Sagene Avis

Overtar driften, ikke de ansatte

Bydel Sagene tar over driften av Sagene seniorsenter fra 2021, men skal drifte det med egen ansatte. Foto: Synne Sofie Christiansen (Arkivfoto)

Bydelsutvalget vedtok å overta driften av Sagene seniorsenter i kommunal form fra nyttår, men de ansatte følger ikke med. Det skapte høy temperatur under møtet torsdag kveld.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 30.10.2020 kl 13:22

BJØLSEN: Nasjonalforeningen for folkehelsen har sagt opp driften av alle sine seniorsentre i Oslo fra og med 2021. Det er en protest mot at Oslo kommune innfører en ny tilskuddsordning, der ideelle og frivillige aktører årlig må søke bydelene om driftstilskudd. Dette åpner for konkurranse mellomfrivillige aktører, og skaper for lite forutsigbarhet, oppgir Nasjonalforeningen som sin begrunnelse for å avslutte 60 år med seniorsenterdrift i hovedstaden.

Dette har skapt ramaskrik på Sagene seniorsenter, der ansatte, brukere og frivillige frykter for fremtidens tilbud, slik Sagene Avis skrev tidligere denne uka.

Kommunal drift

Bydel Sagene har foreslått å overta driften i kommunal regi fra og med januar neste år, og torsdag skulle bydelsutvalget (BU) gjøre det formelle vedtaket.

«I ny driftsmodell vil seniorsenteret og botilbudet i Omsorg+/Treschows hus tilknyttes en avdeling i Sagene hjemmebaserte tjenester. Avdelingen vil allerede fra høsten 2020 etablere seg med fast personell og tilstedeværelse hele døgnet. Dette gir en vesentlig styrking av dagens tilbud i huset og vil påvirke behovet for øvrige funksjoner. Seniorsenteret som møteplass skal videreutvikles til en mer fremtidsrettet arena som tar opp i seg endrede behov i befolkningen. For å nå denne målsetningen vil bydelen tilføre ressurser og kompetanse, i første rekke ved fleksibel og annen bruk av bydelens nåværende ansatte,» skrev bydelsdirektør Morten Sanden i sitt saksfremlegg.

SV og Rødt i bydelen har krevd at dette må gjøres som en virksomhetsoverdragelse, slik at også de ansatte følger med over til bydelen. Dette ønsker ikke administrasjonen i Bydel Sagene, som lener seg på Kommuneadvokatens vurdering om at dette ikke er å regne som en virksomhetsoverdragelse.


Bjølsen Skoles Musikkorps og Nordpolen FUS barnehage sørget for 17. mai-stemning for brukere av Sagene seniorsenter og beboerne i Treschows hus, tidligere i år. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Ingen støtte til Rødt og SV

Forslaget fra Rødt og SV har ikke fått gehør hos de andre partiene i Helse- og mestringskomiteen eller i arbeidsutvalget, i forkant av BU-behandlingen. De to partiene fremmet likevel forslaget i BU torsdag, men ble nedstemt av flertallet. Bydel Sagene har dermed vedtatt å overta driften av seniorsenteret, men uten at dagens ansatte følger med.

Under åpen halvtime i torsdagens bydelsutvalgsmøte møtte sosionom ved seniorsenteret, Herdis Aune Kvalevåg. Hun sa at hun ser det som en styrke om de ansatte kan være med videre og bygge videre på fellesskapsarbeidet og relasjonene til innbyggerne i bydelen.

– Vi har mye aktiviteter til de eldre og de frivillige. Det er cirka 70 frivillige og flere hundre brukere av Sagene seniorsenter. Dette vil være en dramatisk overgang, og vi er redd for at omveltningen ikke er til det beste for våre brukere.

Det ble tidvis høy temperatur da lokalpolitikerne behandlet saken torsdag kveld. Leder i Helse- og mestringskomiteen, Helge Stoltenberg (Ap), understreket at Bydel Sagene ikke har noe arbeidsgiveransvar overfor de ansatte på seniorsenteret. Det er en konflikt mellom dem og arbeidsgiveren som er Nasjonalforeningen for Folkehelsen.


– Det er Nasjonalforeningen selv som har valgt å si opp kontrakten. Jeg er litt skuffa over Nasjonalforeningen og hvordan de har valgt å opptre etter at de har sagt opp kontrakten med bydelen. Det er sådd svært mye usikkerhet blant beboere og eldre i vår befolkning, og blant de frivillige som har bidratt stort – og selvsagt blant de ansatte.

Stoltenberg sa videre at han mener Nasjonalforeningen har «laget en historie om at det ikke blir like bra når bydelen tar over».

– Bydelsdirektøren har gjort det eneste riktige – søkt juridisk råd hos kommuneadvokaten, som har sagt at dette ikke er å anse som en virksomhetsoverdragelse.

Mener det blir for kostbart

Stoltenberg sa han tror tilbudet ved Sagene seniorsenter vil bli annerledes, men likevel svært godt for alle eldre i bydelen når Bydel Sagene tar over.

– Jeg har ikke noe mot noen av dem som jobber på Sagene seniorsenter, og det ville helt sikkert vært flott ha dem som arbeidstakere i vår bydel. Men det vil koste oss mellom 6 og 7 millioner kroner ekstra – som bydelen overhodet ikke har, sa han og viste til at Bydel Sagene går mot et merforbruk på 20 millioner kroner i 2020. I budsjettforslaget for 2021 vil bydelen få et omstillingsbehov på rundt 60 millioner kroner, påpekte han.


– Skal vi overta de ansatte fra Nasjonalforeningen setter vi oss selv og bydelens ansatte i en vanskelig situasjon. Skal vi spare den summen det vil koste å overta dem, vil det gå på bekostning av andre ansatte i bydelen. Rødt og SV er ikke villig til å si hvor pengene skal tas fra.

Mener de ansatte er viktige for tilbudet

SVs Gry Bruland Larsen understreket at partiet er glade for at bydelen overtar driftsansvaret for seniorsenteret, men at dagens ansatte må få bli med over.

– Det har blitt hevdet at det kun dreier seg om jus, og at vi lokalpolitikere ikke skal bry oss. Men arbeidsliv er politikk, og for SV er det viktig med en god arbeidslivspolitikk i praksis, ikke bare i festtaler.

LO og Fagforbundet har på vegne av de ansatte stevnet Oslo kommune for å få omgjort overtakelsen av seniorsentrene til en virksomhetsoverdragelse, og dermed sikre de ansatte videre. Dette er en konflikt bydelen ikke er del av, men Larsen kommenterte at ved et vedtak om overdragelse i Bydel Sagene, ville mye av bakgrunnen for stevningen falle.

Hun fremhevet at de nåværende ansatte representerer en trygghet for de eldre, og er en viktig faktor for de frivillige, som det er viktig å få med videre også når bydelen skal drifte senteret. Hun etterlyste en dialog med de mange titalls frivillige som bidrar på seniorsenteret i dag.


– Er det slik at vi har mange ansatte i dag som ikke har noe å gjøre, slik at de kan overta oppgavene til de ansatte i Nasjonalforeningen? Jeg tror Bydel Sagene vil bli en god drifter, men uten en virksomhetsoverdragelse vil vi måtte bemanne opp, sa hun.

– For lite forutsigbart

Høyres Marco Wang kritiserte at den nye tilskuddsordningen fra byrådet, som legger opp til en årlig søknadsrunde, skaper for mye usikkerhet for ideelle driftere. Dette er i strid med BUs uttalelse til ordningen, der bydelen ba om mer forutsigbarhet ved tildeling av driftstilskudd, påpekte han.

– Det er uforståelig å skape så mye usikkerhet når man har et tilbud som fungerer bra, sa han.

Partifellen Torbjørn Furulund ga uttrykk for skuffelse over at ikke bydelsadministrasjonen hadde utredet andre alternativer enn kommunal drift. Han var også kritisk til at byrådet utelukker kommersielle aktører fra å drive seniorsentre – det er kun frivillige og ideelle organisasjoner som kan søke på den nye ordningen. Samtidig understreket han at Høyre tror bydelen vil drive tilbudet på en god måte, og tror på bydelsdirektøren når han sier at det ikke er behov for flere ansatte enn bydelen allerede har i dag.

Rødt-representant Reza Rezaee sa han var glad for at de ansatte på Sagene seniorsenter ønsker å bli ansatt i Bydel Sagene.

– For ofte er det motsatt, når kommunen tar over driften fra private eller ideelle. For Rødt handler det ikke om kalkulator, og om å telle ører og kroner. Det handler om mennesker som har levd et liv og gitt til samfunnet. Nå skal de ha ro og trygghet og en relasjon til noen de har jobbet med i mange år. Sagene seniorsenter er ikke bare et seniorsenter, men en samfunns- og kulturinstitusjon. De har bygd opp noe som ikke kan gjøre på nytt over fem år. De ansatte har bygd opp en kompetanse i bydelen som vil forsvinne når de nåværende ansatte forsvinner, sa Rezaee.

Ber de frivillige fortsette

Arbeiderparti-representant Jørgen Foss sa at det hele har blitt et politisk spill han stusser over.

– Jobben som gjøres ved Sagene seniorsenter er helt fantastisk – både ansatte og frivillige gjør en kjempejobb. Det er uheldig at det har blitt en situasjon der det er spørsmål om de frivillige ønsker å engasjere seg etter at bydelen tar over driften. Det er skapt usikkerhet for brukerne av stedet, noe som er svært beklagelig. Jeg synes det er synd og trist at Nasjonalforeningen for folkehelsen velger ikke å fortsatt drive seniorsenter på Sagene, men det er de som har ansvar for sine ansatte, sa Foss.

Han sa videre at det er spesielt at Rødt og SV mener at Arbeiderpartiet ikke ser på dette som arbeidslivspolitikk.

– Vi mener vi har stort ansvar for ansatte i Bydel Sagene. SV og Rødt spiller spill med de ansatte bydelen allerede har, fordi vi har en stor økonomisk, vanskelig tid foran oss. SV og Rødts forslag vil gjøre dette enda vanskeligere fremover, ved at vi kan få overtallige folk i Bydel Sagene. Er det det de ønsker seg? spurte Foss, som sa han hadde «en bønn til de fantastiske frivillige»:

– Jeg er sikker på at når dette går over i kommunal regi vil man få et godt tilbud ved Sagene seniorsenter, og jeg håper mange frivillige vil bidra til at vi får et fantastisk seniorsenter i tiden fremover.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...