Sagene Avis

Vannet fosser igjen:

Se her så fint det har blitt!

GUTTEN OG SKILPADDEN: F.V.: Ingrid Skard Skomedal fra Kulturetaten, antikvar hos Byantikvaren Bengt Lifoss, park- og nærmiljøkonsulent i Bydel Sagene Mads B. Nakkerud, elektriker Jon Anders Husby og rørlegger Jørgen Wold. Foto: Janina Lauritsen

Fontenen fungerer endelig slik den skal. Nå ønsker bydelen å få folk til å verne kulturminnet vi har i Torshovparken.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

TORSHOVPARKEN: Onsdag 11. september overtok bydelen offisielt fontenen med skulpturen Gutten og skilpadden, etter at rørleggere og elektrikere har stått på for å få den i stand.

Fontenen har vært under restaurering siden tidlig i sommer, og endelig fungerer den slik den skal, med vann i både bassenget og «fossefallene».

Det eneste som kan stoppe fontenen fra å fungere skikkelig nå er hærverk, forteller rørlegger Jørgen Wold og park- og nærmiljøkonsulent i Bydel Sagene, Mads B. Nakkerud.

– Vi har hatt en del problemer med sabotasje. Det dyttes pinner og steiner inn, slik at fontenen blir tett. En dag var plassen her oversvømt, sier Nakkerud og fortsetter:

– Vi ønsker å gjøre folk oppmerksomme på å verne fontenen. Vi må oppdra folk til å skjønne at dette er et kulturminne fra mellomkrigstida.


Les også: Folk driter i fonteneoppussingen

Mur og gjerder gjenstår

Fontenen har lenge utgjort et teknisk og økonomisk problem for bydelen. Den har i flere år hatt lekkasjer, og vannforbruket har vært veldig kostbart. Derfor har det gjennom de siste sesongene kun vært fylt vann i bassenget foran fontenen, vanntilførselen har vært skrudd av og vann har kun blitt etterfylt etter fordampning eller lekkasje. Verken vannet fra skulpturen Gutten og skilpadden eller de to «fossefallene» har dermed vært i drift.

Bydelsutvalget satte av ekstra penger i budsjettet til fontenen, og Kulturetaten har gitt 100.000 kroner. Dettet har dekket arbeidet med selve vannet, nå gjenstår å male flatene rundt og pusse opp gjerdene.

– Det rundt er slitent. Jeg skal søke om penger, jeg håper vi får gjort noe av det til neste år, sier Nakkerud.

Kostnadene for oppussing av murflatene vil avhenge av hvor omfattende bydelen får mulighet til å gjøre dette. Det er nemlig samme type mur og utforming i andre deler av Torshovparken – både rundt Fernanda Nissen-bysten og ved trappeløpet fra Agathe Grøndahls gate opp mot alleen til paviljongen. Dersom bydelen får reist nok midler, vil det være hensiktsmessig å utføre alt arbeidet samtidig.


– Det må være spesialister blant malere og murere som må gjøre arbeidet. Det er utfordringer med å få gjort det ordentlig og være lojal mot historien.

Nakkerud forteller at da bydelen startet oppussingen av fontenen, skrapte de litt i den gule malingen. Der fant de den samme rødfargen som også er oppunder taket i paviljongen. Fontenen hadde opprinnelig et mindre basseng, med trapp på hver side, og det var ordentlig smijernsgjerder hele veien, ikke slike moderne gjerder som har kommet til på sidene i nyere tid.

– Da vi skulle fikse opp nå, var det et spørsmål om vi skulle tilbakeføre bassenget slik det var. Men vi valgte å beholde det slik det ble utformet etter krigen.

Slik ser det ut nå:

Avduket i 1929

Fontenens skulptur, Gutten og fontenen, er laget av kunstner Sigri Welhaven og ble avduket i 1929.

Fra 1929 Foto: Ukjent/Oslo byarkiv

Vanligvis er bydelens fontener i drift ut august, men Nakkerud har bedt bydelens parkdrift om å forlenge tiden til denne fontenen til mot slutten av september, slik at folk kan få muligheten til å oppleve den litt til før høsten for alvor tar over.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...