ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

«Redder» likevel Frivilligsentralen

BU-leder Almaz Asfaha (MDG) og nestleder Jørgen Foss (Ap) sikrer omdisponering i budsjettet til Sagene Frivilligsentral. Foto: Janina Lauritsen

– Vi tar signalene og ser alvoret, sier nestleder i bydelsutvalget, Jørgen Foss (Ap), etter at Sagene Frivillighetssentral varslet at de planlagte budsjettkuttene kunne bety kroken på døra.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 11.12.2019 kl 13:46

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BYDEL SAGENE: Det var daglig leder for Frivilligsentralen, Hilde Muri Krahn, som i helgen slo alarm i Sagene Avis, over det foreslåtte kuttet til Frivillighetssentralen og BUA på tilsammen 450.000 kroner i bydelsdirektørens forslag til budsjett i 2020.

– Om bydelsdirektøren får det som han vil, mister de som virkelig trenger det gode aktiviteter i hverdagen og i høytider. Frivilligsentralen er et hjem for mange ensomme med lite sosialt nettverk. Over 400 frivillige, brukere og barn og unge og fattige familier får redusert eller bortfall av tilbud. Det betyr også at vi trolig må kutte en stilling sentralt av totalt tre stillinger, sa Muri Krahn, om Frivilligsentralen, som har vært i drift i 25 år.

Hilde Muri Krahn, daglig leder av Sagene Frivilligsentral. Foto: Sagene Frivilligsentral

Hoster opp mer penger

– Vi leste saken i Sagene Avis, og har også vært i kontakt med Frivilligsentralen, som i år fikk en påplussing i budsjettet. Til neste år er det behov for enda større omstillinger, eller innsparinger, i bydelen på over 50 millioner kroner. Det gir BU et mindre handlingsrom enn på mange år, sier Jørgen Foss (Ap), som er nestleder i bydelsutvalget (BU).

– Som folkevalgte er det viktig at vi lytter, og vi lytter nå til Frivilligsentralen når de forteller hvilke konsekvenser det kan få å miste tilskuddet. Frivilligsentralen og det arbeidet de gjør er veldig viktig for oss.

De fire flertallspartiene Arbeiderpartiet, Miljøpartiet de Grønne, SV og Rødt har derfor blitt enige om likevel å gi Sagene Frivilligsentral 100.000 kroner også neste år, forteller Foss.

ANNONSE

I forrige uke la de fire partiene frem forslag til tilleggsinnstillinger i budsjettet på nesten 4 millioner kroner. Det inneholdt blant annet at støtten til BUA på 210.000 kroner i 2019 opprettholdes i 2020.

– Vi hoster nå i tillegg opp 100.000 kroner, fordi vi anerkjenner det viktige arbeidet Frivilligsentralen gjør. Vi burde ha sett dette tidligere, men når de sier at kuttet kan true driften, tar vi grep og omdisponerer midler, sier Foss.

De 100.000 Frivilligsentralen får, tas fra et forslag om å gi 100.000 kroner til Fiksehuset i Torshovdalen. Dette forslaget trekkes nå, fordi prosjektet allerede er avsluttet, ifølge Foss.

Kutter tilleggspott

På 2019-budsjettet ble det i tillegg avsatt 270.000 kroner til en pott som bydelens frivilligsentraler kunne søke på. Etter det Sagene Avis kjenner til, gikk omlag halvparten av denne til Sagene Frivilligsentral. Denne søknadspotten har imidlertid ikke flertallspartiene i BU funnet midler til på 2020-budsjettet.

Også SAIFF – Sagene Internasjonale og Flerkulturelle Frivillighetssentral – fikk 100.000 kroner i ekstra tilskudd på årets budsjett. Dette vil imidlertid bli kuttet neste år.

ANNONSE

– Både Sagene Frivilligsentral og SAIFF gjør mye godt arbeid i bydelen. Når vi nå ser omfanget av et kutt til Sagene Frivilligsentral går vi akutt inn og bevilger 100.000 kroner til dem, sier Foss.

Han presiserer at dette rent formelt vil opprettes som en pott Sagene Frivilligsentral må søke på, men at det kun er denne frivillighetsentralen som kan søke på midlene.

Han understreker at tilskuddet til BUA opprettholdes med 210.000 kroner.

– Det er viktig for oss å bevare BUA, det er et fantastisk tiltak, og noe alle bydeler burde ha. Også i et miljøperspektiv – at flere kan bruke det samme utstyret. For barn og unge er det flott å kunne låne utstyr gratis – alle har heller ikke råd til å kjøpe de nyeste skøytene, eller til å kjøpe skøyter i det hele tatt. Men på BUA kan de låne det gratis.

Inndekning

Flertallspartiene i BU har den siste uken varslet påplussinger i budsjettet på nesten 4 millioner kroner, slik Sagene Avis har skrevet den siste uka. Foss understreker at de har inndekning for forslagene.

ANNONSE

– Ja, det har vi, vi er ansvarlige politikere og har inndekning for forslagene. Dette vil vi presentere i BU-møtet torsdag, sier Foss.

BU skal vedta Bydel Sagenes 2020-budsjett torsdag 12. desember.

I budsjettforliket på rådhuset, mellom byrådspartiene og Rødt, er bydelsrammen til Oslos 15 bydeler økt med 85 millioner kroner. Det er uklart hva dette vil bety for Bydel Sagene, men trolig vil bydelsutvalgets tilleggsbevilgninger dekkes inn av dette. Bystyret vedtar Oslos 2020-budsjett i dag, onsdag 11. desember.

Viktig frivillighet

På Sagene Frivilligsentral er de kjempeglade for meldingen om at de fire samarbeidspartiene i BU reverserer kuttforslagene fra bydelsdirektøren, og sikrer tilskuddet til BUA og 100.000 kroner til Frivilligsentralen også neste år.

– Vi har lite midler, og er helt avhengige av tilskudd fra bydel, kommune og stat, sier administrasjonsleder Eleni Maria Stene.

ANNONSE

Det er 400 frivillige knyttet til sentralen, og mange hundre brukere. Det legges ned tusenvis av frivillige arbeidstimer, som kanskje ikke er så synlige, sier hun.

– Vi har brukere her som ikke har noe annet sted å være, og vi har brukere i alle aldere. Frivilligsentralen og BUA betyr noe for veldig mange mennesker i bydelen vår. Det er veldig viktig å minne om at selv om bydel Sagene har blitt en rikere bydel, gjelder ikke det alle. Og så må vi minne bydelsdirektøren og bydelsutvalget på at det vi driver med ikke er en nisje, vi er en stor bedrift, som bare ikke tjener penger, men skaper masse frivillig aktivitet, sier Stene.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE