ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Sagene går foran som nei til engangsplast-bydel

DROPPER ENGANGSPLASTEN: Bydelen har, som foreløpig den eneste i Oslo, i år fått tilsagn om midler fra Bymiljøetatens nye ordning for å stimulere til utfasing av engangsplast. Foto: Janina Lauritsen

– Nok en gang leder bydel Sagene som et grønt miljøfyrtårn i Oslo, sier Sirin Hellvin Stav (MDG), som fremmet verbalforslaget.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 10.04.2019 kl 12:31

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BYDEL SAGENE: Sagene går inn for å bli den første plastfrie bydelen, i tråd med Sirin Hellvin Stavs (MDG) verbalforslag i forbindelse med budsjettet for 2019, og med støtte fra byrådets satsing på plastbekjempelse.

Bydelen har, som foreløpig den eneste i Oslo, i år fått tilsagn om midler fra Bymiljøetatens nye ordning for å stimulere til utfasing av engangsplast. Og Bymiljøetaten ønsker å bruke Sagene som pilotbydel ved nye innovative miljøprosjekt i egen regi, samt se på resultatene av bydelens egen innsats for å vurdere overføringsverdi.

Bydelen følger med dette opp forslaget, som Hellvin Stav først lanserte i Sagene avis i fjor sommer, om å jobbe for parkarrangementer uten engangsplast, blant annet ved å begrense engangsplast gjennom leiebetingelsene for utearealer, samt utfasing av engangsartikler av plast i bydelens tjenestesteder.

- Grønt miljøfyrtårn

Hellvin Stav er strålende fornøyd med miljøprosjektet.

– Hurra! Nå skal Sagene bli første plastfrie bydel! Nok en gang leder bydel Sagene som et grønt miljøfyrtårn i Oslo.

ANNONSE

Hun forteller at hvis verden fortsetter som i dag, vil det være mer plast enn fisk i havet i 2050.

– Mengden plast og avfall i Oslofjorden er urovekkende. Dykkere rapporterer om enorme mengder plast som ligger i fjorden. Plastforsøpling tar tiår å bryte ned og skader livet i havet. Ødelegger vi havet ødelegger vi sakte, men sikkert, hele økosystemet. Dette er et problem vi må ta på dypeste alvor.

– Derfor er jeg veldig glad for at byrådet, med De Grønne i spissen, leder an og har gått inn for å gjøre Oslo til en internasjonal foregangsby i bekjempelsen av plastforsøpling, blant annet med en nullvisjon mot plastforsøpling i Oslofjorden - med tilhørende handlingsplan. Målet er å identifisere kilder til forsøpling, rydde opp i og langs vassdrag og fjorden, og finne tiltak for å redusere spredningen av plast og mikroplast.

Plastmanifest

Miljøhovedstasåret skal være en plastfri folkefest. Byrådet har som mål at Oslo kommunes egne virksomheter skal slutte å bruke unødvendig engangsplast innen i løpet av 2019, fortsetter hun.

– For å klare det er er vi naturligvis helt avhengig av å ha med bydelene på laget. I tillegg jobbes det med å stille krav i kommunale innkjøp samt et plastmanifest for å få alle mulige andre aktører til også kutte ut engangsplasten.

ANNONSE

Her er verbalvedtaket Hellvin Stav fremmet, og som ble vedtatt:

«Plastforurensning er en av vår tids største miljøproblemer. En rapport fra World Economic Forum anslår at det havner 8 millioner tonn plast i havet hvert år. Dette er forventet å dobles innen 2030 og firedobles innen 2050. Hvis dagens utvikling fortsetter, vil det være mer plast enn fisk i havet innen 2050. Som klimaproblemet krever plastproblemet handling her og nå – også lokalt. Derfor har byrådet en nullvisjon for plastforsøpling og jobber for at Oslo skal bli internasjonal foregangsby i kampen mot plastforurensning. Et viktig mål om å fase ut unødvendig engangsplast i 2019. Som et ledd i dette arbeidet er det viktig at bydelene bidrar med sitt til å minimere plastbruken. Bydelsutvalget ber derfor bydelsdirektøren fase ut unødvendig engangsplast fra bydelenes virksomhet og tjenester og stille som krav til bruk av alternativer til unødvendig engangsplast ved utleie av bydelens lokaler og parker.»

Faser umiddlbart ut

Bydelens hovedtiltak for å bli en plastfri bydel er at bydelsdirektør Morten Sanden i mars sendte ut et brev til alle tjenestesteder - alt fra barnehager, dagsenter til NAV-kontoret og lignende, hvor han ba dem om å umiddelbart fase ut all bruk av unødvendig engangsplast, informerer miljøkonsulent i Bydel Sagene, Stina Maria Lindholm.

– Det vil si at for eksempel blå sokker til å ha rundt skoene i barnehagene, plastkopper på møter/i kantiner og så videre vil fases ut.

«Dette krever først og fremst å tenke alternativt og legge om fra engangsprodukter til flergangsprodukter, og fra enkeltforpakninger til større kvanta. I de tilfellene hvor det er praktisk umulig å gå vekk fra engangsartikler vil bærekraftige alternativ kunne brukes, men da disse foreløpig stort sett ikke er gode nok i et miljøperspektiv anbefales det å forsøke unngå dette så langt det lar seg gjøre.» står det i brevet.

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE