Rosa busser kjører disse dagene i påsken
Ruter Aldersvennlig transport kjører som normalt alle de «sorte dagene» i påskeuka.
Publisert: 24.03.2021 kl 08:31
BYDEL SAGENE: Det betyr at de rosa bussene kjører som vanlig mandag 29., tirsdag 30. og onsdag 31. mars, samt påskeaften 3. april. Skjærtorsdag og langfredag (1. og 2. april), samt andre påskedag 5. april, kjører den ikke.
Bussene kjører vanligvis mandag til lørdag klokken 10–18, og er et dør-til-dør-tilbud for personer fra 67 år i bydelene Nordre Aker, Sagene, Vestre Aker og Ullern.
Du kan reise på tvers av bydelsgrensene mellom Nordre Aker og Sagene (inkludert Ullevål sykehus), og Vestre Aker og Ullern (inkludert Majorstuhuset, Bogstad gård, Vestre Gravlund og Frognerseteren). Reisen bestilles på telefon 23242850 (åpent mandag til lørdag klokken 9–17) eller gjennom appen RuterBestilling.
Mer fleksibel bestilling
I februar åpnet Aldersvennlig transport for bestilling med spesifisering av ankomsttidspunkt, slik at de reisende selv kan oppgi hvilket tidspunkt de ønsker å ankomme sin destinasjon. Dette er veldig praktisk hvis man skal være et bestemt sted til et bestemt klokkeslett, for eksempel hos lege, frisør e.l., opplyste Ruter. Tidligere har det vært hentetidspunktet man har bestilt reisen til.
Tjenesten har nå også åpnet for bestilling av umiddelbar transport, altså at man plukkes opp med en gang. Tidligere har man måttet bestille reiser minst en time i forkant.
Reiser kan også bestilles opp mot en uke i forveien. Minibussene har plass til rullator, rullestol og andre hjelpemidler om bord. Du kan som reisende også ta med deg en venn på turen, vedkommende trenger ikke være over 67 år. Reisen forhåndsbetales, for eksempel gjennom RuterBillett-appen, og koster vanlig Ruter-takst.
Smittevern
– Er det noen endringer nå med tanke på smittevern og antall passasjerer?
Ruter innførte fra tirsdag 26. januar 2021 50 prosent redusert kapasitet på Aldersvennlig transport, for å styrke smitteverntiltakene for en sårbar gruppe, opplyser seksjonssjef Heidi Karsrud Nordal, Seksjon lavterskel i Bydel Nordre Aker.
– I praksis vil det si at kapasiteten reduseres til et nivå hvor passasjerer ikke vil ha behov for å sitte ved siden av hverandre i dobbelseter i kjøretøyet. Videre vil plasser i nærheten av sjåfør ikke kunne benyttes. Ruter melder videre om smittevern at sjåførene er pålagt å bruke munnbind i bussen, når de har passasjerer om bord. I tillegg skal de benytte hansker, dersom de må hjelpe en kunde av eller på og ved festing av rullestol. Det er hyppigere renhold innvendig og holdeflater desinfiseres fortløpende, mellom turene.
– Har det gitt noen synlige effekter på bruken og tilbudet at man nå kan bestille umiddelbar henting og spesifisering av tidspunkt?
– Ruter melder om at kundene er fornøyde med de nye endringene. Det har blitt godt tatt imot og vi ser en økning i antall bestillinger på ankomsttid, sier Nordal.
Startet i Nordre Aker
Ruter Aldersvennlig transport startet som en pilot i Nordre Aker i 2017, som et dør-til-dør-tilbud for personer fra 67 år og eldre. Det ble utvidet til Sagene og Vestre Aker året etter. Fra 2020 ble også bydel Ullern med. Fra 2021 utvides tilbudet ytterligere til bydelene Alna og Bjerke, samt at det vil komme et alternativ for beboere i Marka – men av noe mer begrenset art. Ennå er det ikke klart hvordan denne løsningen vil bli.
Bussene har i utgangspunktet kjørt innad i hver bydel, men i fjor åpnet det for transport på tvers mellom henholdsvis Nordre Aker og Sagene, og Vestre Aker og Ullern. I 2020 ble det foretatt over 100.000 reiser med rosa busser, i følge Ruter, og tilbudet omtales som en suksess.
Da Transportøkonomisk institutt i fjor gjennomførte en undersøkelse blant brukerne av hvilke effekter Aldersvennlig transport hadde hatt, viste den at 79 prosent mener at Rosa busser har bidratt til økt livskvalitet. 70 prosent svarte at Rosa busser har bidratt til at de oftere kommer seg ut på egen hånd og 47 prosent svarte at Rosa busser har forbedret deres helse.
Planlegger app-opplæring
Bestilling av Aldersvennlig transport kan gjøres via appen RuterBestilling. Denne appen er under kontinuerlig utvikling basert på brukerinvolvering og brukertesting blant de eldre. For at appen skal være best mulig tilpasset tjenestens kundegruppe er for eksempel skriftstørrelsen større, og det er få knapper å trykke på, ifølge Ruter.
– Mange fortsetter å bestille reise via telefon slik de alltid har gjort, men en fordel ved å benytte appen er for eksempel at man ikke risikerer til å måtte sitte i telefonkø. Vi planlegger å organisere app-opplæring på ulike seniorsenter og på noen av de lokale kjøpesentrene når koronasituasjonen tillater det, har Benjamin A. Øveraas, kommunikasjonsrådgiver i Ruter, tidligere uttalt til Sagene Avis.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!