Sagene Avis

Oslo produserer 10 tonn av «det sorte gullet»

Her viser Siri Mittet fram det sorte gullet. Foto: SYNNE CHRISTIANSEN

Hver dag. I stedet for å kaste gruten, bruker Siri den til noe nyttig.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 19.02.2017 kl 15:41

TORSHOV: Siri Mittet har en mastergrad i både folkehelse og i miljø og bærekraftig utvikling. I tillegg er hun gründeren bak Gruten AS, bedriften som skaper noe av kaffegruten - eller «det sorte gullet».

10 tonn

Og vi drikker mye kaffe. Mittet forteller at bare i Oslo produseres det rundt 10 tonn kaffe hver da. For veldig lite av kaffebønnen går til kaffe.

– Under en prosent av innholdet i kaffebønnen går i kaffen, resten blir til grut. Det er jo utrolig mange kaffebarer her i Oslo, så du kan tenke deg hvor mye kaffegrut som går rett i søpla! Sier Mittet.

Vil redde hage-jord med kaffegrut

Kaffegrut er i følge Mittet et veldig bra materiale. Kaffegrut kan brukes til så mangt, både som helsepleiende produkter, som skrubb og såpe, og meitemark-kompostering. Kompostering er det enkleste.

– Jeg har en drøm om å få i gang et system der kaffebarene sorterer bedre ut kaffegruten, og at Oslo kommune setter opp mer lokal kompostering i hver bydel, sier Mittet.


Nå har det seg sånn at kaffegrut tilføyer få skadelige utslipp når det blir brent. Siri Mittet sier det ikke er hovedfokuset.

– Kaffegrut er ikke det verste. Det avgjør ingen skadelige stoffer, men vi burde bruke det mer likevel. Jorden vår begynner å bli dårlig. Kaffegrut tilfører gode bakterier til jorden. Siden vi allerede har så mye grut til overs, kan vi like så godt bruke det i stedet for noe annet, påpeker Mittet.

To år siden oppstart

Gruten AS ble grunnlagt av Siri Mittet sommeren 2014. Da jobbet hun hjemmefra i halvannet år, før hun flyttet til lokaler i Bentsebrugata. I starten merket hun mye engasjement rundt produktene, men nå har det tatt en litt annen retning.

– Det første halvåret var det litt crazy, kan du si. Det var mye pågang rundt det med grut, bedrifter ringte og spurte om vi kunne hente grutet deres.

– Nå har det endret seg litt. Nå er det stor interesse for soppdyrking. For gruten egner seg veldig bra til soppdyrking. Vi holder kurs rundt dyrking av østerssopp. Spesielt Sopp- og Nyttevekstforeninga er veldig interesserte i dette, forteller Mittet.

Økonomien

Den er utfordrende, men ikke en del av filosofien. Mittet ønsker en jobb hun kan stå for, en praktisk jobb, og i tillegg en jobb som engasjerer på lokalt plan. Sånn ble Gruten startet. Men to år senere går ikke økonomien på skinner.

– Det er ikke bare, bare å starte en sånn bedrift. Det handler om idealismen først, så penger. Det er en vanskelig kombinasjon, dette med etikk og kvalitet. Høy kvalitet gir høye priser. Det er utfordrende å gjøre god økonomi ut av dette. Man trenger litt goodwill fra folk, sier hun.

Likevel ser Mittet det positive i det.

– Årlig omsetning har nesten doblet seg fra de første årene, og det er store muligheter for at dette kan bli økonomisk bærekraftig.


Hun forteller at Gruten har inngått avtaler med større aktører, og viser til en kasse med spesialprodukter som står i butikken.

– Hvis du ser her, så er dette produkter vi har laget i samarbeid med Kolonihagen. Vi får grut fra de, også skriver vi på pakken at dette produktet er laget med grut fra Kolonihagen. Det syns folk er artig. Man får en slags personlig relasjon til produktet, sier Mittet.

Filosofien

Mittet er opptatt av at personene og bedriftene som er involvert, er engasjerte rundt filosofien.

– Det er veldig mange som vil levere grut til oss, men vi har ikke kapasitet til å ta imot fra alle. Da har vi gjort det sånn at vi har silt ut de som er mest engasjert i driften vår. Som Godt Brød i Nydalen - der er det alltid veldig hyggelig å hente grut, sier Mittet og smiler.

Håper på bedre samarbeid

Siri Mittet er også politisk engasjert på lokalt plan, og en del av Miljøpartiet De Grønne. Lokalt næringsliv er noe hun brenner for. Hun ønsker å gjøre samfunnet grønnere.


– Jeg har et håp om at Staten kan legge bedre til rette for lokale bedrifter. Jeg syns det er viktig at vi har et levende lokalsamfunn og støtter de som er kreative. Per dags dato er det høye leiepriser i Oslo og dyrt å ha et lokale. Kanskje det bør gis bedre vilkår for miljøbedrifter som dette?

Mittet håper at hun inspirerer flere, ikke bare med resirkulering av grut, men også med hvordan ting blir gjort.

Bedriftssykkelen

– Se på sykkelen min! Man trenger ikke bil for å ha lokal næringsvirksomhet. Dette er en lastesykkel med elmotor, jeg kommer meg like kjapt rundt med den.

– Den er et veldig viktig element i miljøbedriften min. Den har tilbakebetalt seg i bøtter og spann. Flere kan henge seg på denne trenden, oppfordrer hun.

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...