Raja varsler krisehjelp til korpsene
Kulturminister Abid Raja (V) vil komme med tilpasset hjelp til musikkorps som har mistet store inntekter på grunn av koronakrisen.
Publisert: 30.04.2020 kl 11:04
OSLO: Over hele landet strever musikkorps nå med bunnskrapte pengekasser fordi vårens loppemarkeder og basarer har uteblitt som følge av koronaviruset.
Onsdag hadde Norges Musikkorps Forbund og Korpsnett Norge et møte med kulturministeren for å diskutere krisen.
– Jeg hadde et flott møte med korpsene i dag. For meg er de en bærebjelke i kulturen vår. For mange unge er korps glede, musikk og samvær, og veldig mange av musikerne i våre profesjonelle orkestre har bakgrunn fra korpsbevegelsen, sier Raja i etterkant av møtet.
Vil justere kriseordning
Kulturministeren viser til at regjeringen allerede har fått på plass en tiltakspakke på én milliard kroner for kultur, frivillighet og idrett.
Der har flere korps søkt, ifølge Raja.
– Samtidig ser vi at ordningen ikke traff frivilligheten og breddeidretten optimalt. Jeg har lyttet og sagt at vi skal justere ordningen for å se om vi kan treffe bedre. Derfor jobber vi med å finne enda bedre løsninger, og har stor tro på at vi skal få til noe de fleste kan bli fornøyde med, sier han.
– Jeg tar med innspillene fra dagens møte i det videre arbeidet.
– Må raskt få reelle midler
– Det dreier seg om mer enn glede, det dreier seg også om at de som spiller i korps oppnår verdifull kompetanse som de kan bruke gjennom hele livet. Musikk er en bærebjelke for mange mennesker, så det er mer enn riktig det kulturminister Abid Raja uttaler «at for mange unge er korps glede, musikk og samvær», sier leder av Sagene Skoles Musikkorps, Nils-Petter Bergersen, til Sagene Avis.
Han går ut ifra at de korpsene kulturministeren referer til, som har søkt støtte, er store voksenkorps som kan vise til reelle tap i form av billettinntekter:
– Mens skolekorpsene ikke kunne søke på krisepakkeordningen som ble opprettet til de frivillige organisasjonene, fordi skolekorpsene ikke har konserter med billettsalg av særlig betydning å vise til. Derfor kunne heller ikke skolekorpsene søke om tapt inntekt fra loppemarked, slik det eksplisitt sto i krisepakken, sier korpslederen og fortsetter:
– Så hvis kulturminister Abid Raja vil se oppriktig på en krisepakkeløsning for skolekorpsene, må det komme reelle midler denne gangen, og raskt, ellers er jeg sikker på at 17. mai i 2021 blir uten musikk fra mange skolekorps. I hvert fall fra korpsene som ikke har store reserver på bok som de kan tære på.
Har tro på løsning
Styreleder Morten Skaarer i Korpsnett Norge mener Raja uttrykte forståelse for den vanskelige situasjonen.
– Flere av våre medlemmer er nå i en kritisk likviditetssituasjon, og det er avgjørende å få vedtatt en tilpasset tiltakspakke som treffer oss. Vi tror vi sammen kan få til en løsning som hindrer at korps blir lagt ned som et resultat av krisen, sier han til NTB.
Krisepakken som allerede er vedtatt, har vært ment å dekke tapte billettinntekter, deltakeravgifter og merutgifter ved avlysninger og utsettelser av arrangementer. Men disse tiltakene treffer dårlig for korpsene, som i stor grad har hatt sine inntekter fra loppemarkeder, bingo, salg av vafler og kaffe og basarer.
Under koronakrisen har mange av disse inntektene uteblitt, midt under det som pleier å være korpsenes høysesong.

President i Norges Musikkorps Forbund, Rita Hirsum Lystad, styreleder i Korpsnett Norge og kulturminister Abid Raja drøftet løsninger for korpsene i dag. Foto: Skjalg Vold
Inntektstap på 200 millioner kroner
I møtet dokumenterte korpsorganisasjonene inntektstap på hele 200 millioner kroner i perioden mellom 5. mars og 30. juni. Det totale tapet er avhengig av hva regjeringen vedtar av ytterligere tiltak. Særlig dersom korpsenes inntektsbringende aktiviteter også må begrenses ut over høsten og gjennom neste vinter.
– Det var et konstruktivt og godt møte med ministeren i dag. Vi ble godt tatt imot og møtte forståelse for korpsenes økonomiske utfordringer, fastslår Rita Hirsum Lystad, president i Norges Musikkorps Forbund, i en pressemelding.
Da regjeringen la fram sin tiltakspakke for idrett og frivillighet, var den begrenset til å kunne dekke tapte billettinntekter, deltakeravgifter og merutgifter ved avlysninger eller utsettelser av arrangement. En undersøkelse utført av Norsk Musikkråd viser at korpsenes tap i svært liten grad stammer fra bortfall av denne typen inntekter. Korpsene tjener pengene på loppemarkeder, dugnader, spilleoppdrag, små basarer og mye annet. Og siden det er våren som er korpsenes økonomiske høysesong, så har alle avlysningene gitt korpsbevegelsen ekstra store utfordringer.
Så mye trenger korpsene i måneden
- Om lag 63.000 nordmenn er aktive i 1.800 korps rundt om i landet.
- 1300 dirigenter og instruktører er ansatt for å drive opplæring og instruksjon i korpsene
- Det gjennomføres 51.500 undervisningstimer per måned fordelt på fellesøvelser, gruppeøvelser og individuell opplæring.
- Det trengs 26 millioner kroner per måned bare for å dekke lønn til instruktører og dirigenter. Utgifter til vedlikehold og innkjøp av instrumenter, noter og uniformer kommer i tillegg.
- Korpsene melder om inntektsbortfall på 200 millioner kroner i perioden mars - juni.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!