
Breddeklubben Sagene IF foran det flotte klubbhuset på Voldsløkka. Foto: Linn- Cathrin Bye/Sagene IF
Livsfrisk 100-åring:
Sagene IF har tredobla medlemstallet på ti år
Sagene IF har ikke en eneste verdensmester, men er kanskje likevel Oslo-idrettens største suksess.
Publisert: 09.02.2021 kl 10:15
Sist oppdatert: 09.02.2021 kl 10:22
VOLDSLØKKA: – At de er den største suksessen skal jeg ikke si, det er mange som driver godt i osloidretten. Men Sagene har vært veldig flinke, sier generalsekretær Magne Brekke i Oslo idrettskrets.
– Kloke ledere har bygd opp en klubb, som lå nesten brakk for 10-15 år siden, på et bunnsolid verdigrunnlag. De har fått hjelp fra mange, men de har også drevet godt. Spesielt har de vært gode til å lytte til nabolagets behov og følge opp med tilbud. De er et ekte fleridrettslag med et bredt tilbud.
I spagat mellom fattige og rike
På ti år har Sagene IF tredobla medlemstallet. I 2012 hadde laget rundt 700 medlemmer. Uten korona ville de i fjor hatt over 2000.
– Vi har passert storebror Skeid, men det er ikke bare vår fortjeneste, sier daglig leder Vibeke Thiblin ydmykt.
– Det har blant annet mye med byutvikling og gentrifisering å gjøre. Det har skjedd mye i bydelen vår de siste ti åra. Skillet mellom øst og vest går midt gjennom bydelen. Vi står i landets største spagat, mellom fattige og velstående miljøer i samme nabolag. Veldig mange her bor i kommunale leiligheter, er ressurssvake og rammet av det som med et fryktelig ord heter barnefattigdom. For ti år siden så vi aldri foreldrene til 80 prosent av barna som var med hos oss. De resterende 20 prosent måtte dermed være foreldre for hele flokken, sier Thiblin.
Det slet sånn på frivilligapparatet at det hendte at politiet måtte komme og hjelpe til for å få avvikla fotballkamper hvor følelsene løp løpsk på Bjølsenfeltet. Den tida er forbi i Sagene.
Voldsom frivillig innsats
– I dag er motsatt. 80 prosent av foreldrene stiller velvillig opp. Da blir børa mye bedre fordelt, sier Thiblin som er helt avhengig av foreldre og andre frivillige hjelpere:
– Vi har 200 frivillige trenere og minst like mange ledere i forskjellige funksjoner. Bare i Bjølsenhallen og her på Voldsløkka må frivillige fylle 8-10.000 vakter i året.
Da hjelper det godt at tusenvis av ressurssterke foreldre har flytta inn i nye boliger langs Akerselva fra Nydalen til Treschows bru, og har gjort det enklere å drive frivillig arbeid i et strøk hvor barnefattigdommen er stor.
På den annen side; det hadde ikke vært noen sak for lite bevisste idrettsledere å skusle bort muligheten. I Sagene har de ikke gjort det.

Sagene IF er flinke til å søke midler. Her fra utdelingen fra Gjensidigestiftelsen i desember 2020. Fra venstre: trenerveileder fotball og leder for fotball på fritidsordningen, Pak Ling Li, daglig leder Vibeke Thiblin og rekrutteringsleder Audun Vagleng. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)
Ikke best, men flest og lengst
I de nye, flotte – men koronatomme – klubblokalene på Voldsløkka er best et superlativ som er mye, mye mindre brukt enn flest og lengst.
– Hovedmålet vårt er ikke å bli best, å få fram norgesmestre eller verdensmestre, men at flest mulig skal ha et godt tilbud lengst mulig. Barn og unge skal trives hos oss. På sikt gjør det oss også gode, jeg tror trivsel er en suksessfaktor, sier Thiblin.

Etter skoletid er et populært tilbud fra Sagene IF. Her er Emilie Liu Heen, Adelen Othilie Vaabø Olafsen, Thea Rønning Nilsen og Alva Uno Moe. Foto: Janina Lauritsen
– Men idrettens idé er jo å vinne, å bli best?
– Ja, og det kan være et problem. For oss i dag koster suksess mer enn den smaker. Vi hadde et godt kvinnelag i innebandy som vi måtte trekke fordi vi måtte betale 200.000 kroner bare for å være med i toppdivisjonen. Klarer vi å få fram en bryter som er god nok for landslaget, så vil det koste klubben titusener som vi ikke har.
Derfor må de tenke annerledes. Ett eksemel på annerledestenkning i Sagene IF: En av naboene til klubbens fantastiske anlegg – kommunens satsing på Voldsløkka er også en viktig suksessfaktor for klubben – er et danseinstitutt. Mange barn ville gjerne danse. Men barna fra de fattige familiene hadde ikke råd til å gå på danseinstitutt.
– Derfor har vi starta opp ei dansegruppe i idrettslaget, sier Thiblin.
Stolt historie
Sagene IF fyller hundre år i år, og har følgelig en lang og stolt historie.
Det begynte som et arbeideridrettslag. Etter krigen var det visstnok ett av bare to arbeideridrettslag som i utgangspunktet nekta å bli med i sammenslutningen med den borgerlige idretten. Men de svart- og hvitstripede falt fort inn i folden. Helt fram til slutten av 1960-åra var Sagene landets ledende sykkelklubb med blant annet OL-deltakere og ti NM-gull i lagtempo på rad.
Også i bandy hevda klubben seg i norgestoppen og den hadde av og til brukbare fotballag. I dag er den primært et lokal- og breddetilbud, men utøvere med den røde stjerna, som er et minne fra de tidligste tider, hevder seg på godt nasjonalt nivå i innebandy.
SAGENE IF
Medlemmer: 2000
Trenere, ledere: 400
Ansatte: 10 i 6,1 årsverk
Budsjett: ca. 10 mill.
Idretter
- Allidrett/turn
- Bandy
- Dans
- Håndball
- Innebandy
- Landhockey
- Fotball
- Rugby
- Bryting
- Tennis
- Sykkel/triatlon
- Quidditch (rumpeldunk uten flyvende kosteskaft)
Anlegg
- Voldsløkka kunstis (stor og liten flate)
- Voldsløkka tennis
- Bjølsen kunstgress
- Voldsløkka kunstgress
- Bjølsenfeltet
- Bjølsenfeltet rugby
- Bjølsenhallen (haller for kampsport, bordtennis, håndball og innebandy)
(Oslo skatehall ligger i nærmiljøet, men Sagene IF har ikke aktiviteter der.)
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!