ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Har kapasitet til 600 om dagen:

Så mange doser får bydelen nå

Her er de siste vaksinetallene fra bydel Sagene Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Det nye vaksinasjonssenteret i Bjølsenhallen har kapasitet til å vaksinere 600 daglig. Foreløpig har like mange innbyggere blitt vaksinert på fire uker.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 12.02.2021 kl 14:44

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BYDEL SAGENE: 221.819 personer er vaksinert med første dose av koronavaksinen i Norge, viser FHIs statistikk fredag. 66.178 personer har fått dose to.

Foreløpig har FHI registrert at 18.569 personer fikk dose én torsdag, og 7.652 personer fikk dose to. Flest har fått første dose i Viken (47.041) og Oslo (27.411).

Per 11. februar er det 829 vaksinerte personer i bydel Sagene. Av disse er: 606 innbyggere og 223 er kritisk helsepersonell. Det er nå aldersgruppen 75-84 som vaksineres. Bydelen har sendt brev til de over 85 år som de ikke har kommet i kontakt med via telefon.

Bydelen informerer at de i uke 7 vil få 72 nye doser, og fortsetter samtidig å sette dose nummer 2.

Så stor er kapasiteten

Sagene Avis spurte bydelsadministrasjonen hvordan situasjonen blir i Bydel Sagene i uke åtte, og det ser foreløpig ut til at bydelen kun vil motta andredoser. Administrasjonen påpeker at det er usikkerhet knyttet til dette, da tallene hele tiden kan endre seg.

ANNONSE

Bydelens vaksinasjonssenter flyttet inn i Bjølsenhallen denne uka. Der er det foreløpig to vaksinasjonsslinjer, og målet er å få tre linjer. Bydelsadministrasjonen påpeker at riggen er klar, og at det kun avhenger av tilgangen på vaksiner.

Med tre linjer vil vaksinasjonssenteret i Bydel Sagene ha kapasitet til å vaksinere 600 om dagen.

Oslo-regionen krever flere vaksiner

Oslo har rigget seg for å kunne sette 63.000 vaksinedoser i uka, denne uka har kommunen imidlertid bare mottatt 9394 doser, skriver Aftenposten fredag. Så langt er imidlertid bare 25.783 vaksinert med dose én, og 8557 med dose to – på syv uker.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har gang på gang krevd at Oslo må få en større andel av koronavaksinene. Torsdag sendte styret i Oslo-regionen – et interkommunalt råd som omfatter 65 kommuner med 2,2 millioner innbyggere – brev til Stortinget for å be om hjelp, skriver NTB. Kommunene har samlet seg på tvers av partitilhørighet, skriver VG. Flere av kommunene styres av Høyre og Senterpartiet.
Men svaret på om vaksinestrategien skal endres eller ikke kommer tidligst neste uke, opplyser smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI.

ANNONSE

– Vi venter fortsatt på tallgrunnlaget. Det vil ikke være klart denne uken i hvert fall, sa han til NTB torsdag ettermiddag.

FHI analyserer hele tiden smittesituasjonen i forhold til tilgang på vaksiner. Inn i datasystemet mater de tall for smittetrykk i ulike områder og en rekke andre faktorer for å finne svar på hvordan vi kan utnytte vaksinedosene vi har, mest effektivt. Hvilken utbredelse de nye virusmutasjonene får, spiller også inn.

Bukholm har forståelse for at mange lurer på hvorfor arbeidet tar tid.

– Tallgrunnlaget må utarbeides, kvalitetssikres og gjøres på nytt igjen. Beregningene tar dager å få gjennomført. Det krever mer datakapasitet enn vi har på FHI, så vi har måttet ta i bruk Sigma-senteret på Blindern, sier smitteverndirektøren.

Økende press

Folkehelseinstituttet er under sterkt press for å endre linje til såkalt geografisk skjevfordeling.

ANNONSE

Høy befolkningstetthet og mobilitet gjør visse områder særlig sårbare, og vaksinestrategien må ta hensyn til det, argumenterer de 65 kommunene i Oslo-området i brevet til Stortinget.

– Vi har forståelse for at folk stiller disse spørsmålene. Det er ikke urimelig når man har vedvarende smitte over lang tid. Men vi må forholde oss til dette på en faglig og saklig måte og gjøre en best mulig vurdering, sier Bukholm.

Når FHI er ferdig med sin analyse, vil anbefalingen bli oversendt Helse- og omsorgsdepartementet. Regjeringen vil ikke overstyre FHIs anbefaling, har helseminister Bent Høie (H) tidligere uttalt. Men dersom FHI gjør endringer, kan regjeringen raskt gi sin tilslutning.

I brevet heter det blant annet at Oslo-regionen står i frontlinjen av pandemien og har vært den hardest rammede regionen i Norge. Stortinget må ta grep som sikrer at de nasjonale virkemidlene i pandemien svarer på Oslo-regionens behov, mener kommunene.

Tall fra FHI viser at det torsdag totalt var registrert 256.178 utførte koronavaksinasjoner i Norge. Astra Zeneca, som er den tredje godkjente vaksinen i Norge, har varslet store forsinkelser i leveransene sine, og Norge får rundt 1 million færre doser i februar enn ventet. Til nå har Norge totalt fått rundt 10.000 doser pr. uke, som fordeles til alle landets kommuner, det forklarer hvorfor Oslo får få vaksiner, skriver Aftenposten.

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE