Pølsemakerne selger dobbelt så mye som i 2013

STRØM-LARSEN: Pølsememakerne har doblet omsetningen de siste fem årene, skriver Aftenposten. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)
Og fredag før jul ventet folk i opptil 3,5 timer i kø på julepølser, ribbe og lammerull.
Publisert: 30.12.2018 kl 12:06
TORSHOV: Pølsemaker Strøm-Larsen har doblet omsetningen de siste fem årene, skriver Aftenposten, som besøkte butikken før jul.
Lørdag morgen, dagen før lille julaften, er det stappfullt av folk. Ventetiden med kølapp er en knapp time, med rundt 100 personer foran i køen. Dagen før var det rundt 300 på det meste.
– Hva er rekord på ventetid for kunder med kølapp?
– På det verste på fredag var det rundt tre og en halv time. Vi har åpent litt lenger utover kvelden disse dagene, men det er flere som står i kø klokken syv om morgenen, lenge før vi åpner, enn halv syv og halv åtte om kvelden, sier daglig leder Jan Strøm-Larsen.
Leverer til restauranter og kantiner
– Omsetningen er doblet fra 2013 til 2017. Er det først og fremst økt volum eller pris?
– Butikksalget har vært ganske likt de siste årene, kanskje med en liten oppgang. Den store økningen kommer av at vi nå leverer til restauranter og kantiner, sier Strøm-Larsen og legger til at omsetningen fra engros har fortsatt også i 2018.
For et par-tre år siden begynte også nettbutikken Kolonial.no å selge Strøm-Larsens varer til jul.
– Vi lurte litt selv på om det kom til å ta fra butikksalget, men det ser ut til å ha kommet i tillegg til salget i butikk.
Les hele artikkelen i Aftenposten her
Lange tradisjoner
Sagene Avis har tidligere skrevet om kjøtt- og delikatessebutikken på Torshov:
Det var Jan Strøm-Larsens oldemor og oldefar som startet kjøttforretningen. Ida Strøm og Oskar Larsen hadde i 1904 hver sin butikk på Frogner og på Grünerløkka, men det ble til at de til slutt valgte Grünerløkka. Det var der pengene lå. Der bodde nemlig arbeiderne, de spiste mer og betalte med en gang de kjøpte noe. På Frogner skulle alle skrive det opp og betale senere.
I 1929 ble hjørnegården mellom Vogts gate og Hegermanns gate ledig og de kjøpte hele gården. I 1934 sto pølsemakeriet ferdig.
Strøm-Larsen er den eneste kjøttbutikken i Oslo med eget pølsemakeri, og det er fortsatt en familiebedrift. I dag er det tredje, fjerde og femte generasjon Strøm-Larsen som jobber i butikken.
Jan Strøm-Larsen har vært her i snart 40 år, og han sier at det er å bli født inn i det som «er greia».
Det var syv kjøttbutikker på Torshov, men da Jan begynte var det tre igjen. Og de ble borte for 30-35 år siden.
Det spesielle med Strøm-Larsen er at de produserer alt selv og det gjøres mye annerledes her enn hos andre.
– Vi har vårt eget preg på det, det er ikke så mange slike kjøttbutikker igjen.
Spisevanene har endret seg
De driver både butikk og catering, og de har produksjonslokale på Furuset.
– Vi har fulgt med i timen, vi har prøvd å utfordre oss hele tiden. Det er viktig å ha rullering på varer og et bedre utvalg. Vi forbedrer og utvikler oppskrifter, og vi er med i NM hvert år for å bli bedre og teste produktene ut mot andre.
Det har skjedd mye med spisevanene i løpet av de årene Jan har vært i butikken. Før kjøpte for eksempel folk flatbiff en gang i måneden til fest, men nå bruker man nesten aldri flatbiff lenger. Nå kjøper man biff flere ganger i uka. Det har blitt mange pølsesorter og folk er mer opptatt av raser.
Det har generelt blitt en større interesse for mat, også hos de yngre, forteller Strøm-Larsen.
– Vi har jo YouTube og TV-kokkene har gjort at interessen har gått opp. Vi ser at de yngre er blitt interessert i å lage mat fra bunnen av. Mange av de TV-kokkene er kule, det treffer de unge ganske bra.
– Det har blitt mer mainstream rundt omkring. Mange kommer til oss for å spørre om matlaging, hvis de ikke får ting andre steder eller hvis de trenger noe spesielt.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!