Sagene Høyre: Det viktigste først
KRONIKK: – Oslo har aldri hatt mer penger å bruke enn nå. Vi må bruke godt de pengene vi allerede har, og ta høyde for mindre å rutte med fremover, - ikke mer, skriver BU-politiker Torbjørn Furulund (H). Han mener det krever harde økonomiske prioriteringer, der de lovpålagte og grunnleggende velferdstjenestene bydelen har ansvaret for, må komme først.
Publisert: 09.01.2020 kl 10:50
Før jul vedtok Bydelsutvalget budsjettet for 2020. Over 1,4 milliarder kroner forvalter Sagene Bydel, hvor mesteparten av pengene er bundet opp i lovpålagte grunnleggende velferdstjenester innen blant annet helse, omsorg, barnehager og barnevern. Velferdstjenester som kan bety en avgjørende forskjell i enkeltmenneskers liv, - om man får hjelp, og om kvaliteten på tjenestetilbudet er godt nok. Forventingene til offentlige tjenester er stigende enten det er for eksempel barnehageplasser, hjemmetjenester eller institusjonsplasser man har behov for, både kvaliteten på tilbudet og kapasiteten. Bydelens evne til å levere gode tjenester er det som alltid står på prøve, og aller mest for dem som har størst behov for hjelp og bistand i en sårbar situasjon.
Da Bydelsdirektørens forslag til 2020-budsjett for Bydel Sagene ble lagt frem i høst, viste det et stort omstillingsbehov i årene fremover. Bare i år er innsparingene på over 50 millioner. Det blir trolig heller ikke mer penger å fordele fremover i reelle økninger. Oslo har aldri hatt mer penger å bruke enn nå. Fra 2019 til 2020 er det på landsbasis en nominell vekst i kommunenes frie inntekter på 2,2 prosent. Oslo anslås samlet å få en vekst i frie inntekter på 2,0 pst. I tillegg er det fra Regjeringen bevilget 164,7 millioner kroner til områdesatsinger i Oslo. Dette fordeler seg på 43 millioner kroner til Groruddalen, 36,3 millioner kroner til Oslo indre øst, 34 millioner kroner til Oslo sør og ytterligere 51,4 millioner kroner som fordeles mellom områdene. Oslo har i tillegg til dette som kjent eiendomsskatt, hvilket gjør at inntektsgrunnlaget er utnyttet nesten maksimalt. Vi må altså bruke godt de pengene vi allerede har, og ta høyde for mindre å rutte med fremover, - ikke mer. Det krever harde økonomiske prioriteringer, der de lovpålagte og grunnleggende velferdstjenestene bydelen har ansvaret for, må komme først.

Det ble stemt over mange vedtak i bydelsutvalget i desember 2019. Her representantene fra Venstre (nærmest), Rødt og Høyre. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Derfor valgte Sagene Høyre i behandlingen av Bydelsbudsjettet for 2020 (økonomiplanperiode 2020-23) å avstå fra mange påplussninger på en rekke tiltak posisjonen foreslo, som hver for seg kan være gode, men som til sammen svekker bydelens evne til å finansiere de grunnleggende velferdstjenestene. Slikt er ikke alltid populært, men vi som har påtatt oss folkevalgtansvar og blitt valgt, må ta ansvar, - også for upopulære avgjørelser. Desto lenger vi venter med å bremse opp utgiftene, desto mer krevende blir til slutt jobben. Noen påplussinger fant likevel også vi rom for. Fra Høyres side valgte vi å prioritere økte vikarressurser til barnehagene og tilbudet i åpen barnehage, selv om det siste ikke er et lovpålagt tilbud. Det ble flertall i Bydelsutvalget med Høyres stemmer for at tilbudet blir opprettholdt på dagens nivå. Økte vikarressurser fikk vi dessverre ikke flertall for.
Les også:
Til tross for stramme budsjetter er det mye å glede seg over i Bydel Sagene. Også i 2020 vil Sagene Bydel levere en rekke tjenester til innbyggerne og bli en god bydel å leve og utfolde seg i. Med et budsjett på over 1,4 milliarder produseres det mange velferdstjenester fra Bydelens tjenesteapparat. På toppen av det hele ble det også klart rett før jul, at Sagene Bad åpner igjen, etter at kommunen og eierne har kommet til enighet. Det utgjør et kjærkomment tilskudd til svømmetilbudet i Bydelen, og er en sak Sagene Høyre i likhet med posisjonen har engasjert seg for.
Velferd er også mer enn offentlige budsjetter. Frivillig engasjement og innsats er en bærebjelke i sivil-samfunnet vårt, og bidrar til at det skapes flere ideer og løsninger på oppgaver som stat og kommune aldri kunne gjort alene, og som heller ikke ville vært virkeliggjort uten engasjement og innsats fra enkeltpersoner, frivillige organisasjoner og andre skapende initiativ. Både Frivillighetsmidler og Grønne midler som nå er en felles søknadsbasert ordning, fikk økte midler utover Bydelsdirektørens forslag, og som Høyre støttet og prioriterte. Også det lokale næringslivet spiller en viktig rolle og må få spille på lag med innbyggerne og bydelen.
Vi ser frem til godt og viktig arbeid for Bydelen i året vi har startet på. Sagene Høyre er et konstruktivt opposisjonsparti som gjerne samarbeider med posisjonen der vi har felles mål og løsninger, men som også i tiden fremover vil ta egne initiativ og fremme alternative løsninger i tråd med det programmet vi har gått til valg på, - og blitt valgt på.

Bydelsutvalget i Bydel Sagene under budsjettbahandlingen i desember 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@sageneavis.no.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!