Sagene Avis

Så mange mener FHI at har hatt korona

Det er trolig like mange smittede ute i samfunnet som under forrige topp i april, ifølge FHI. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Rundt 100.000 personer i Norge har vært koronasmittet, ifølge FHIs siste beregninger. Det er for tiden trolig like mye smitte i samfunnet som i april.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

NORGE: – Siden starten av epidemien anslår vi at totalt 97.000 personer i Norge har vært smittet, skriver FHI i sin siste modelleringsrapport for pandemien.

Dette tallet beskriver situasjonen på søndag, og med dagens smittetrykk vil antall smittede siden den gang trolig ha oversteget 100.000.

Det er imidlertid stor usikkerhet rundt tallet, blant annet fordi langt ifra alle smittetilfeller blir oppdaget. FHI anslår at de 32.767 bekreftede smittetilfellene som var registrert søndag, utgjør rundt 34 prosent av totalen.

Med 95 prosents sikkerhet slås det fast at det har vært mellom 86.000 og 109.000 smittede i Norge.

Tilbakegang

Den siste ukesrapporten fra FHI viser at smittespredningen har stoppet opp, og at det for første gang siden første halvdel av oktober ble meldt om færre smittede enn uken før.

– Reduksjonen i antall smittende kan skyldes at vi ser resultater av de nye tiltakene. Vi håper og vi tror at det er grunnen – iallfall den viktigste grunnen. Men det kan også være resultat av at færre testet seg, sa Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg da hun presenterte tallene på regjeringens koronapressekonferanse onsdag.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, under en pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Vidar Ruud / NTB

FHI påpeker i ukesrapporten at antall testede falt med 16 prosent fra uke 46 til uke 47.

Like mange smittede som i april

I modelleringsrapporten beregnes smitten ute i samfunnet til å være lik som i april, under pandemiens forrige topp. I april ble det registrert langt færre smittede i FHIs systemer, men langt færre ble også testet.

Det nasjonale R-tallet, som viser hvor mange nye hver smittede smitter videre, anslås nå å være på 1,01, basert på beregninger i perioden fra 5. november. Dersom smittesituasjonen holder seg på samme nivå, vil man derfor ha omtrent like mange smittede daglig i tiden framover.

FHI beregner at man vil ha rundt 1.300 smittede daglig om én uke med dagens smittesituasjon. Dette inkluderer både påviste smittetilfeller og dem som ikke blir påvist.


Øker på Østlandet

De regionale variasjonene i smittesituasjonen er store. Det er nå kun på Østlandet at FHI slår fast at smitten øker. Dette gjelder både for Oslo og Viken, hvor R-tallet er beregnet til 1,3, mens FHI betegner trenden i Innlandet som «sannsynlig økende».

R-tallene ute i fylkene er beregnet slik:

For perioden fra 26. oktober til nå.

Agder: 1,1

Innlandet: 1,4

Møre og Romsdal: 0,7

Nordland: 0,7

Oslo: 1,3

Rogaland: 0,9

Troms og Finnmark: 0,9

Trøndelag: 1,0

Vestfold og Telemark: 0,9

Vestland: 1,0

Viken: 1,3

(©NTB)

Smittetrenden omtales som usikker i Agder, Nordland, Rogaland, Troms og Finnmark, Trøndelag, Vestfold og Telemark og Vestland. De fleste av disse fylkene har et R-tall på under 1, men det er stor usikkerhet knyttet til hvor nøyaktig denne beregningen er.

Møre og Romsdal er det eneste fylket i landet med «sannsynlig synkende» smittetrend.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...