Mange med dette yrket jobber på museum. Ingjerd og Fredrik har valgt seg Lilleborg
– Det blir fantastisk å oppleve den første våren her. Vi gleder oss veldig til å få besøk, sier Ingjerd Kleiva i Oslo Konserveringsatelier.
Publisert: 04.04.2021 kl 08:00
Sist oppdatert: 04.04.2021 kl 14:00
LILLEBORG: Samboerne og malerikonservatorene Ingjerd Kleiva og Fredrik Jong har flyttet konserveringsatelieret sitt til Lilleborg. De ønsker å gjøre konserveringsarbeid av høy kvalitet lett tilgjengelig for alle.
Kleiva og Jong har drevet Oslo Konserveringatelier siden 2014. De holdt tidligere til i Gamlebyen, men bestemte seg for å flytte til et lokale mer egnet for arbeidet deres. Dermed endte de opp på Lilleborg.
– Jeg tror mange ville vært overrasket over hvor mye forskjellig vi gjør. Arbeidsoppgavene varierer fra rådgiving, til kartlegging og analysering, og kunstverk som skal flyttes og demonteres. Vi reiser mye ute og er hjemme hos folk, både i privathjem og bedrifter, sier Kleiva.
– Vi jobber med mye mer enn bare lerretsmalerier. Det kan være alt fra gamle møbler, veggfast kunst og dekorerte flater.
En klassisk jobb for Kleiva og Jong er rensing av malerier og retusjering.
– Det er aldringsfenomenet i kunsten vi prøver å rette på, sier Jong.
Smal nisje
Jong sier mange ikke har noe særlig forhold til konservering og at det oppleves som er smal nisje. Malerikonservator er en yrkesgruppe innenfor både håndverk og det akademiske. Jong forteller at de fleste utdannede begynner på museum eller i gallerier.
– Vi har også vært innom det, men så bestemte vi oss for å begynne privat.
Det var spesielt følelsen av å skape sin egen arbeidsplass som fristet.
– I tillegg har det ikke vært prøvd så mye før. Det virker som utdannede konservatorer kan vært litt redde for å gå inn i privatmarkedet, sier Jong.

– Det er viktig å formidle at noe kan gjøres uansett, om det er rådgivning eller noe annet. Foto: Cecilie Sunde Lien
Kleiva forteller at konserveringsmiljøet er lite, og at det hender de samarbeider med andre når det trengs innen en annen materialegruppe.
– Behovet for konservering er stort. Begrensningene kommer av at folk ikke vet om hvor de kan henvende seg når det er behov som oppstår.
Mange som har behov for konserveringshjelp kontakter museum fordi de ikke vet hvor de skal begynne.
– Det forrige lokalet vårt var mer skjult. Vi håper at med det nye lokale vil vi være mer synlige og kunne vise hva konservering er.
Fått varm velkomst på Lilleborg
Atelieret åpnet i februar. Kleiva og Jong forteller at de er veldig fornøyd med området og at de opplever et miljø på Lilleborg.
– Det har blitt et håndverksmiljø her som vi er veldig glad for å ha, sier Jong.
Da det tidligere lokalet var mer skjult er det en ny situasjon for Kleiva og Jong med et såpass åpent lokale.
– Vi er jo ikke vant med at folk banker på og titter inn. Det er en ny situasjon, men veldig moro, sier Jung.
Kleiva sier det er veldig hyggelig når både bedriftene og beboerne går forbi og sier hei.
– Vi er jo bare oss to så det er fint med litt flere fjes. Spesielt nå er det fint å se mennesker og livet utenfor. Det er en stor kontrast fra det vi hadde før, sier Kleiva.
– Vi merker at det jobbes for å ha samhold her, fortsetter hun.
Noe kan gjøres uansett
Kleiva og Jong oppfordrer til komme innom eller å ringe før man tar turen bort.
– Det er egentlig bare å komme innom, men vi er mye ute på oppdrag. For å sikre seg at vi er her kan det være lurt å ringe først.
– Mange tenker at konservering ikke er mulig fordi det er for dyrt. Det er viktig å formidle at noe kan gjøres uansett, om det er rådgivning eller noe annet. Alternativet er at ting går tapt, og det ønsker vi å unngå.
Oslo Konserveringatelier kan kontaktes på telefon: 908 02 787 eller på e-post: post@oslokons.no