Bydelsminner samlet i stor bok:
«En vaskeekte torshovgutt!»

Fra Jacks første løp for SK Vidar i en stafett i Torshovdalen. Bildet er fra slutten av 1950-tallet. Foto: UTLÅN/PRIVAT
Sagene og Torshov Historielag har utgitt nok en minnebok: Bydelsminner 2. Blant annet er ett av kapitlene om Jack Waitz, og hvor han mimrer tilbake om oppvektsen på Torshov.
Publisert: 12.12.2020 kl 09:40
Sist oppdatert: 12.12.2020 kl 10:26
SAGENE: Det dumpet en tykk og flott bok ned i postkassa til lokalavisa. Det var Sagene og Torshov Historielags nye bok: Bydelsminner 2. Områdene det er skrevet og fortalt fra, er Bjølsen, Iladalen, Lilleborg, Sagene, Sandaker, Torshov og Søndre Åsen. Redaktør er Hans Petter Torp Sørensen.
I forordet står det at det er tredje boka historielaget gir ut, og dette er en direkte oppfølger av Bydelsminner I. Det er ulike bidragsytere:
«Som i Bydelsminner kan man starte hvor man vil i boka, man trenger ikke lese den fra perm til perm...Vi i redaksjonskomitéen har en klar oppfatning av hvor viktig historiekunnskap er, og dette er et bidrag til bydelens historie.», står det blant annet i forordet.
Det er mange fristende kapitler i boka. Blant annet: «Konflikten ved Bjølsen Valsemølle», «Historien om Sagene Ring», «Kunstnerkolonien i Iladalen og Griffenfeldts gate», I og II, Sandaker gård er omtalt, Hoffmo-familien, og ikke minst «En fin oppvekst på Torshov», av Jack Waitz, for å nevne noen.
Jack Waitz
Sagene Avis tok en titt innom sistnevnte, Jack Waitz har selv fortalt og åpner med å si at han mener han kan kalle seg en vaskeekte torshovgutt. Han er født i 1948, og bodde de første årene i Anna Sethnes gate, tidligere Christies gate:
«Baderom var slettes ikke vanlig i de eldre bygningene på Torshov. Jeg hadde en fin oppvekst. Jeg var nok på mange måter en bortskjemt gutt, selv om det var en ganske trang økonomi i familien. Det var slettes ikke noe luksus med en ettroms leilighet.»
Han forteller om vanskelige tider under krigen, blant annet ble Lilleborg skole brukt til innlosjering av tyskerne, noe som gikk utover skolegangen, Jacks far ble også plassert på Grini - han var aktiv motstandsmann. Det var faren som dro med Jack inn i idretten, blant annet ble Torshovdalen skiarenaen i nærmiljøet.

Klassebilde 1AG, fra Lilleborg skole, i 1955. Jack er i andre rad, nummer tre fra høyre. Foto: UTLÅN
Vidar SK
Han skriver blant annet fra tiden før jul, i 1955:
«Nærmere jul samme år skjedde det noe som skulle påvirke resten av livet mitt.» En av Jacks klassekamerater tok han med på friidrettstrening på Sinsen skole. Han ble med på neste trening også, klubben var Vidar SK. Men også Jack måtte innom danseskolen..., og det kanskje mange ikke vet er at han faktisk drev med konkurransedans i hele 10 år.
«Aktivitetene rundt SK Vidar ble etterhvert viktigere og viktigere. ...Søndagene ble tilbragt på Linderudkollen, hvor østkantklubbene Oslo Ørn, Rosenhoff og Vidar hadde klubbrom. Bussen tok vi fra Torshov og det ble gjerne løpt rundt Maridalsvannet...Vidarløpet ble arrangert av klubben og nesten hver søndag var vi med på å beintråkke løypa fra Stryken til Kjelsås (etter hvert Sognsvann).»
Jack forteller også at faren var så heldig å vinne rundt 70.000 kroner i tipping, og familien flytta etterhvert til Mogata på Sagene. Jack gikk realskolen, på Sandaker. Han flyttet sammen med Grete i 1973, (hun døde i 2011), og de flyttet sammen til Romsås.
Glemmer ikke den fine oppveksten
Gutta fra skoletiden har hatt mange treff opp gjennom årene, blant annet nevner han også Salong Lady og Lord i Grimstadgata. Tor Bastiansen var en av Jacks venner fra Lilleborg, og han forteller at flere fra klassen brukte Tor som frisør, og der var det nyheter å få under klippingen.

Minnestund for Svein Arne Hansen, 20200701. Jack Waitz deltar på en minnestund for tidligere Bislett-general og friidrettspresident Svein Arne Hansen på Bislett stadion. Foto: Berit Roald / NTB
«Jeg har vært så heldig å ha et rikt og spennende liv som har brakt meg over store deler av verden...men den fine oppveksten på Torshov glemmer jeg aldri.», understreker Jack.
Her kan du lese mer om hvor du kan få tak i boka, på historielagets facebookside.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!