Rama, Zahra, Berlin og Safia hyller Bydel Sagene

Berlin Yusuf Diriye, Rama Jama, Zahra Hassan og Safia Mohommed ønsker å fortelle om sine positive erfaringer i bydel Sagene. Foto: Janina Lauritsen
– Hvorfor ikke si ifra når det er noe positivt å fortelle, og ikke bare negative ting? sier damene.
Publisert: 26.08.2019 kl 15:20
Sist oppdatert: 26.08.2019 kl 20:57
BYDEL SAGENE: Rama Jama, Berlin Yusuf Diriye, Safia Mohommed og Zahra Hassan representerer mange frivillige og foreldre i bydelen. De ønsker å sette fokus på det positive bydelen har å by på.
– Man hører ofte om negative ting som skjer. Vi tenker at vi er så heldige å bo her i bydel Sagene hvor det skjer mye bra. Her føler vi både tilhørighet og tillit, sier lokalbeboer, frivillig og mor, Rama Jama.
– Alle viser respekt
Hun skryter av at det er god tilgang på «sjefen» i bydelen.
– Det er enkelt for oss å få tak i Helge (Stoltenberg, bydelsutvalgsleder, journ. anm), Nordlie (tidligere kultursjef i bydelen, journ.anm.) eller Thorkildsen (byråd for oppvekst og kunnskap, journ.anm,) når vi brenner for en sak. Og det gjør at man får tillit til bydelen, politikerne og administrasjonen. Vi føler at vi alle i bydelen er en familie, alle har tilhørighet og alle er like mye verdt.
Hun forteller at hun ikke har følt seg så inkludert i andre bydeler.
– Jeg er mørk i huden og muslim, men jeg opplever ikke noe negativt for det her i bydel Sagene. Jeg har bodd her i 19 år, og da jeg flyttet hit brukte jeg ikke hijab. Jeg veksler på å gå med det og ikke, og ingen har diskriminert meg hverken med eller uten hijab. Alle viser respekt. Jeg er opptatt av at vi skal se mennesker for mennesker, ikke hodeplagget, sier Jama.
Skryter av aktivitetene for voksne
Berlin Yusuf Diriye har bodd i bydelen siden 1998. Hun, og mange andre foreldre, har jobbet med trygghet i bydelen siden 2003.
– Vi foreldrene samarbeider med politiet og bydelen for å ha et trygt nærmiljø. Vi arrangerer møter i Drøbakgata 1 to-tre ganger i måneden. Her samarbeider vi alle sammen, både etnisk norske og innvandrere. Vi kan forebygge at ungdommene dropper ut av skolen også, hvis hele gjengen samarbeider.
Diriye og de andre damene føler seg alltid trygge i bydelen.
– Id-feiringene våre har vært så trygge at vi har kunnet bruke Bjølsenparken. Alle går forbi og hilser, det er ingen sure miner. Folk syns bare det er hyggelig. Og hvis vi går hjem fra en fest om natta, så kan vi gå fra Torshovdalen til Sagene. Det er helt trygt å gå her om natta.
Det er mange aktiviteter for voksne i bydelen, fortsetter hun. Det er blant annet svømmekurs og symaskinkurs. Sistnevnte er en stor aktivitet for både barn og voksne.
Hun er også enig i at det er lett å snakke med alle i bydelen, alt fra beboere til «sjefen.»
– Vi er veldig fornøyde med nærmiljø, politikere og administrasjonen, det er så god kommunikasjon. Vi vil takke for det! Jeg har følt meg utenfor i andre bydeler, men ikke her i bydel Sagene. Dette er en hyggelig bydel, vi er veldig glade i Sagene. Du kan snakke med alle du vil, fra beboere til sjefen. Alle hilser på hverandre, sier hun og legger til:
– Hvorfor ikke si ifra når det er noe positivt å fortelle, og ikke bare negative ting?
Les også: Damene finner frihet, vennskap og mestring på svømmekurs
– Fem dager med leksehjelp, tenk det!
Safia Mohommed er frivillig på leksehjelpen og de fleste aktivitetene på Torshov-siden. Hun har også bare varme ord å si om bydel Sagene. Her føler hun seg hjemme, og hun har aldri opplevd å bli hverken undervurdert eller stigmatisert.
Hun ønsker å takke bydelen for at de alltid stiller opp med lokaler til de forskjellige aktivitetene.
– Bydelen låner oss lokaler, og det er alltid gratis. Vi kunne aldri hatt slike tilbud uten lokale ildsjeler i bydelen. Vi har tilgang til Torshovdalen aktivitetshus, Kyrre Grepps gate 32, samfunnshuset, UngMetro og Drøbakgata 1. Det er så bra! Slik er det ikke i andre bydeler.
Det arrangeres leksehjelp to dager i uken på Sagene, og tre dager på Torshov – hvor Mohommed er frivillig.
– Det er fem dager med leksehjelp i bydelen, tenk det! Da barna mine gikk på skolen og slet med matte og norsk-innleveringer, hadde vi ingen som hjalp oss. Vi måtte snakke med Røde Kors eller andre foreldre. Men nå er vi veldig fornøyde, med så mye leksehjelp. Og med fem dager, har man alltid muligheten.
En unik kontakt
Zahra Hassan har bodd i bydelen siden 1993, og hun forteller om en veldig positiv utvikling.
– Nå får ungdommene sommerjobb i bydelen, det syns jeg er flott. Når de fokuserer på jobb om sommeren, så forebygger det kriminalitet. Vi er ikke bekymret for dem nå som de har noe å gjøre i skoleferien. Det er et bra opplegg!
Det er også mye bra for de yngre barna i bydelen, forteller hun. Om sommeren er det klubb for barn fra 1.-7. klasse i Torshovdalen aktivitetshus, barna får dra på sommerleir og det har blitt arrangert turer til for eksempel Bø sommerland og til Liseberg.
– Vi har så mye bra for de unge i bydelen. Vi ser at de er fornøyde med aktivitetene.
Hassan har vært frivillig i bydelen i mange år. Hun er blant annet ansvarlig for leksehjelpen i Drøbakgata 1, sammen med Atle Seierstad. Her har 1. til 7. klasse og ungdomsskoleelevene egen leksehjelp.
– Og kvinnene har treff hver fredag i Drøbakgata 1, der koser vi oss med å sy klær, sier hun og fortsetter:
– Det er ingen diskriminering å se i bydelen, vi kvinnene får tilgang på alle lokaler hvis vi trenger det. Vi har stor tillit til bydelen og de har stor tillit til oss. Vi har god kontakt med både sjefer og assistenter, det er unikt.

GLADE I BYDELEN: Damene føler seg hjemme i bydelen, og har bare varme ord å si om beboere og administrasjonen. Foto: Janina Lauritsen
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!