Sagene Avis

Reparere, reparere...

Dette er fra tidligere reparasjonskafe i Bydel Sagene - på søndag er det tekstiler som gjelder. Foto: På utlån fra Erlend Berge/Vårt Land.

Nei det handler ikke om Pompel og Pilt, men om reparasjonskafe i regi av Omstilling Sagene, nå på søndag.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 17.03.2017 kl 08:25

TORSHOV: I 2015 fikk Omstilling Sagene støtte fra Grønne midler for å starte reparasjonskaféer i bydelen.

– Først gjorde vi tre pilotprosjekt med ulike temaer for reparasjon for å se hva som funket best og hva som var mest ettertraktet. Vi prøvde reparasjon av klær, redesign av klær, og redesign av møbler. Det vi fikk best respons på var kafeene som hadde fokus på tekstil, så dette har vi fortsatt med, forteller Elin Wyller i prosjektet. 

De stiller med verktøy, materialer og sørger alltid for å ha en fag-person tilstede som kan hjelpe til. Kafeen er åpen for alle, uansett hvor mye de kan om reparasjon fra før av eller ikke.

Kunnskapsoverføring

– Kunnskapsoverføring er en av grunnene vi ville starte dette. Hvis du ikke vet hvordan du stopper et hull i genseren din, er terskelen for å faktisk reparere den mye større etter at du har erfart at du faktisk kan reparere den på ett kvarter, sier Wyller videre.

Omstilling Sagene er også tuftet på ønsket om å øke bevisstheten om hvor mye ressurser som har blitt brukt og utnyttet for å lage klærne våre, og gjennom å reparere dem selv får man et nærmere forhold til dette.


– Gevinsten er stor både for miljøet og lommeboka. I tillegg unngår man å støtte dårlige arbeidsvilkår for dem som oftest syr klærne våres. Altså vinn-vinn-vinn!

Mekkehus

Tidligere har reparasjonskafeene vært på Torshov Bibliotek.

– Det har vært supersnille og åpnet opp lokalene sine for oss - også etter stengetid. Men nå blir neste reparasjonskafé på søndag, i Torshov Aktivitetshus! Dette er en del av et større samarbeid mellom Aktivitetshuset, Restarters - som lærer bort hvordan reparere elektronikk - og Sykkelkjøkkenet Oslo, som lærer bort hvordan vi kan reparere sykler, forteller Wyller videre.

Men som understreker at førstkommende søndag så handler det kun om tekstiler, mens senere blir det utvidet reparasjonskafeer. Aktivitetshuset skal være et mekkehus.

– For alle i nærområdet, gjerne også for ungdommene. Når vi har et lokale der vi kan ha symaskinene stående, så er det lettere for oss å arrangere reparasjonskaféene mer regelmessig og oftere.  


Søndagens reparasjonskafe i Torshov Aktivitetshus er klokken 12 - 15.00, og Wyller oppforer til gjerne å ta med barn, barnebarn og venner.

Kanskje du kan bidra?

– Omstilling Sagene jobber for å tilrettelegge for en miljøvennlig livvstil for alle. Hvis noen har lyst til å engasjere seg frivillig i Reparasjonskaféene, eller andre arrangementer er det bare å ta kontakt på facebook eller sende en mail til omstillingsagene@gmail.com, oppfordrer Wyller.

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...