ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

På vakt i Akerselva

Og det skal være ganske så store mengder fisk denne her kan få i seg i løpet av dagen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 29.12.2020 kl 18:35

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

AKERSELVA: Julia A. Shpakovskaya var på tur 1. juledag i Bydel Sagene, og møtte på skarven:

– Vi møtte på storskarven på Akerselva 1. juledag. Den var ikke skadet, men satt på samme stedet i rundt en time. Så fløy den bort derfra, forteller Julia, som fikk god tid til å forevige skarven i elva.

Ifølge wikipedia.no og zoolog Einar Strømnes ved Naturhistorisk museum i Oslo kan den spise rundt 0,8 kg fisk i døgnet. Om selve navnet på fuglen står det videre:

OPPDATERT: Kristian Nordstrõm har sendt denne videoen og bilde av skarven han oppdaget i Akerselva i romjulen:

ANNONSE

Skarv i Akerselva i Bydel Sagene. Foto: Kristian Nordstrõm

Skarfr

«Den norske beskrivelsen på disse fuglene er skarv og stammer fra det norrøne uttrykket skarfr, som egentlig er et lydord. Det beskriver trolig nakent fjell, som i overført betydning kan beskrive både nakent fjell, naken berg- og steingrunn og nakne klippeformasjoner, jamfør det norske uttrykket skarv og ur eller betegnelsen skarvur. Man finner således også uttrykket i norske stedsnavn, som i Hallingskarvet og Prestholtskarvet. Siden disse fuglene ofte er å se i slike omgivelser, kan man derfor tenke seg at våre forfedre kalte den akkurat det de så; fugler på skarv eller fugler i skarvura. (Kilde: Bokmålsordboka).»

Skarver eter hovedsakelig fisk som de forfølger og fanger mens de dykker:

«Fiskene er som regel inntil 15 cm lange, men enkelte arter (som storskarven) kan fange fisk (ålefisk) opp mot 60 cm. Fangsten slukes hel. P. nivalis (inkludert i P. atriceps) skiller seg fra de andre artene, gjennom en diett som i hovedsak består av mindre bentiske arter, som virvelløse dyr (spesielt flerbørstemark, snegler og octopoda). Fuglene flyter tungt i vannet når de svømmer i overflaten, men har svært gode egenskaper som dykkere. De bruker stjerten som ror og er svært hurtige neddykket...Skarver er stort sett relativt hurtige flygere. Enkelte arter kan nå en toppfart på opp mot 80 km/t under flukt.»

ANNONSE

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE