Sagene Avis

Reagerer på mulig nedleggelse av Ung Media

BU-representant for Rødt, Ingrid Kvamme Fredriksen, er kritisk til sammenslåing av Ung Media og UngMetro. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Det er ikke fattet en beslutning, påpeker bydelsadministrasjonen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 12.02.2020 kl 13:34

TORSHOV/BJØLSEN: Rødt reagerer på at politikerne ikke er involvert i diskusjonene som pågår om kutt i ungdomssatsingen i Bydel Sagene. Å kutte i bydelens satsning på ungdom er ikke forenelig med politikken bydelsutvalget i Bydel Sagene har vedtatt, mener bydelsutvalgsmedlem for Rødt, Ingrid Kvamme Fredriksen. 

Sinnet til Ung Media-bruker Elin Thommessen (18) begynte å koke over, da hun fikk beskjed om at tre ansatte ved ungdomskulturhuset må slutte, og at Ung Media kanskje skal slås sammen med UngMetro.

«Og da spør jeg meg: Hvordan er det mulig?» skrev hun i innlegget, som kan leses i sin helhet her.

Vært foreslått nedlagt flere ganger

Ingrid Kvamme Fredriksen (Rødt) viser til at bydelsutvalget har tatt tydelig til orde for mer demokrati og innbyggerinvolvering i bydelen, og at ungdom har blitt spesielt nevnt som en viktig gruppe å involvere i saker som angår dem.

– Jeg blir veldig overrasket over å høre at Ung Media planlegges slått sammen med UngMetro. Det er to veldig forskjellige tilbud og det er vanskelig å se for seg at tilbudet som har vært, opprettholdes. UngMetro har mindre kapasitet enn Ung Media, og hvis det stemmer at tre stillinger kuttes, kan jeg ikke skjønne annet enn at tilbudet til ungdom blir mye dårligere.


Ung Media har vært foreslått nedlagt mange ganger, men det har blitt stoppet i bydelsutvalget. Før jul flyttet bydelsutvalget en stor del av de ekstra midlene som gikk til bydelen til ulike ungdomstiltak. Dette var penger som ble bevilget etter forhandlinger mellom Rødt og byrådet. Det har vært et tydelig kommunisert ønske om å prioritere å satse på ungdom, påpeker Fredriksen.

– Og det er bevilget 400.000 kroner til arbeid med å opprette et nytt ungdomshus for eldre ungdom. Det er ikke forenelig med å legge ned en viktig del av ungdomstilbudet i bydelen, mener Fredriksen. 

– Dette er ikke slik bydeler skal drives. Administrasjonen kan ikke overkjøre politiske beslutninger. Selv ikke når det er en vanskelig økonomisk situasjon. Det er ikke holdbart. 

Ikke fattet en beslutning

Ungdomstiltakene som er samlet i bydel Sagene har det siste halve året, og etter omorganisering av tjenesten, hatt mange diskusjoner internt om sitt tilbud. Dette for enda bedre å kunne tilby et relevant, forutsigbart og faglig fundert tilbud, nå og i fremtiden, forteller bydelsdirektør Morten Sanden.

– Disse diskusjonene berører naturlig også økonomiske rammer og handlingsrom, hvilke fysiske arenaer som er egnet for gode aktivitetstilbud og hvordan aktiviteter og tilbud bør sees i sammenheng.

Bydelsdirektør Morten Sanden Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)


Bydelsutvalgets vedtak om å videreføre 400.000 kroner til ungdomstiltak, som blant annet tydeliggjør utvalgets ønske om en ungdomsarena for eldre ungdom, er et viktig styringssignal i prosessen som pågår.
 
– Det er viktig å presisere at det ikke er fattet en administrativ beslutning om nedleggelse av Ung Media. Dersom den pågående prosessen i ungdomstiltakene og i bydelsadministrasjonen konkluderer slik at det blir aktuelt med en relokalisering av tilbud, flytting eller nedleggelse, vil dette fremlegges for partssammensatt og politisk behandling før eventuell iverksettelse.

Noen av de tidsavgrensede arbeidsavtalene i ungdomstiltakene er eller blir ikke forlenget, hovedsakelig grunnet opphør av ekstern finansiering. Bydelsadministrasjonen mener likevel at dette ikke skal gå på bekostning av det kvalitative og kvantitative tilbudet til ungdom.

I forbindelse med denne saken ble det arrangert et møte mellom bydelsadministrasjonen og lokale politikere, mandag 10. februar.
Nestleder i Sagene bydelsutvalg, Jørgen Foss (Ap), er en forkjemper for kulturtilbud og ungdomskulturhuset Ung Media, og uttaler seg i etterkant av møtet:

– Vi vil ha et så godt ungdomstilbud som mulig i bydel Sagene. Jeg har selv vært leder av Sagene Barne- og ungdomsråd og har gått i fakkeltog for Ung Media. Vi vil ha et godt tilbud for ungdom, på ungdommenes premisser, og vi vil ha en god dialog, sier han til Sagene Avis.

Nestleder i Sagene bydelsutvalg, Jørgen Foss (Ap) Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Store utfordringer på Sagene

Spesielt i Sagene bydel er det viktig å slå ring om ungdomstilbudet, mener medlem i Oppvekst- og velferdskomitéen, og fungerende medlem i bydelsutvalget for Rødt, Aud Karin Bjørn. Ved siden av politikken jobber hun i Mental Helse, og spesielt med ungdom og psykisk helse.


Bjørn mener at ungdomstiltakene i bydelen må ses i sammenheng med blant annet arbeidet for å hindre at ungdommer dropper ut av skolen. 10 prosent flere ungdommer dropper ut av skolen i Sagene, sammenlignet med tallene for hele Oslo.

– Det er skummelt å ikke følge opp ungdomstiltak når vi har så mye drop-out som vi har i denne bydelen. Administrasjonen presenterer nå hvilke tiltak de skal gjøre for å hindre at ungdom dropper ut av skolen. De viser selv til at ungdom oppgir mobbing ensomhet og psykiske problemer som hovedårsak til at de dropper ut. Da kan man ikke legge ned de tiltakene som faktisk er der for å ivareta ungdommene. 

Aud Karin Bjørn (Rødt) Foto: Rødt Sagene (arkivfoto)

Bjørn også veldig bekymret over at andre tilbud for ungdom ser ut til å være truet. Hun viser til at de to midlertidig ansatte koordinatorene for leksehjelp for ungdom ikke har fått forlenget ansettelsen, og tror det kan bli vanskelig å opprettholde tilbudet på frivillig basis.

– Sommerjobb for ungdom har vært et tiltak som gir mestring og hjelper barn fra fattige familier, men det mangler noen til å administrere tilbudet, og det skal være usikkert om ordningen fortsetter, til tross for at tiltaket har fått tilskudd for å utvide satsningen og tilby jobb hele året.

Fredriksen mener timingen er veldig dårlig, og er bekymret for at det skjer flere ting samtidig. Torshovdalen aktivitetshus skal blant annet stenge for å pusse opp, sannsynligvis på vårparten, sier hun.


– Og Sommerklubben, som kan ha med seg 200 barn, trenger et sted å være, og det er vanskelig å se for seg at det er kapasitet på UngMetro. Ung Media har vært viktig også fordi det gir rom også til mange andre ting enn det daglige tilbudet deres, som Åpen scene, UKM Sagene, Elvelangs i fakkellys, og bydelsdagene. Det er både et viktig kulturhus for ungdom, og en viktig møteplass i bydelen, sier Fredriksen. 

Oppfordrer til protest

Rødt har stilt skriftlige spørsmål til bydelsadministrasjonen, og de ønsker saken blir gjort rede for i bydelsutvalgsmøtet torsdag 13. februar.

Rødt Sagene oppfordrer innbyggerne i bydelen til å møte opp på åpen halvtime i bydelsutvalgsmøtet for å fortelle hvordan de mener bydelens satsning på ungdom bør være. Spesielt ungdom som vil bli berørt av endringer i ungdomstilbudet oppfordres til å komme.  

– Vi mener det er viktig at nærmiljøet blir hørt og er med å bestemme, spesielt i viktige saker som angår dem. I åpen halvtime torsdag 13. februar klokka halv sju kan alle som vil gi uttrykk for sin mening gjøre det. Jeg vil gjerne ta med med meg innspill fra innbyggerne videre, sier Fredriksen.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...