Sagene Avis

100 år skiller disse bildene

Sagene kirke sett fra dagens rundkjøring i Kierchows gate / Uelands gate, med ca. 100 års mellomrom. (Kollasj satt sammen av foto fra Oslo Museum (fotograf ukjent) og Karl A. Kjelstrup)

Nordkantkatedralen – Sagene kirke – har preget bybildet i 130 år.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 29.12.2020 kl 10:46

SAGENE: Sagene kirke, tegnet av arkitekt Christian Fürst, stod ferdig i 1891.

Kirken er i nygotisk stil, utformet i rød, fuget tegl, med flere kobberbelagte tårn og skifertekket tak. Den er det sentrale midtpunktet på Sagene, der den ligger i enden av Gråbeinsletta. Den skiller seg fra mange andre oslokirker, og det er ikke uten grunn den har fått tilnavnet «Nordkantkatedralen».

– Vi kan se på kirkebygget som både en langkirke, sentralkirke og som korskirke på grunn av dens utforming, står det på Sagene kirkes nettside.

Her er kirken fotografert en gang på 1920-tallet:

Kierschows gate inn mot Sagene kirke anno 1920-1930. Foto: Ukjent/Oslo Museum (Public domain)


Og her fra omtrent samme sted høsten 2020:

Sagene kirke sett fra omtrent samme perspektiv høsten 2020. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Videre skriver kirken:

«I 1956 ble kirken pusset opp innvendig, men senere skulle den måtte gå gjennom en mer omfattende renovasjon på grunn av hussopp. For å rette opp i dette stod kirkebygget stengt i fem år, mellom 2005 og 2010. Nå er altså kirken i bruk igjen, og det i aller høyeste grad. I tillegg til høyt aktivitetsnivå når det gjelder kirkelige aktiviteter og andre arrangementer, står kirken åpen hver tirsdag, torsdag, lørdag og søndag mellom kl. 12.00 og 20.00 - hele fire dager i uka. Alle som en er hjertelig velkomne til å ta turen innom!»

Du kan også se kirken fra din egen skjerm, på plattformen Walkinto har Tommy Hvitfeldt laget en digital "tur" i kirkerommet. Du finner den her (ekstern lenke).


Altertavla i Sagene kirke viser nedtakelsen korset. Maleriet er en kopi av altertavlen i katedralen i Antwerpen. Kopien er malt av maleren Christen Brun (1828-1905).

«Sagene kirkes dronning, Hollenbach-orgelet, har stått i kirken siden den ble åpnet i 1891. Siden da er det blitt bygd om og tilføyd et ryggpositiv. Per i dag er orgelet det eneste av sitt slag i Norge. Høsten 2014 fikk Sagene kirke et mindre fem-stemmers kirkeorgel i gave fra Abildsø sykehjem - en prinsesse. Dette er nå pusset opp og restaurert, og har fått sin naturlige plass vestre sideskip.»

Dagens kantor i Sagene krike, Stein Skøyeneie, er dypt engasjert i historien og fremtiden til det unike orgelet. Selv «oppdaget» han det som 12-åring. Du kan lese mer om det i dette møtet Sagene Avis hadde med Skøyeneie i 2018:

Stein Skøyeneie er for øvrig en av de nominerte til Årets navn og ildsjel 2020 i bydel Sagene. Les mer om finalistene her:

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...