Oslo forblir rødgrønt, MDG fosser frem i Sagene

Raymond Johansen fikk ingen fisk i Sognsvann i mai i år, og lyktes heller ikke i å fiske nok velgere. Ap gjør sitt dårligste Oslo-valg noen gang. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)
Mens Arbeiderpartiet lekker velgere i stor stil, vokser byrådspartiene MDG og SV, og samarbeidspartiet Rødt. Dermed beholder de flertallet i bystyret. I bydel Sagene klatrer MDG over Ap med valgdagsstemmene.
Publisert: 10.09.2019 kl 10:33
OSLO/SAGENE: Det er klart etter at den foreløpige opptellingen av alle oslostemmene er klar, natt til torsdag. Tirsdag morgen pågår fortsatt den endelige opptellingen/fintellingen.
Arbeiderpartiet faller 11,9 prosentpoeng, til 20,1 prosent i Oslo. Blir dette resultatet stående mister partiet 8 representanter i bystyret, og sitter igjen med 12. Byrådskameratene Miljøpartiet de grønne og SV bykser fram. MDG er oslovalgets vinner med en fremgang på 7 prosentpoeng, som gir en oppslutning på 15,2 prosent. SVs fremgang på 3,6 prosentpoeng sikrer en oppslutning på 9,1 prosent. Dette gir de to partiene henholdsvis 4 og 3 flere representanter i bystyret enn de har i dag, og MDG ender da med 9 mandater, mens SV får 6.
Valgresultater i Oslo:
Raymond fornøyd, tross tidenes dårligste oslovalg
Rødt er oppe i 7,2 prosent i Oslo, frem 2,2 prosentpoeng, og øker til fire representanter i bystyret. Dermed er dagens koalisjon sikret med 31 av de 59 plassene i bystyret.
Selv om 20,1 prosent er tidens dårligste Ap-resultat i Oslo, er byrådslederen fornøyd.
- Jeg føler meg som en vinner. For jeg er fortsatt byrådsleder. Jeg har oppnådd 33 prosent i tidligere valg uten å være i nærheten av makt og innflytelse. Vi kommer til å sitte i førersetet med meg som byrådsleder, det er det som betyr noe, sier Johansen til Aftenposten.
Fall på borgerlig side
Høyre er hovedstadens største parti med 25,4 prosent av stemmene, men Eirik Lae Solbergs håp om å overta som byrådsleder brister nok likevel. Partiet taper 6,4 prosentpoeng, og mulige samarbeidspartier som Frp og Venstre taper seg også, med henholdsvis 0,7 (til 5,3 prosent) og 1,1 prosentpoeng (til 5,8 prosent) ned sammelignet med for fire år siden.
Valgets jokere, FNB og Senterpartiet kommer med dette resultatet inn i bystyret. FNB får 5,9 prosent, og fire mandater. Mens Senterpartiet med sine 2,2 prosent, ligger an til å få én representant. Det gjør også KrF, som får 1,7 prosent oppslutning.
Bystyret:
Med dette valgresultatet vil bystyresammensetningen se slik ut:
- Høyre: 15 mandater (−4)
- Arbeiderpartiet: 12 mandater (−8)
- Miljøpartiet De Grønne: 9 mandater (+4)
- Sosialistisk Venstreparti: 6 mandater (+3)
- Rødt: 4 mandater (+1)
- Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: 4 mandater (+4)
- Venstre: 4 mandater (0)
- Fremskrittspartiet: 3 mandater (−1)
- Senterpartiet: 1 mandater (+1)
- Kristelig Folkeparti: 1 mandater (0)
Bydel Sagene-resultater
MDG er bydelens største parti, med 22,2 prosent av stemmene, en økning på 10,6 prosentpoeng. Arbeiderpartiet går tilbake 12,5 prosentpoeng, og ender nede på 19,6 prosent. Høyre blir bydelens tredje største parti, med 17,5 prosent. Dette er en nedgang på 3,4 prosentpoeng fra valget i 2015. Også i Sagene går SV frem, til 12,7 prosent, en økning på 3,4 prosentpoeng. Rødt har også en økning, på 1,1 prosentpoeng, og ender på 8,4 prosent. Venstre har en nedgang på 2,7 prosentpoeng, og ender på 7,6 prosent. FNB får i Sagene 3 prosent. Se tabellen lenger ned for oversikt over alle partiene.
Nå er det viktig å merke seg at bydel Sagene-resultatene ikke gjelder bydelsutvalget. Stemmene til bydelsutvalget telles først senere denne uka, og BU-sammensetningen godkjennes 20. september. NB! Tallene for bydel Sagene inneholder ikke forhåndsstemmene, siden disse blir talt opp sammen med kommunen som helhet. Sagene-tallene speiler dermed kun stemmene som ble avgitt på de ordinære valgdagene. Forhåndsstemmene er imidlertid regnet med i resultatet for Oslo. Fremmøteprosenten i Sagene på valgdagene var 69 prosent.
Sagene-resultater: