Sammen for økt vern og oppgradering langs Akerselva

Helge Stoltenberg, BU-leder og toppkandidat for Arbeiderpartiet i Sagene, sammen med BU-lederkandidat og gruppeleder for Arbeiderpartiet i Nordre Aker, Bente M. Larsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Arbeiderpartiets BU-lederkandidater i Nordre Aker og Sagene mener Miljøhovedstadsåret er en ypperlig anledning til å styrke Akerselva-vernet, og oppgradere rekreasjonsområdene.
Publisert: 04.04.2019 kl 13:15
Sist oppdatert: 04.04.2019 kl 13:16
AKERSELVA: En tidlig morgen i Nydalen, like før sola kikker opp over bebyggelsen i øst, møter vi Bente M. Larsen, Arbeiderpartiets BU-lederkandidat i Nordre Aker, og Helge Stoltenberg, BU-leder og listetopp for Arbeiderpartiet i bydel Sagene.
– Oslo er Europeisk miljøhovedstad i 2019, og i den anledning er Akerselva miljøpark et av de flotteste stedene byen kan vise frem. Både som et attraktivt område i seg selv og som et eksempel på vellykket bevaring av kultur- og naturverdier, sier Larsen.
De fire bydelene langs elva – Nordre Aker, Sagene, Grünerløkka og Gamle Oslo – har på initiativ fra bydelsutvalget (BU) i bydel Sagene, ønsket å sammenfatte bydelenes ønsker og behov knyttet til Akerselva miljøpark i et innspill for å fremme en opprustning av området, forteller Larsen og Stoltenberg.

Akerselva gjennom Nydalen, her ligger både boliger og næring tett på elvebredden. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Sterkt forhold til Akerselva
De viser til at bydelene langs Akerselva alle har et sterkt forhold til elva. Det er for eksempel disse som årlig siden 2000 har arrangert Elvelangs i fakkellys, som har blitt et av Oslos største kulturarrangementer som samler opp mot 40.000 mennesker noen timer langt Akerselva.
– Akerselva og området langs elva fremstår imidlertid ganske variert fra Maridalsvannet til Oslofjorden. Øvre del av Akerselva, fra Oset til Nydalsdammen har en blanding av rik natur med behov for sterkt vern og bevaring og flotte badeplasser som benyttes av hele byen, sier Larsen og Stoltenberg.
Fra Nydalsdammen og ned til Sagene bydel ved Kristoffer Aamots gate preges området av gammel industri som etter hvert har blitt supplert og erstattet av annen næring og boliger plassert ganske tett på elva, legger de til.
– Begge områdene har viktige kvaliteter som ønskes videreført, men med et sterkere fokus på at mennesker skal ferdes langs elva hele døgnet.
Blant annet ønsker de to Ap-politikerne at det settes opp flere informasjonsskilt som kan fortelle om kultur- og industrihistorien langs elva, og om naturmangfoldet som finnes her.
Historie og rekreasjon
– Det er knyttet stolthet til Akerselva. Den er vårt felleseie, som vi skal forvalte og bringe videre til nye generasjoner. Akerselva er et fint sted for rekreasjon for folk fra hele byen, sier Larsen.
– I Nordre Aker er det for eksempel mange flotte badeplasser i elva, og nå er vi i ferd med å få en badeplass også i bydel Sagene, sier Stoltenberg, og viser til at bystyret i 2019 har bevilget penger til et forprosjekt med hensikt å etablere en badeplass ved Myraløkka.
LES OGSÅ: Både Nordre Aker og Sagene må «skrote» Akerselva når Oslo får ny logo
– Både dette, kultur- og industrihistorien, men ikke minst dyrelivet vi både har øverst i elva, men også nedover i byen, er det viktig å bevare og ta vare på. Da må vi sørge for at det ikke bygges for tett på Akerselva. Noen utbyggere ønsker helst å bygge «midt i» elva. Både vi som lokalpolitikere, og bystyret, settes under press, for å gi tillatelser for å bygge ut små deler, som i seg selv ikke ser så store ut. Men i etterkant ser vi at områder bygges ned, og gjør elva utilgjengelig for folk flest, sier BU-lederen på Sagene.
Den siste tiden har det for eksempel blåst rundt Avantors planer for et høyhus på Gullhaug torg. Demonstranter fra Oslo Elveforum og Miljøforeningen Akerselvas venner varslet at de vil lenke seg til, dersom planene blir godkjent. I fjor ble et forslag fra bane NOR Eiendom om å bygge boliger i skogsområdet utsikten like overfor Nydalsdammen, avslått av Plan- og bygningaetaten. Utbygger ønsker nå saken opp for bystyret.
Vedtak i Bydel Sagene
På bakgrunn av dette mener Stoltenberg det er nødvendig med et sterkere vern av elva enn det er i dag. Bydelsutvalget i Sagene fattet derfor i BU-sak 70/2018 følgende vedtak:
Sagene Bydelsutvalg mener det er viktig at Akerselva miljøpark får et sterkere vern og oppgraderes som rekreasjonsområde gjennom: 1. Endret vernestatus, fortrinnsvis som landskapsvernområde, alternativt ved at føringene i Kommunedelplan for Akerselva miljøpark inkluderes i kommuneplanens arealdel når denne skal revideres. 2. At året som europeisk miljøhovedstad brukes som utgangspunkt for en medvirkningsprosess om hvordan området kan utvikles og bør fremstå i fremtiden.
3. At Byråd for miljø og samferdsel gir Bymiljøetaten i oppdrag å utarbeide et forslag til en langsiktig og helhetlig plan for forvaltning og oppgradering.
Støttes i Nordre Aker
Nå har også bydelsutvalget i Bydel Nordre Aker, i sak 49/2019, sluttet seg til Bydel Sagenes vedtak om å gi Akerselva miljøpark et sterkere vern og oppgradering som rekreasjonsområde. Bydel Nordre Aker har også lagt til noen lokale punkter:
- Bydel Nordre Aker ber om at det legges spesiell vekt på bedre merking av turvei langs Akerselva og på merking og oppgradering av adkomster til elva. De delene av turveien som er mindre tydelig må utbedres. Informasjon om historie og naturopplevelser langs Akerselva må tilgjengeliggjøres bedre for brukerne.
- Bydel Nordre Aker ber også om at grøntdraget på begge sider av Akerselva nord for Nydalsbroen får et spesielt vern på grunn av påvist naturmangfold og sin funksjon som «luftrenser» for Ring 3.
- Videre ber bydelen om at konsekvenser som følge av klimaendringer, eksempelvis økt vannføring og behov for utvidelse av elveløpet, tas hensyn til ved oppføring av ny bebyggelse langs elva. Kommuneplanens retningslinjer om byggefrie belter på 20 meter langs hovedvassdrag må respekteres.
Også Bydel Gamle Oslo har sluttet seg til vedtaket fra Sagene, og la i desember i fjor til et eget punkt om at Olafiagangen og Vaterlandsparken som utgjør porten til Akerselva Miljøpark vises spesiell oppmerksomhet med prioritering av konkrete tilak.
Veien videre
– Vå jobb som lokalpolitikere blir nå å gå mot bystyret og våre folk på Rådhuset og sørge for at de tar grep i tråd med det vi har vedtatt, sier Helge Stoltenberg.
– Med et Arbeiderparti-ledet byråd bør vel veien herfra til handling ikke være så lang?
– Dette er absolutt ikke ukjent for byrådet, og de vet hva vi mener. Jeg opplever at vi som lokalpolitikere blir tatt på alvor når vi snakker om Akerselva. Jeg har stor tro på at vi skal lykkes, og få realisert vedtakene fra bydelene langs Akerselva, sier Stoltenberg.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!