Sagene Avis

Ønsker mer penger til parkene, ny graffitivegg og flere gjenbruksstasjoner

BYDELSUTVALGSMØTE: Parkoppgradering og gatekunst er blant sakene som skal behandles i bydelsutvalget 7. mai. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Bydelen har et behov for ekstra midler til vedlikehold og investeringer i parkene på 9.461.000 kroner, og bydelen ønsker å legge til rette for flere lovlige graffitivegger. Her kan du se noen av sakene som skal behandles i Sagene bydelsutvalg 7. mai.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 29.04.2020 kl 10:51

BYDEL SAGENE: Torsdag 7. mai er det klart for det første bydelsutvalgsmøtet i Bydel Sagene siden februar.

– Dette har vært planlagt fra starten, men vi måtte avlyse bydelsutvalgsmøtet 12. mars da vi ikke rakk å få til et digitalt møte. For meg er det viktig å opprettholde den demokratiske prosessen, det er problematisk å ikke ivareta møtene, har leder av Sagene bydelsutvalg, Almaz Asfaha (MDG), tidligere fortalt Sagene Avis.

Fra nå blir alle politiske møtene i bydelen gjennomført digitalt. Les mer om dette her.

Du kan fortsatt få si din mening

Det er ikke bare lokalpolitikerne våre som skal få ta til orde på Teams, hvor møtet vil foregå, du får også muligheten til å delta i åpen halvtime i de ulike komitémøtene og i bydelsutvalgsmøtet. Da sender man en e-post til elin.segerblad@bsa.oslo.kommune.no på forhånd, så får man tilsend en invitasjon til møtet.

– Ulempen med Teams er at vi ikke får streamet. Så det blir ikke like åpent som et vanlig møte, men vi skal se an etter hvert. Vi finner nye måter å jobbe på. Kanskje er også disse møtene mer inkluderende for dem som ikke kan møte fysisk i åpen halvtime? sa bydelsutvalgslederen tidligere.

Parkene skal oppgraderes

Vi har plukket ut noen saker som skal behandles i bydelsutvalget i neste uke:

På sakslisten står blant annet parkoppgradering. Bydelen har ansvar for forvaltning og drift av 21 parker og plasser. På grunn av stadig voksende folketall og demografiske endringer, opplever bydelen økt bruk av bydelsparkene. Det medfører behov for større kapasitet til drift, økt vedlikehold og dessuten nye investeringer i noen av parkene for å gi et godt tilbud til bydelens befolkning.

Samlet har bydelen et behov for ekstra midler til vedlikehold og investeringer i parkene på 9.461.000 kroner pr. 2020. En del investeringer i større oppgraderingsprosjekter er det mulig å finansiere gjennom ulike eksterne støtteordninger. Et eksempel er rampe til scenen i Bjølsenparken, som i år fullfinansieres av tilskudd fra «Tilgjengelighetsprosjektet» i Omsorgsbygg, ifølge saksfremlegget.

Vanlig parkbruk medfører behov for større vedlikehold med 5 til 10 års intervaller. I 2020 omfatter disse behovene i hovedsak:

 • Lekeplassene – reparasjoner og utskiftning av utslitt utstyr
 • Trim- og idrettsanleggene – reparasjoner og utskiftning av utslitt utstyr
 • Gangveier – reparasjoner av dekker
 • Murer og rekkverk i Torshovparken – reparasjoner
 • Utbedringer av gressdekker
 • Beplantning – bærbusker, frukttrær, stauder og sommerblomster

Les mer om parkoppgraderingene her

Vil ha flere gjenbruksstasjoner

Bydelsutvalget har bedt bydelsdirektøren om å se på muligheten for flere gjenbruksstasjoner i bydelen.

Renovasjonsetaten har for tida kun én minigjenbruksstasjon i Bydel Sagene – «Bentsehjørnet» i krysset Bentsebrugata/Sandakerveien. Stasjonen er bemannet og åpningstidene er mandag og onsdag klokken 12.30–19.30, samt tirsdag, torsdag og fredag klokken 07.30–14.30.

Les mer om dette i saksfremlegget

Bydelen vil bli mer gatekunstvennlig

Bydelsutvalget vedtok å tillate graffitikunst ved Lilleborgbanen i 2008.

Dette har ifølge saksfremlegget vært en stor suksess for formidling av den type kunst, og har lovliggjort arbeidet til noen
av bydelens kunstnere. Bydelsutvalget ønsker at det etableres flere områder i bydelen hvor det åpnes opp for bruk av graffiti.

Vegger for lovlig graffiti bør slik bydelsadministrasjonen ser det plasseres på steder der de ikke er til sjenanse for andre, og der faren for nedtagging av omgivelsene er liten. Følgende kriterier vil kunne brukes for vurdering av hva som er en formålstjenlig plassering av slike vegger:

 • En graffitivegg bør være et permanent tiltak, ikke midlertidig
 • Plassering unna boliger og næringsbygg for å begrense lukt og spredning av tagging
 • Bygninger/vegger bør være eid eller forvaltet av Oslo kommune
 • Tilgjengelig areal i nærheten for en avfallsløsning hvor innsamling av spraybokser kan

skje på forsvarlig og miljøvennlig vis

 • Eksponert område, hvor graffitikunsten blir sett, og hvor det ikke er attraktivt å bedrive

skadeverk


Bydelsadministrasjonen foreslår muren i Griffenfeldts gate, mellom Fjørtofts gate og Stockfleths gate, som et mulig sted for ny lovlig graffitivegg. Den brukes i dag til ulovlig graffiti. En graffitivegg på nye Voldsløkka skole er også foreslått.

«Tilsyn, opprydning og vedlikehold av området rundt en lovlig graffitivegg vil medføre driftskostnader for eier eller forvaltende instans. Dette medfører trolig at Bymiljøetaten vil være tilbakeholdne med å påta seg et driftsansvar for en graffitivegg i Griffenfelds gate med mindre Bydel Sagene påtar seg å dekke kostnadene som vil påløpe. Bydelsadministrasjonen vil anta at de årlige kostnadene til dette vil ligge på samme nivå som for Lilleborgbanen. Det vil si rundt 35.000 kr pluss personalkostnader. Skulle Oslo kulturskole ønske å etablere et opplæringstilbud for gatekunst i tilknytning til kulturstasjonen ved Voldsløkka skole, vil
driften av en graffitivegg medføre kostnader på samme nivå i tillegg til selve undervisningen.»
skriver bydelen i saksfremlegget.

Forslag til vedtak:

«Bydelsutvalget ber bydelsadministrasjonen ta kontakt med Bymiljøetaten og Oslo kulturskole, for å be om en vurdering av om graffitivegger kan etableres i Griffenfeldts gate eller i tilknytning til den planlagte kulturstasjonen ved Voldsløkka skole, og hvilke årlige driftskostnader Bydel Sagene i så fall må påregne å dekke for å realisere et slikt tilbud.»

Les mer om dette her

Energieffektivitet i kommunale boliger i bydelen

Bydelsutvalget vedtok i forbindelse med budsjettbehandlingen for 2020 følgende:

«Dersom vi skal være en grønn foregangsbydel må vi kunne sørge for at klimatiltak også kommer til nytte for dem som ikke nødvendigvis har råd til å alltid prioritere grønne valg. Å bedre energieffektiviteten i kommunale boliger er et tiltak som både vil kunne redusere energisløsing og samtidig forbedre bokvaliteten til vanskeligstilte. Bydelsutvalget ber bydelsdirektøren fremlegge en oversikt over energimerkingen i de kommunale boligene i bydelen, med sikte på å potensielt initiere et slikt prosjekt med boligbygg på et senere tidspunkt.»

Les mer om dette i saksfremlegget

Fra vei til bygate

Bymiljøetaten foreslår å omregulere Sandakerveien/Nycoveien mellom Treschows gate og Vitaminveien fra vei til bygate.

Sandakerveien/Nycoveien mellom Treschowsgate og Vitaminveien skal gjøres om fra «trafikkområde offentlig kjørebane/veigrunn» til «Samferdselsanlegg- og teknisk infrastruktur – kjøreveg, fortau, sykkelanlegg og annen veigrunn – grøntareal».

I praksis betyr dette at det legges til rette for etablering av tosidig fortau, tosidig opphøyd sykkelfelt og tofelts kjørebane. Fortauene får møbleringssoner, og gata får egne parkeringsfelt, vareleveringslommer og bussholdeplasser. Det skal også bli grønnere: Planen sikrer nemlig areal for etablering av nye trær og åpne overvannshåndteringstiltak i eget vegetasjonsfelt.

I planforslaget som ligger ute til offentlig ettersyn går det fram at det skal legges til rette for tryggere overgangspunkt for myke trafikanter og en sikrere skolevei. Prinsippene for universell utforming og Oslostandard for sykkeltilrettelegging skal legges til grunn i utforming av gaten. Det står også at eksisterende bebyggelse på Lillo gård skal ivaretas i anleggsfasen. Planen sikrer at store trær som er en del av Lillo gårds kulturmiljø ikke blir skadet i anleggsperioden. Andre eksisterende store trær innenfor planområdet skal bevares og integreres i det nye gatetversnittet.

Les mer om planene i denne saken

Plan- og bygningsetaten anbefaler planforslaget, som de mener er i tråd med overordnede planer og mål definert av Kommuneplan for Oslo, Plan for sykkelveinettet, Strategi for overvannshåndtering og Tiltaksliste for offentlig rom Storo-Lillo.

Bydelen mener at forslaget langt på vei sikrer gode og oversiktlige løsninger for gående, syklende og kollektivtransport, og bidrar til en estetisk oppgradering av gateløpet. Det syns også det er særlig positivt at trygg skolevei har blitt vektlagt i planen. Bydelen støtter i hovedsak PBEs konklusjon om å anbefale en godkjenning av forslaget, men har i tillegg betraktninger om planområdets utstrekning, plassering av fortau i forhager på østsiden av Sandakerveien og lysregulering av krysset Sandakerveien x Birch-Reichenwalds gate. Les mer om disse betrakningene i saksfremlegget.

Her kan du se hele sakslisten til bydelsutvalgsmøtet 7. mai

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...