Sagene Avis

«Så har me juksa litt»

HELE NORGES MATMOR: En graffitikunstner har laget et bilde av Ingrid Espelid Hovig Foto: Janina Lauritsen

Hele Norges matmor døde fredag 3. august. Nå har en graffitikunstner malt et bilde av henne på veggen på Lilleborgbanen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 06.08.2018 kl 18:12

TORSHOV/LILLEBORGBANEN: Ingrid Espelid Hovig døde fredag formiddag, 94 år gammel.

I ettertid har en gatekunstner laget et bilde av henne på graffitiveggen på Lilleborgbanen.

– God og sunn mat alle kunne lage

Konsernsjef i Gyldendal ASA, John Tørres Thuv, skriver på forlagets nettside:

«Ingrid har vært en svært betydningsfull forfatter på Gyldendal. Ingen annen kokebokforfatter i Norge nådde så mange lesere som henne, og ingen har berørt så mange hjerter. Gjennom hennes pionerarbeid med Fjernsynskjøkkenet, som NRK sendte i over 30 år, ble hun allemannseie. Der formidlet hun sin matkunnskap med varme og sjarm, hun viste fram god og sunn hverdagsmat som alle kunne lage. Ingrid har inspirert flere generasjoner nordmenn til å lage mat fra bunnen av og til å glede seg over et godt og næringsrikt måltid. (...)Vi er stolte av å kunne si at Ingrid var en Gyldendøl»

Så har me juksa litt

Espelid Hovig var programleder for over 300 episoder av Fjernsynskjøkkenet, noe som gjorde henne til en av landets mest kjente TV-personligheter, samt innflytelsesrike formidlere av kostholds- og matkultur. Hun var også forfatter, redaktør, tilrettelegger eller promotør for et femtitalls kokebøker som har solgt flere hundre tusen eksemplarer.


Hun mottok en rekker priser i Norge og internasjonalt for folkeopplysning for mat og ernæring. I 1994 ble hun utnevt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Hennes mest berømte uttrykk, «Så har me juksa litt», ble faktisk ikke skapt av Espelid Hovig selv. Uttrykket stammer fra en parodi av Fjernsynskjøkkenet som Trond Kirkvaag lagde i 1973. Fjernsynskjøkkenets produsent syns uttrykket var så morsomt at Espelid Hovig tok det i bruk.

Kilde: Wikipedia

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...