ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis
Seksjonsheader

Rødt:

Mener det er på tide at kommunen kjøper tomta på Torshovtoppen

Rødt Oslo har vedtatt krav om kjøp av Torshovtoppen. Her er Rødt Sagenes leder Bjørn O. Bjørnsen sammen med Marte Vike Arnesen og Line Flo i aksjonsgruppa (t.v.), samt BU-leder Almaz Afsaha (MDG). Foto: Janina Lauritsen

DEBATT: Rødt Oslo mener nå tida er inne for at Oslo kommune kjøper tomta. Så lenge den tilhører Bastia Eiendom, vil den enten forfalle eller bli utbygd, skriver Bjørn O. Bjørnsen i Rødt Sagene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 18.02.2021 kl 11:09

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Årsmøtet til Rødt Oslo vedtok krav om kjøp av denne grønne oasen på 45 dekar fra Bastia Eiendom AS. Rødt Sagene fikk vedtak i Oslo-partiet om å jobbe for kjøp av tomta i Oslo bystyre. Kravet har brei støtte blant befolkningen og lokalpolitikere i Bydel Sagene.

Bastia kjøpte tomta i 2005 på billigsalg fra Statsbygg og har vanskjøttet området, drevet ulovlig byggevirksomhet og sperret den tradisjonelle gjennomgangen i eplehagen med flere gjerder. Da tomta ble solgt, var det tverrpolitisk enighet om at den skulle «utnyttes til offentlige formål som skole, barnehage og friområde». Disse føringene påvirket sjølsagt prisen som Bastia Eiendom fikk kjøpe tomta for. Og det vil påvirke prisen som det offentlige må betale for tilbakekjøp.

Bastia har flere ganger forsøkt å få omregulert tomta slik at den kan bygges med høye boligblokker på grøntområdet. Dette er blitt avvist av et samlet Oslo bystyre.

Rødt Oslo mener nå tida er inne for at Oslo kommune kjøper tomta. Så lenge den tilhører Bastia Eiendom, vil den enten forfalle eller bli utbygd.

Aksjonsgruppa «Bevar Torshovtoppen for fellesskapet» har lagt fram sine visjoner om grønt friområde og Torshovtoppen Kultur- og Miljøsenter. De gjør en fantastisk jobb og har vunnet stor respekt, men sier sjøl at de ikke har vunnet før tomta er i offentlig eie.

ANNONSE

Rødt Sagene foreslo allerede i 2017 videregående skole på tomta - noe som også ble vedtatt i bydelsutvalget på Sagene. I en bydel med høyt skolefrafall og uten videregående skole, vil en slik skole kunne styrke skolemotivasjonen.

Kjøp av denne unike tomta er en investering for framtida. Og det vil være helt i tråd med hva pioneren Fernanda Nissen - som leder av parknemnda i Oslo kommune i 1920-årene - gjorde i da hun ledet arbeidet med å opprette flere store parker i Oslo som for eksempel Vigelandsparken, Torshovparken og Sofienbergparken.

Torshovtoppen har historiske kulturminner, bevaringsverdige gårds- og skolebygg og en stor, gammel eplehage. Områdets historiske betydning går helt tilbake til førkristen tid, med gravhauger som antakelig har gitt navnet til Torshov - Tors hov.

Vi lever i dag i en spesiell tid under en pandemi. Er det noe pandemien har lært oss, er det hvor viktig det er med tilgang til kultur- og naturopplevelser og gode felles møteplasser for framtida.

Årsmøtet i Rødt Oslo vedtok kjøp av Torshovtoppen for at området skal komme allmennheten til gode.

ANNONSE

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@sageneavis.no.

Nyhetsbrev

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE