ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Vi har «stolpefeber»!

Oslo nord slår resten av landet

STOLPEJAKTEN: Liv Haga er ivrig stolpejeger i Oslo nord. Foto: Janina Lauritsen

Det er ingen andre steder i Norge det er så ivrige stolpejegere som her!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2018 kl 14:09

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO NORD: I skrivende stund er det 9617 stolpejegere i Oslo nord.

– Oslo nord er desidert størst, det er kjempegøy. Det er gøy at det har utvidet seg fra år til år, og vi har aldri hatt flere brukere enn vi har nå. Ingen andre arrangører i landet har like mange brukere som Oslo nord, sier Sondre Sande Gullord. Han er en av tre som startet Stolpejakten i 2013.

– Det var faren min, Arnfinn Pedersen og jeg. Vi startet på Gjøvik, så kom det hit for tre år siden, samtidig som jeg flyttet hit.

På landsbasis har Stolpejakten 61.759 brukere. Målet er 70.000 før jakten avsluttes 1. november. I Oslo nord er det Nydalens Skiklub som er arrangør.

– Kanskje vi runder 10.000 i Oslo nord, det hadde vært artig.

ANNONSE

Motiverer flere til å gå på tur

Tanken bak Stolpejakten var å lage et lavterskel folkehelsetilbud, som skulle motivere flere til å komme seg ut på tur. Det var også en sosial tanke bak det hele.

– Det er et påskudd for å ta med venner og bekjente ut, og for å kunne bli bedre kjent i nærmiljøet. Folk som har bodd på samme sted i 30 år har funnet skjulte perler i Stolpejakten, forteller Sande Gullord.

Disse områdene tilhører Oslo nord:

 • Sentrum
 • Bydel Sagene
 • Helsfyr
 • Bydel St.Hanshaugen
 • Majorstuen
 • Bydel Grünerløkka
 • Kringsjå
 • Kjelsås
 • Nordmarka
 • Kampen
 • Svartdalen

Han tror Stolpejakten har blitt så populært fordi det er enkelt, gøy og du kan gjøre det akkurat når du vil. For de yngste ser han at premiene er med på å gjøre det attraktivt, mens for de eldre er muligheten til å komme seg ut det viktigste.

ANNONSE

– Dette er moderne turorientering. Orientering er mer utilgjengelig for folk flest, Stolpejakten er tilgjengelig for alle.

Nordmarka-stolpene er borte

Muligheten for å registrere de seks stolpene i Nordmarka ble avsluttet 1. oktober, på grunn av elgjakten. Men det har ikke så mye å si, mener grunnleggeren.

– Poenget er først og fremst å finne stolpene i sitt nærmiljø, stolpene i Nordmarka er et ekstratilbud for dem som vil komme seg litt lenger unna.

Men det er absolutt noen stolpejegere som har gjort sport i å ta flest mulig.

– Vi har hatt en bruker som har tatt alle i Oslo nord på én dag. Det er også to som har tatt 3874 stolper i hele landet. Det er mye, da snakker vi mange hundre kilometer.

ANNONSE

OSLO NORD: Det er ingen andre steder i Norge som har flere stolpejegere enn Oslo nord, forteller Sondre Sande Gullord. Foto: Janina Lauritsen

Finner mange steder du kanskje ikke visste om

Liv Hagen er ivrig stolpejeger i Oslo nord, og har vært det siden det startet i Oslo.

– Jeg har tatt nesten alle i Oslo nord, jeg regner med å få tatt alle før 1. november.

I år har har hun foreløpig tatt 180 stolper, også utenfor Oslo nord, og det er omtrent halvparten av det hun registrerte i fjor.

– Jeg prøver å gå tre-fire ganger i uka, og i helgene. Stolpejakten bringer deg ut til så mange fine steder som du kanskje ikke visste om. Jeg er fascinert av hvor mye som finnes i denne byen.

ANNONSE

Hagen tar automatisk opp appen for å registrere stolper uansett hvor hun er. Det er en morsom greie for å komme seg mer ut på tur, syns hun.

– Jeg var turmenneske før Stolpejakten også, men jeg går alene og da er det vanskelig å motivere seg. Det at man kan ta dette etter jobb og i helgene gjør det enklere.

Stolpejakten kan også være sosialt, selv om man går ut døra hjemme alene.

– Jeg treffer alltid andre i helgene som er ute på jakt. Det gir ekstra motivasjon.

Og det er moro å ta med seg barn ut på tur, forteller hun videre. Stolpejakten er en enkel metode for dem å lære seg kart og retninger, og lære litt om all historien som ligger i hver krik og krok i denne byen.

Og selv om kartet, i tillegg til papirkart, er i appen på mobilen, så behøver man slett ikke å gå med nesa i mobilen eller i kartet hele turen. Det lærer man seg.

– Nå har jeg blitt så rutinert at jeg tenker «OK, den retningen skal jeg gå.» Så jeg ser ikke på kartet før jeg nærmer meg stolpen.

Lærer noe nytt hver sommer

– Jeg oppdager noe nytt hver sommer. De som setter opp stolpene er så kreative, jeg har vært på de utroligste steder. Bare tenk hvor mange skulpturer det er i hver park og bak en hage. Jeg anser meg for å være kjent i Oslo, men hver gang jeg er på jakt etter stolpene finner jeg noe nytt.

De fineste områdene å gå på tur i er parker og grøntareal, forteller hun.

– Jeg liker at Stolpejakten er lavterskel, at det er i parker – som byen er stappfull av. Det er det beste. Jeg tenker at hvis man får folk ut i parkene og får dem til å benytte seg av grøntarealene, så er det helt fantastisk. Man må ikke ta hundrevis av stolper, ta stolpene i ditt tempo og stolpene du syns er spennende.

– Jeg tror Oslo nord-folk er turfolk som liker å finne nye områder. Nå får man muligheten til å finne nye utflukter. Og det er alltid en buss eller tog som tar deg tilbake dit du kom fra – fordelen med Oslo er måten den er bygget opp på. Men ikke bare ta stolpene, ta byen i bruk, oppfordrer Hagen.

MYE Å OPPDAGE: Bare tenk på alle nye steder du kan oppdage med Stolpejakten, forteller Liv Hagen. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE