Sagene Avis
Seksjonsheader

Mener Sagene skal være bydelen med det store hjertet:

«Sammen kan vi bekjempe hatet, men vi må tørre å snakke om det»

Jørgen Foss (Ap) Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

KOMMENTAR: «Jeg mener det er viktig at bydelens ungdomsklubber, skoler, frivillige organisasjoner, seniorsenteret, bibliotek og andre steder der folk ferdes tar et tydelig standpunkt og sier nei til hatprat og rasisme», skriver Jørgen Foss (Ap).

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2021 kl 12:59

I januar var det tyve år siden en uskyldig ung gutt ble brutalt knivdrept på Holmlia i Oslo, fordi han «så annerledes ut». Samtidig er det i juli ti år siden 69 barn ble massakrert på en øy i Hole kommune fordi de hadde en drøm om et bedre samfunn uten hat. I denne sesjonen skal bydelsutvalget gi høringssvar til Oslo Kommunes Handlingsplan mot hatefulle ytringer og holdninger. Dette er kanskje det viktigste høringssvaret vi avgir i denne perioden.

Da vi tiltrådte i denne perioden sa de rødgrønne partiene i denne bydelen at Sagene skal være en antirasistisk sone og vi ga marsjordre til direktøren om at det skal etableres en handlingsplan mot rasisme. Dette er viktige politiske signaler som sier noe, om hvilken bydel vi vil ha. Arbeiderpartiet godtar ingen form for rasisme, eller hatefulle ytringer i våre gater!

Men hva er egentlig dette hatpratet?

Hatprat er tekster, ord, bilder og symboler som blir brukt for å spre hat, trusler og oppfordre til vold mot en person eller gruppe basert på deres antatte eller reelle gruppetilhørighet. Hatprat kan for eksempel bli ytret i form av en kommentar under en kronikk på en nettavis eller under en post på Facebook. Hatprat kan også være en rasistisk video på YouTube eller et bilde som fremstiller en gruppe i et svært negativt lys som blir delt på sosiale medier. Hatprat er ytringer som svekker en persons eller en gruppes menneskerettigheter.

Mange av de som blir utsatt for hatprat skiller seg gjerne fra samfunnsnormene og forventninger til hvordan en skal være. Det er ofte de av oss som oppfattes som «annerledes» som mottar hatprat. Dette kan knyttes til ulike diskrimineringsgrunnlag som: etnisitet, kjønn, legning, kjønnsuttrykk, religion, eller funksjonsevne.


Hva kan vi gjøre?

I 2013 ble den europeiske No Hate Speech Movement startet av Europarådet som et svar på 22. juli-terroren i Norge. Det er viktig at vi både lokalt og nasjonalt støtter oppunder grupper og steder som: Werglandssenteret, Narviksenteret, Utøya og Stopp Hatprat-bevegelsen i Norge.

Som sosialdemokrat er jeg opptatt av at vi som samfunn må stå opp mot hatet og støtte de initiativer som finnes for å slå ned på hatet som finner sted i vår bydel, by eller nasjon. Hatprat er skadelig for individer som opplever det, det hindrer demokrati og deltakelse, det kan knyttes til ekstremistiske verdensbilder, og det står i veien for et inkluderende, demokratisk samfunn hvor alle skal kunne føle seg trygge, på internett og ellers.

Jeg mener det er viktig at bydelens ungdomsklubber, skoler, frivillige organisasjoner, seniorsenteret, bibliotek og andre steder der folk ferdes tar et tydelig standpunkt og sier nei til hatprat og rasisme. Jeg vil oppfordre disse aktørene til å i løpet av året vise sin motstand mot hatprat og at vi sammen som bydel hyller mangfold og inkludering.

Sammen kan vi bekjempe hatet, men vi må tørre å snakke om det, og sette det på dagsorden!


Jørgen Foss (Ap)
Nestleder av Sagene bydelsutvalg

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...