Sagene Avis

Oslo-politiet: – Vil ikke straffe folk som ikke bruker munnbind

Fra tirsdag klokken 12 må alle som ikke kan holde én meters avstand til hverandre i Oslos kollektivtrafikk, bruke munnbind. Men politiet kommer ikke til å bruke ressurser på å håndheve påbudet, opplyser de til NTB. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Politiet kommer foreløpig ikke til å bruke ressurser på å håndheve påbudet om munnbind i Oslos kollektivtrafikk. Heller ikke Ruter har sanksjonsmuligheter. Tiltaket trådte i kraft fra tirsdag klokken 12.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 29.09.2020 kl 13:34

OSLO: – Vi skal ikke inn på trikkene for å sjekke, det har vi ikke kapasitet til. Dersom det blir meldt om store problemer opp imot dette, så får vi revurdere, men vi kommer i utgangspunktet ikke til å bruke ressurser på dette, s operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo politidistrikt til NTB tirsdag formiddag.

– Ressursbruken blir slik som det har vært tidligere. Vi bistår kommunen dersom det blir etterspurt, og vi tar hånd om ordensmessige ting og brudd på smittevernregler, sier han.

Mandag kveld kunngjorde byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at Oslo kommune innfører en rekke nye tiltak, blant annet et påbud om å bruke munnbind på kollektivtransport når det ikke er mulig å holde én meters avstand til hverandre. Tiltakene varer i første omgang i to uker.

Jurister ved Oslo politidistrikt var tirsdag travelt opptatt med å vurdere hva den siste koronainnstrammingen i Oslo innebærer.


– Vi har en god dialog med kommunen. Våre jurister ser nå på hvordan vi skal gripe dette an, sier pressevakt hos Oslo-politiet Eirik Wilmann til NTB.

Hvilken lovhjemmel som kan brukes for en eventuell bøtelegging, og hvor store bøtene i så fall bør være, er blant tingene som vurderes.

Dialog med politiet

Johansen opplyste på pressekonferansen at politiet skal håndheve at alle har med munnbind, og han sa at han har hatt kontakt med politimesteren i Oslo om «å bruke noe ressurser» på å håndheve påbudet.

Det er ennå uklart hva straffen vil være for å bryte påbudet. Helsebyråd Robert Steen (Ap) sa at han tror det vil være straff nok dersom politiet ber deg gå av trikken eller T-banen dersom du ikke har munnbind på.

– Jeg antar at det er kjipt nok om du sitter på en trikk uten munnbind og så kommer politiet og tar deg ut. Det er ikke noe hyggelig. Bare den sosiale opplevelsen vil være en straff som er kraftfull nok til at du neste gang tar på deg munnbindet, sa Steen.


Blir ikke nektet

Ruter sier selv at de ikke kan nekte å frakte passasjerer som ikke bruker munnbind på buss, trikk eller T-bane.

– Vi kan ikke nekte folk plass, sier kommunikasjonssjef Sofie Bruun til Dagsavisen.

De har heller ikke andre sanksjonsmuligheter, påpeker hun. Med en pågående vekterstreik kan ikke Ruter sette inn vektere for å passe på at folk overholder påbudet.

– Kommer ikke til å straffe

Denne uken er det høstferie i Oslo, og Iversen sier at Oslo-politiet har normal bemanning. Han sier at de avventer situasjonen før de eventuelt gjøre nye vurderinger av ressursbruken.


– Vi får se hva slags meldinger vi får, fra kommunen eller private. Dersom det blir store problemer, må vi selvfølgelig revurdere bruken av ressurser der det er mest hensiktsmessig.

– Vi kommer ikke til å straffe folk som ikke bruker munnbind, sier Iversen.

(©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...