Styringsrenta settes opp:
Så mye øker boliglånet
Kristian Riis (26) fra Torshov forteller hvordan han sparer 15.000 kroner i året.
Publisert: 19.09.2019 kl 14:20
Sist oppdatert: 20.09.2019 kl 11:34
TORSHOV: Norges Bank økte torsdag 19. september styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Det siste året har styringsrenten da økt med ett prosentpoeng.
- Vi regner dessverre med at denne renteregningen sendes videre til norske boligeiere, selv om bankene ikke trenger å gjøre det, sier Carsten Pihl, forbrukersjef i Huseierne, i en pressemelding.
Så mye øker lånet i året
– Renteøkningen som kommer nå vil gi en boligeier som har 2 millioner igjen å nedbetale på lånet en økning i renteutgifter på nesten 4000 kroner i året etter skatt. Det blir 325 kroner i måneden i økte renteutgifter. Dette er i seg selv ikke så mye, men dette er den fjerde renteøkningen på et år, og til sammen blir dette store økte utgifter for vanlige norske boligeiere.
For et lån på 2 millioner vil de fire renteøkningene til sammen betyr en økning i månedsutgiftene på 1300 kroner etter skatt. Eller om lag 15.600 kroner i året.
– Det vil merkes i husholdningsbudsjettene. Har man en million kroner igjen å betale på lånet, blir økningen 168 kroner i måneden. Og de tre renteøkningen til sammen betyr en økning i månedsutgiftene på 650 kroner, og en årlig økning på 7800 kroner, sier Pihl.
Vanligvis vil de fleste bankene nå sette opp renten på boliglånene, men for eksisterende kunder skal det gå seks uker fra varselet gis til renten settes opp.
– Det betyr at renteregningen for de som har boliglån øker tidligst 31. oktober.
Sjekk renten - bytt bank!
Boligeiere bør nå sjekke renten i banken der de har boliglån, oppfordrer Pihl. Huseiernes rentebarometer for september viser at den beste renten man får på vanlige lån på to millioner nå er på 2,69 prosent effektiv rente.
– Etter renteøkningen forventer vi at de beste rentene ender opp rundt 2,95 prosent effektiv rente. Boligeiere bør derfor sjekke både hvilken rente de har i dag, og om banken deres øker renten. Særlig de som får rente godt inn på 3-tallet bør se seg om etter en annen bank. Det er ofte mulig å prute på renten som står i prislistene. Hvis ikke skal man nå vurdere å bytte bank til en som har bedre betingelser. For eksempel har mange arbeidstakerorganisasjoner gode betingelser på lånerenter, sier Pihl og legger til:
– Jeg tror veldig mange vil kunne prute eller bytte seg til bedre betingelser, slik at man omtrent kan oppheve effekten av denne renteøkningen.
Slik sparer Kristian fra Torshov 15.000 i året
Kristian Riis (26) og hans samboer har nylig kjøpt sin første bolig, på Torshov. De har tatt opp førstehjemslån LOfavør i SpareBank 1 Østlandet gjennom den nye avtalen mellom banken og Norges største lønnstakerorganisasjon LO.
For Riis betyr det over 15.000 kroner i sparte kostnader i året.
Avtalen er i omfang en av de største som er inngått i bank-Norge, og gir 930.000 medlemmer i ulike LO-forbund tilgang til gunstige rentebetingelser på boliglån i SpareBank 1 Østlandet og SpareBank 1 SMN. Bare i Oslo er det 80.000 medlemmer i LO-relaterte forbund, melder Sparebank 1 Østlandet.
– For oss gjør denne avtalen at vi sparer over 15.000 kroner brutto i året sammenlignet med konkurrerende tilbud vi fikk fra andre banker. Det er klart at det kommer godt med. Det er dyrt i Oslo, og mange førstegangskjøpere har det nok tøft med å komme inn på markedet. Vi var på noen visninger, og var så heldig å få den første leiligheten vi bydde på. Nå er vi kjempeglade, sier Riis.
Utfordrende for unges muligheter
Boligprisene mange steder i Oslo er relativt høye, noe som gjør markedet utfordrende for mange unge. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Oslo er på drøye 73.000 kroner. I bydel Sagene ligger kvadratmeterprisen i snitt på 83.000 kroner, ifølge Eiendomsverdi. Lave renter er med på å styrke de unges mulighet til å stå på egne ben når de skal inn i boligmarkedet.
– Den rimeligste renten gjennom LO-avtalen er på førstehjemslån, med rente fra 2,25 prosent. Lave renter er gunstig for førstegangskjøpere uansett alder og bosted, men spesielt interessant for unge som skal inn i et relativt høyt priset og utfordrende Oslo-marked, sier Line Amundsen, banksjef hos SpareBank 1 Østlandet i Oslo.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!