ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Reparere, reparere...

Dette er fra tidligere reparasjonskafe i Bydel Sagene - på søndag er det tekstiler som gjelder. Foto: På utlån fra Erlend Berge/Vårt Land.

Nei det handler ikke om Pompel og Pilt, men om reparasjonskafe i regi av Omstilling Sagene, nå på søndag.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 17.03.2017 kl 08:25

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

TORSHOV: I 2015 fikk Omstilling Sagene støtte fra Grønne midler for å starte reparasjonskaféer i bydelen.

– Først gjorde vi tre pilotprosjekt med ulike temaer for reparasjon for å se hva som funket best og hva som var mest ettertraktet. Vi prøvde reparasjon av klær, redesign av klær, og redesign av møbler. Det vi fikk best respons på var kafeene som hadde fokus på tekstil, så dette har vi fortsatt med, forteller Elin Wyller i prosjektet. 

De stiller med verktøy, materialer og sørger alltid for å ha en fag-person tilstede som kan hjelpe til. Kafeen er åpen for alle, uansett hvor mye de kan om reparasjon fra før av eller ikke.

Kunnskapsoverføring

– Kunnskapsoverføring er en av grunnene vi ville starte dette. Hvis du ikke vet hvordan du stopper et hull i genseren din, er terskelen for å faktisk reparere den mye større etter at du har erfart at du faktisk kan reparere den på ett kvarter, sier Wyller videre.

Omstilling Sagene er også tuftet på ønsket om å øke bevisstheten om hvor mye ressurser som har blitt brukt og utnyttet for å lage klærne våre, og gjennom å reparere dem selv får man et nærmere forhold til dette.

ANNONSE

– Gevinsten er stor både for miljøet og lommeboka. I tillegg unngår man å støtte dårlige arbeidsvilkår for dem som oftest syr klærne våres. Altså vinn-vinn-vinn!

Mekkehus

Tidligere har reparasjonskafeene vært på Torshov Bibliotek.

– Det har vært supersnille og åpnet opp lokalene sine for oss - også etter stengetid. Men nå blir neste reparasjonskafé på søndag, i Torshov Aktivitetshus! Dette er en del av et større samarbeid mellom Aktivitetshuset, Restarters - som lærer bort hvordan reparere elektronikk - og Sykkelkjøkkenet Oslo, som lærer bort hvordan vi kan reparere sykler, forteller Wyller videre.

Men som understreker at førstkommende søndag så handler det kun om tekstiler, mens senere blir det utvidet reparasjonskafeer. Aktivitetshuset skal være et mekkehus.

– For alle i nærområdet, gjerne også for ungdommene. Når vi har et lokale der vi kan ha symaskinene stående, så er det lettere for oss å arrangere reparasjonskaféene mer regelmessig og oftere.  

ANNONSE

Søndagens reparasjonskafe i Torshov Aktivitetshus er klokken 12 - 15.00, og Wyller oppforer til gjerne å ta med barn, barnebarn og venner.

Kanskje du kan bidra?

– Omstilling Sagene jobber for å tilrettelegge for en miljøvennlig livvstil for alle. Hvis noen har lyst til å engasjere seg frivillig i Reparasjonskaféene, eller andre arrangementer er det bare å ta kontakt på facebook eller sende en mail til omstillingsagene@gmail.com, oppfordrer Wyller.

LES OGSÅ:

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE