Sagene Avis

Sekstimersdag i bydelen er et kinderegg, mener Moxnes

Leder av Rødt, Bjørnar Moxnes, mener byrådet må følge opp sin egen plattform. Her er Moxnes avbildet ved en annen anledning. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Her har du en bydel som gjerne vil, og et byråd som har vedtatt at de skal. Så det står på politisk vilje, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Høyre og Venstre protesterer og mener sekstimersdag-prosjektet er en dårlig prioritering.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 23.09.2021 kl 16:58

BYDEL SAGENE: Sagene bydelsutvalg (BU) ba i desember i fjor om et pilotprosjekt med sekstimers arbeidsdag med full lønnskompensasjon. Dette ble vedtatt etter forslag fra posisjonspartiene MDG, Ap, SV og Rødt.

I bydelsutvalgsmøtet i juni i år ble det også vedtatt å be administrasjonen komme tilbake med en konkretisering av hvordan et slikt pilotprosjekt kan gjennomføres i bydelen.

Samtlige arbeidstakerorganisasjoner og vernetjenesten ble bedt om å gi innledende innspill til forsøk med sekstimersdag. Disse stiller seg positive til prosjektet. Du kan lese mer om hva de har uttalt, nederst i saken.

– Tid er det viktigste vi har

Sagene Avis møter Finn Jacobsen, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Bydel Sagene, sammen med gruppeleder for Rødt i Sagene bydelsutvalg, Ingrid Kvamme Fredriksen.


De mener det må være en symbiose mellom arbeidsliv og helse.

– Man arbeider en tredjedel av livet, det er viktig å ha det bra, og ikke bli utslitt. Tid er det viktigste vi har, sier de.

Jacobsen sier Fagforbundet ser for seg piloten i bydelens egne tjenester, som hjemmetjenesten eller barnehagene. Samtidig ser de at bydelen trenger støtte, både praktisk og økonomisk.

– Det kan virke skremmende med sekstimersdag. Vi trenger støtte fra byrådet, og de har dette i sin plattform, sier Jacobsen og Fredriksen.

Mange kvinner jobber i dag deltid, både frivillig og ufrivillig. En reduksjon i arbeidstiden vil kunne la mange flere kvinner jobbe 100 prosent, og dermed ikke ende opp som fremtidens pensjonstapere, mener Fagforbundet.


– Hadde vi innført sekstimersdag, hadde kvinnene vært vinnerne.

Jacobsen og Fredriksen mener sekstimersdag vil ha mange positive virkninger. Både med tanke på miljøet og økt energinivå hos arbeiderne.

– I krevende yrker har man ikke igjen så mye energi til å for eksempel kjøre kollektivt. Det er avgjørende for klimaet at vi får en sekstimersdag, sier Fredriksen.

Et pilotprosjekt kan også føre til at noen får firedagers-uke, da kan det være en dag i uka hvor folk ikke reiser til og fra jobb, påpeker de. Om folk ønsker firedagers-uke, må prosjektet utvikles mer, men det er ingenting som er absolutt, sier de.

– Dette er et forsøk, vi må se hvilken innvirkning dette vil få. Vi tror sykefraværet vil gå ned, og trivsel vil gå opp. Brukerne merker at folk er slitne. De ansatte vil merke endringer, og brukerne vil også da merke endringer. Blide og friske folk må være det beste argumentet, sier de.


Finn Jacobsen, Fagforbundets hovedtillitsvalgt i Bydel Sagene, og Ingrid Kvamme Fredriksen (Rødt) forteller det er stor positivitet for sekstimersdag, innad i bydelen. Foto: Janina Lauritsen

Moxnes: Et kinderegg

Rødt mener byrådet tar motet fra bydelene som søker om et slikt pilotprosjekt. Partileder Bjørnar Moxnes håper byrådet vil trå til og følge opp sin egen plattform.

– Her har du en bydel som gjerne vil, og et byråd som har vedtatt at de skal. Så det står på politisk vilje, og vi er i en situasjon både i Oslo og nasjonalt der det er en skrikende mangel både på sykepleiere og helsefagarbeidere. Mange slutter i yrket, fordi arbeidsbelastningen er for stor.

Norsk Sykepleierforbund opplyser at det i dag mangler 7000 sykepleiere. Ifølge SSB kan den mangelen være på 28.000 innen 2035.

Moxnes mener vi må få ned arbeidsbelastningen hos den enkelte, og dele mer på arbeidet slik at vi både kan beholde og rekruttere dyktige fagfolk.


– Og her er da sekstimersdagen et kinderegg. Du får flere på heltid, mindre arbeidsbelastning på hver enkelt person, mindre sykefravær og uføretrygd i andre enden.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes Foto: Erik Østlyngen (arkivfoto)

– Sagene Høyre har kalt prosjektet dårlig ressursbruk av knappe midler. Hvordan kan det egentlig forsvares å gi folk lik lønn for mindre arbeid?

– Høyre har en lang tradisjon for dette. De strittet imot innføring av 12-timersdagen, 10-timersdagen og 8-timersdagen. Høyre har vært reaksjonære i all sin tid og vært mot at arbeidstakerne skal få kortere arbeidstid. Jeg er ikke overrasket over at de også nå stritter imot.

De som jobber i tjenesten er i all hovedsak lavtlønnede damer, som virkelig trenger et lønnsløft, mener Moxnes.

– Hvis Høyre kan røske huet opp av sanda og se rundt seg, vil de også oppdage at vi har en skrikende mangel på både helsefagarbeidere og sykepleiere. Da hjelper det ikke bare å stå og klappe på balkongen i Høyres hus og si tusen takk for innsatsen under pandemien. Nei, da må også belastningen ned og lønna må opp. Å innføre sekstimersdag med full lønnskompensasjon, det er helt genialt for å få det. Da skal du se at bydelen sparer penger. Det blir mindre sykefravær, samfunnet sparer penger, færre havner på uføretrygd av helsearbeiderne våre og livskvaliteten går opp for dem som bærer velferdsstaten vår på sine etter hvert slitne skuldre.

– Kommunen og bydelen har ikke råd

I bydelsutvalgsmøtet 16. september, ble bydelsadministrasjonens konkretisering av hvordan et pilotprosjektet eventuelt kan gjennomføres lagt frem, sammen med vernetjenesten og organisasjonenes uttalelser.

Ingrid Kvamme Fredriksen (R) påpekte i bydelsutvalget at det trengs mye mer kunnskap om sekstimersdagen.

– Og hvor ville det vært bedre å prøve det ut enn i den gamle arbeiderbydelen Sagene, på en av arbeidsplassene hvor sykefraværet er høyt i dag.

Hun viste til svaret Bydel Bjerke fikk da de henvendte seg til byrådet.

– Der sto det at det per i dag ikke finnes planer om finansiering av slike prosjekter. Det er veldig synd at det svaret er egnet til å ta motet fra oss som drømmer om dette, når vi vet at vår bydel er i en vanskelig situasjon. Men vi skal ikke gi opp, det står i byrådserklæringen av dette kan bli en realitet. Forrige gang dette ble prøvd ut i Oslo, var for 24 år siden. Da var hjemmetjenesten et av stedene – noe som organiseres av bydelene. Vi må sørge for at vi blir hørt og sett.

Høyre stusser fortsatt over prioriteringen av dette prosjektet:

– Det er sånn at uansett hvor mye man snakker om at man skal ta ut dette i økt fritid og mindre forbruksvekst, så skal man altså få like mye betalt for å jobbe mindre. Det har ikke kommunen råd til, sa Høyres gruppeleder, Torbjørn Furulund. Han la til at dette har heller ikke bydelen råd til.

– For all del, det kan godt hende at fremtidens arbeidsliv er annerledes enn nå. Det kan godt hende vi får sekstimersdag i fremtiden, innenfor noen bransjer og områder. Men Sagene bydel og Oslo kommune har ikke penger til å lage dette prosjektet nå, derfor bør vi la det ligge, fortsatte han.

Høyres gruppeleder Torbjørn Furulund. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

– Håper administrasjonen kan jobbe med andre ting.

Anna Dåsnes (V) påpekte at det er spesielt å starte møtet med å se på bydelens økonomiske status, som hun mente er trist lesing, for så å se på et forslag som vil koste svært mye penger.

– Et forslag som det ikke ligger noen finansiering for. Neste steg er å finne finansiering sentralt. Vår jobb som folkevalgte er også å sørge for gode tjenester, som at barna i barnehagene møter kvalifiserte ansatte. Det er ikke slik i dag at det er en lang kø med kvalifiserte pedagoger som står klare til å jobbe. Vi trenger masse folk om vi skal jobbe mindre, i tillegg til penger. Jeg håper man nå kan ta det via egne partier, og at administrasjonen kan få jobbe med andre ting som er viktige for våre innbyggere, sa hun.

Anna Dåsnes, vararepresentant i Sagene Venstre Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Bydelsdirektør Morten Sanden uttaler i saken at det er administrasjonens oppfatning at et slikt forsøk prinsipielt kan gjennomføres i alle bydelens tjenester. Han anser det som avgjørende at prosjektet har varighet over noe tid og har rammer og ressurser som gir rom for god oppfølging og dokumentasjon. Følgeforskning eller annen vurderingsmetodikk er nødvendig for å sikre adekvat effektvurdering, påpeker han.

Bydelsutvalget vedtok å ta sekstimersdagen med full lønnskompensasjon til orientering.

Tilbakemeldingene

Vernetjenesten

Vernetjenesten mener det kan få positive arbeidsmiljømessige konsekvenser, under forutsetning at det tilføres adekvate ekstraressurser der forsøkes skal gjennomføres. Som eksempler på positive HMS-konsekvenser, trekker de frem at en sekstimersdag kan føre til redusert belastning for ansatte i tunge fysiske yrker, slik at man får fatte utslitte medarbeidere som kan stå lenger i jobb, og mindre sykefravær enn i dagens situasjon.

De tenker det kan være hensiktsmessig å prøve ut ordningen på tjenestesteder med høyt sykefravær, for å se om piloten kan senke fraværet og bidra til et bedre arbeidsmiljø. Videre mener de prosjektet bør foregå over en lang nok tidsperiode, slik at man får et godt grunnlag for evaluering, skriver de i sin uttalelse.

Fagforbundet og Utdanningsforbundet

Også Fagforbundet og Utdanningsforbundet stiller seg svært positive til prosjektet. De peker da på klimaperspektivet, at man kan stå lengre i jobb, sekstimersdag som kvinnetiltak, fordi mange kvinner i dag jobber ufrivillig deltid, lavere sykefravær og bedre kvalitet på utført arbeid.

Men for at de skal kunne inngå en avtale om redusert arbeidstid legger de følgende forutsetninger til grunn:

Kortere arbeidsdager må kompenseres med økt bemanning, de skal ikke gjøre samme jobben på kortere tid, arbeidstidsreduksjonen må tilpasses de enkelte arbeidsplassene og føre til mindre arbeidspress. De kan heller ikke akseptere en arbeidstidsreduksjon i utdanningssektoren som går uforholdsmessig ut over planleggingstiden.

Fagforbundet og Utdanningsforbundet i bydelen ser det som hensiktsmessig at det er enhetene med høyt sykefravær og/eller svært belastende arbeidsoppgaver som skal vurderes til å delta i prosjektet.

Du kan lese uttalelsene i sin helhet på Bydel Sagenes nettside.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...