ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Kutter ut plasten:

Redder det verden om alle går i sokkelesten?

Ragnas Hage skal gå foran som godt miljøeksempel: Fra venstre:statssekretær Sveinung Rotevatn, Klima- og miljødepartementet, adm. dir. i Private Barnehagers Landsforbund, Anne Lindboe, styrer i Ragnas Hage Linda Fraurud og generalsekretær i Norges Naturvernforbund, Maren Esmark. Foto: Kristin Tufte Haga/Karl A. Kjelstrup

Titalls millioner skoposer, eller skoovertrekk, i plast selges til barnehagene. Men i denne barnehagen sier de "nei takk" til mer plast, for det er jo bare å ta av seg skoene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SØNDRE ÅSEN: Private Barnehagers Landsforbund og Naturvernforbundet har inngått et samarbeid om bort med miljøgifter og plastforurensning i barnehagene. I den anledning er det også laget et veiledningshefte som forteller om hvordan barnehagehagene kan gå foran som gode eksempler på mindre plast og miljøgifter.

Det er også laget små kort, som barnehagen, barna og foreldre kan gå gjennom sammen. Snakk med barna om for eksempel hva vi kan gjøre med søppelet - hva er å resirkulere - hva gjør vi med ødelagte leker - hva hører til i naturen, hva hører ikke til - hva skjer nå fisken spiser plast?

Ragnas Hage

Som Ragnas Hage i Kyrre Grepps gate på Åsen i Bydel Sagene, like nedenfor Bydel Nordre Aker. Den private barnehagen er eid av stiftelsen Ragna Ringdals Dagsenter, det er 114 barn i barnehagen og 30 ansatte. Barnehagen har også bruksrett på lavvo på Solemskogen i Nordre Aker bydel.

Mandag formiddag samlet de seg i barnehagen. Blant annet barnehagens ledelse, fra barnehageforbundet, Naturvernforbundet og også statsskretær for for klima- og miljøminister Ola Elvestuen, Sveinung Rotevatn (V).

Barnehageleder Linda Dragseth Fraurud i Ragnas Hage ønsket velkommen, og orienterte om miljøarbeidet til barnehagen. Mye kan gjøres med enkle tiltak og uten store kostnader, kanskje man faktisk kan spare mye penger på å være miljøvennlig.

ANNONSE

Blant annet har barnehagen bestemt seg for å ikke kjøpe inn flere blå skoovertekk. Tidligere har barnehagen på ett år kjøpt inn hele 3600 blå plastikkskoposer. Det er det slutt på nå.

Barnehagene kan fremme viktige verdier, holdninger og praksis for mer bærekraftige samfunn. Som det også står i veiledningsheftet:

Barnehagen skal legge grunnlag for barnas evne til å tenke kritisk, handle etisk og vise solidaritet. Barna skal gjøre erfaringer med å gi omsorg og ta vare på omgivelsene og naturen.

Generalsekretær i Norges Naturvernforbund, Maren Esmark, var også tilstede og tipset og orienterte mer om jobben fremover, om flere miljøvennlige enkle grep og hva man ellers bør styre unna og rydde unna i barnehagen.

Ja, det hjelper å ta seg skoene

Statssekretær Rotevatn synes det selvfølgelig er flott at det nå er mye mer bevissthet generelt blant folk - om miljøgifter og plastforsøpling.

ANNONSE

– Vi er veldig mange som er opptatt av dette, og det er nå mye mer synlig hvilken effekt miljøforsøpling har på naturen. Folk rydder og plukker søppel. Så kan man tenke; redder det verden om alle går i sokkelesten? Ja, hvis alle gjør litt så blir det mye tilsammen, sa Rotevatn, og roset barnehagen for de gode miljøinitiativene som er i gang i Ragnas Hage.

Det handler ikke bare om å droppe blå skoposer, men om kildesortering, plukke søppel når barnehagen er på tur, jobbe med holdninger, reparere leker - ta vare på det som kan tas vare på, og ikke minst kjøpe brukt hvis det er mulig. I tillegg tar barnehagen med vanlig bestikk på tur, og dropper plastikken der også. God læring som er en del av barnehagehverdagen i Ragnas Hage.

Rotevatn er stadig rundt omkring i store og små bedrifter og annet, som statssekretær.

– Jeg ser jo hvor utbredt dette med plastikkskoposer er. Noen steder kan man kanskje ikke droppe det uansett, men jeg synes ihvertfall at hvis det kun handler om å ta av seg skoene - som i barnehagene - så er dette en veldig god oppfordring til å gjøre nettopp det.

ANNONSE

Men det er klart, foreldre får kanskje ta en ekstra sjekk på sokkene om morgenen, og evt. droppe de med hull på tåa.

– He, he. Ja, jeg tenkte også over det i dag, ler statssekretæren.

15 millioner skoposer

Fra Naturvernforbundet og i redaksjonen for veiledningsheftet om plast- og giftfrie barnehager, Per-Erik Schulza og Janne Gillgren. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Naturvernforbundets Per-Erik Schulze, som sammen med Janne Gillgren, utgjør redaksjonen som har laget ovennevnte veiledningshefte, er også på plass i Ragnas Hage mandag formiddag.

ANNONSE

– Engangsplastforbruket i Norge kan reduseres mye om storforbrukere går sammen om det. Eksempelvis vet vi at det årlig forbrukes flere titalls millioner skoovertrekk kun i norske barnehager.

Schulze fortsetter:

– Endel miljøgifter har kommet inn i barnehager og skolebygg gjennom plastprodukter som leker, elektronikk, møbler og annet inventar. De fleste ønsker mindre miljøgifter og plastforsøpling rundt seg i hverdagen, og i dette veiledningsheftet kan barnehager og skoler få gode tips til enkle tiltak.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE