller 100 år i år, har de opprettet eget damelag. Og Skeid bandys herrelag, som har hatt en god sesong, avanserte denne uka, ved å rykke opp i eliteserien. Det til tross for at klubben ikke har en egen isflate. Skøytebanen på Nordre Åsen er kun en naturisbane, og med den milde vinteren har det ikke vært mulig å lage skøyteis der i år.
Skeid bandy har i 25 år jobbet for å få kunstis, men ennå har det ikke kommet noen politiske løfter. I et innlegg til Nordre Aker Budstikke, skriver Per Steinar Ekeli fra Grefsen:
«Det er en skam at Skeid ikke har fått innvilget kunstis på Nordre Åsen. I alle år før 2000 - 2005 var det naturis i parker og sletter i bydelen. Deriblant Nordre Åsen. De siste 10 års klimaendringer har ikke gjort dette mulig. Skeid har i alle år vært en breddeidrett- og toppserieklubb. Betydd mye for barn og unge i distriktet.»
Kritisk til anleggssituasjonen
Stig Pedersen, faren til Stine Pedersen som er den ene av Norges to keepere, var med å starte opp jentebandyen igjen i Ullevål IL i 2012. Etter åpningskampen på VMs første dag, etterlyste han mer handlingskraft fra politikerne for å sikre fremtiden til en idrett som har opplevd økt interesse de siste årene.
– I dag er det sol, men bare se på Yr for morgendagen. Da er vi helt ute å kjøre. I Sverige har omtrent hver bandyklubb sin egen hall, her har vi ingen. Det trenger vi i Oslo for å sikre stabile forhold for idretten. Mange tror at en bandyhall bare er for bandyen, men det stemmer ikke. Vi ser at der det er isflater i Oslo i dag er det kø av publikum som vil gå på skøyter i helgene. En bandyhall kan dessuten brukes også av andre idretter som for eksempel skøyteløp og til kunstløp, sa Pedersen til Nordre Aker Budstikke.
Om Skeids resultatløse kan for kunstis, sa han:
– Det er jo helt håpløst for rekrutteringen. Uten baner dør idretten,
Må se på tilbudet
Konfrontert med kritikken fra Pedersen, svarer ordfører Marianne Borgen:
– Det å ha åpne skøyteisflater, slik som denne som er åpen for alle, og brukes av veldig mange i helgene, er viktig. Jeg har selv et barnebarn som er her ofte på lørdagene og går på skøyter med faren sin.
Hun sier at slike åpne anlegg som kan brukes både av idretten og «folk flest» har vært tradisjon i bandyidretten.
– Ettersom vintrene gir dårligere snøforhold i hovedstaden og andre steder, så vil interessen for skøyteidretten øke. Jeg tror vi framover må tenke hvordan vi kan få styrket barn og unges muligheter til å få være med i skøyteidretten – og da krever det flere anlegg enn det vi har i dag.

Statssekretær Knut Aastad Bråten (V) i Kulturdepartementet og ordfører Marianne Borgen (SV). Foto: Christian Fredrik Borg
– Hvordan er det å se at VM kommer hit, til banene (Voldsløkka, Bergbanen og Frogner stadion) som Oslo kommune tilrettelegger?
– Vi er veldig glade for å ha et samarbeid med bandyforbundet nettopp for å få VM til Norge og til Oslo. Oslo kommune har bidratt økonomisk og med banene. Og så er det ekstra stas at det er VM i bandy i Oslo akkurat nå når det er 100 år siden Norges Bandyforbund ble stiftet her i Oslo.
– Vil dere fra politisk hold i Oslo jobbe for flere skøytebaner, slik idretten selv ønsker? Behovet viser seg tydelig i et år som nå når forholdene gjør det umulig å lage naturisbaner.
– De siste fire årene med rødgrønt styre har vi satset mer på idrettsanlegg enn man hadde gjort på veldig mange år. Så er vi veldig opptatt av å styrke mulighetene for alle barn og unge til å delta i idrett, og da må vi må se på hvor pengene skal satses. Men det er helt åpenbart at de som ønsker å drive med skøyteidrett, hvis du ser hele byen under ett, ikke har et veldig bra tilbud nå. Så vi får se på det framover, absolutt, avslutter ordføreren.
NB! Norge tapte begge sine kamper torsdag, og måtte også se seg slått av Russland i semifinalen fredag, 4-0. Dermed blir det bronsefinalespill på Frogner stadion lørdag klokka 11.00 for de norske damene.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!