Se opp for 300 sprintere med dårlig tid langs Akerselva

De lokale gullhåpene Silje Ekroll Jahren og Jon Aukrust Osmoen, sammen med løpsleder Einar Tommelstad. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Skal du på tur langs Akereselva i helgen vil du helt sikkert møte på inntil 300 orienteringsløpere som ikke har 10 sekunder å miste. Nydalens Skiklub arrangerer Norgesmesterskap i sprintorientering.
Publisert: 24.05.2019 kl 07:05
AKERSELVA: – For Nydalens Skiklub er det veldig hyggelig å få arrangere dette Norgesmesterskapet midt i området der vi har vår opprinnelse. Da Nydalens Skiklub, som er et av landets eldste idrettslag, ble startet i 1886, var det som skiklubb for arbeidermiljøet i og rundt Spikerverket, sier løpsleder Einar Tommelstad.
Lørdag 25. og søndag 26. mai arrangerer klubben Norgesmesterskap i sprintorientering, langs Akerselva, fra Nydalen til Sagene. De 280 raskeste junior- og seniorløperne fra hele landet kommer, og minst like mange supportere og ledere. Fra arrangørklubben stiller omlag 80 personer i staben. Lørdag er det kvalifisering, med finaleløp mellom 16.15 og 17.30, stafetten går søndag klokken 11.00-12.30.
Det blir med andre ord mye liv og røre i området. Og selv om løypene stort sett er åpne, vil enkelte områder, og veier kunne bli stengt i kortere perioder begge dager.
Sprintorienteringen er en realtivt ny gren, som ble VM-løp i 2001. Den har korte distanser og svært høy fart – et vinnerløp er gjerne bare ca. 12-15 minutter – og o-løpet er flyttet fra skogen til byen, ofte i parker, på gater eller i nærskoger.
Får ikke kjenne området for godt
Vanligvis ville Nydalens orienteringsløpere vært en av de største deltakerklubbene i et NM som dette. Men fordi mange av Nydalens løpere er lokalkjente i løpsterrenget, er det kun de "ferskeste" av klubbens løpere som får stille til start.
Deltakerne i et orienteringsmesterskap får nemlig ikke oppsøke konkurranseområdene etter at sted for mesterskapet er offentliggjort – enten det er i skogen eller mer urbane områder som Nydalen.
– Det er stor grad av tillit og fair play i orienteringsmiljøet, sier Tommelstad. Men full kontroll på deltakerne kan man selvfølgelig ikke ha.
To av de få orienteringsløperne fra Nydalens SK som likevel får delta i helgens NM, er Silje Ekroll Jahren og Jon Aukrust Osmoen. Silje har bare bodd i Oslo siden jul, mens Jon har vært osloboer i et års tid. Å holde seg unna Akerselva denne perioden har likevel ikke vært så vanskelig.

Einar Tommelstad, Jon Aukrust Osmoen og Silje Ekroll Jahren får godt med o-løpsselskap i Nydalen og langs Akerselva i helgen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Urbant
Og hvordan blir det å løpe orientering i et så urbant miljø som Nydalen, Bjølsen og Sandaker – langs byelva Akerselva?
– Ofte er det gjerne mest folk på arenaen ved start og målgang når løpene går i skogen. Her blir det mennesker hele veien. Men vi er vant til mye folk. I fjor gikk VM i gamlebyen i Riga. Det var en del turister der også, sier Jon.
Enn så lenge er poster, løype, start- og målområde hemmelig. Det får løperne vite først like før start. Mens de venter på å starte selv, holdes de i "karantene" i et lokale i området for ikke å se hvor konkurrentene løper. Men løypa går altså ute i "den virkelige" verden.
– Det er en utfordring å ikke løpe ned folk, vedgår Silje.
Orienteringsløperne har full fokus på å løpe riktig. For i motsetning til løp i skogen, der løypa kan legges opp litt individuelt, må sprintløperne følge løypa. Og det går fort.
– Vi har ikke 10 sekunder å miste. 10 sekunder kan avgjøre om man havner på eller utenfor pallen, forklarer Silje og Jon.
– Hvordan skal dere unngå kollisjoner med folk langs elva?
– Vi skal ikke rope høyt. Det beste er om de ikke merker at vi kommer forbi, for det blir gjerne mer "dansing" om de hopper til side når vi kommer i full fart, sier Silje.
– Men folk bør gi plass og trekke til siden når de ser at det kommer løpere, sier Jon.
Rettferdig
Det er flere utfordringer ved å lage urbane løyper. De mest kritiske områdene er rundt hushjørner og over kryss. Dette har løypeleggerne så godt som mulig tatt hensyn til i planleggingen, sier løpsleder Einar.
– Dette er av de teknisk mest detaljerte og utfordrende løpsområdene å planlegge. Mye kan endre seg, sier han.
Må noen stoppe for å la busser og lastebiler passere, kan vinnersjansen være spolert.
– Vi prøver å lage løypa sa fair som mulig for alle løperne, forsikrer han.
Jon og Silje gleder seg i alle fall til et løp med mye mennesker, og håper lokalbefolkningen setter pris på aktiviteten.
– Det er gøy når det blir litt trøkk, og at det kan være folk som heier ved hvert hushjørne. Med sprint er det fullt kjør start!
– Og hva er drømmeværet til sprintorientering?
– Ideell temperatur er rundt 20 grader, sånn at det er behageling å løpe i shorts og t-skjorte. Og det er gøy om det er litt bra vær. Bare det ikke er bløtt og regner. Da blir det fort både sleipt og glatt på gress, brostein og fotgjengeroverganger. Tørt og passe høy temperatur er drømmen.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!