Sagene Avis

Se på dette bildet!

BRUK REFLEKS: Her ser du to bilder tatt på 40 meters avstand. Det til venstre er uten refleks og det andre med. Foto: NAF

Lurer du fortsatt på hvorfor du skal bruke refleks? Snart Halloween, både NAF og politiet har viktige ting på hjertet, blant annet er det den store helgen for ungdomsfester.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

OSLO: – Nylig var det refleksens dag, og det ble markert over hele landet. La oss ikke glemme de mørke kostymene som gjør barna ekstra vanskelig å få øye på. Husk refleks både på store og små på Halloween-kvelden, oppfordrer Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF, i pressemelding.

– De som skal ut med bilen på Halloween-kvelden kan også huske på å kjøre litt ekstra forsiktig. Husk at det er mange små, ivrige barn ute i gatene!

Skumle barn må også synes i høstmørket

Det er fort gjort å glemme refleksen når kostymet er klart og man skal ut, men refleks er livsviktig. NAF oppfordrer de voksne til å ta ansvar for at barna kommer seg trafikksikkert frem i Halloween-mørket.

– Selv om noen litt større barn synes at refleks gjør det mindre skummelt å gå i høstmørket, blir ikke barna mindre skumle. De blir bare mer synlige, for bilistene som virkelig trenger å se dem. En refleks kan utgjøre hele forskjellen, sier Ryste. - Er du ekstra kreativ, kan du sy refleksene på som en del av kostymet, fortsetter hun.

NAF forklarer forskjellen: En bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, har bare to sekunder på å unngå en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks. Med refleks ville sjåføren oppdaget den gående på 150 meters avstand og hatt 10 sekunder til rådighet.


BLI SYNLIG: Bruk refleks - små og store. Foto: NAF

Tror at de blir sett

En bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, har bare to sekunder på å unngå en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks. Med refleks ville sjåføren oppdaget den gående på 150 meters avstand og hatt 10 sekunder til rådighet.

– Selv om barnet ser bilen og dens sterke lys, er det ikke sikkert at bilisten ser barnet. Da er det viktig at vi voksne allerede har tatt kontroll over situasjonen, og utstyrt barna og oss selv med refleks i forkant. I tillegg blir nok mange barn litt ekstra gira der de går for å jakte på godteri i mørket, sier Ryste og oppfordrer barna til å gå rolig.

Ungdomsavsnittet ved Majorstua politistasjon advarer om helt andre ting i forbindelse med Halloween-helgen:

– Hver halloween ser vi en eller flere slike fester gå over styr. Dette skyldes ofte at ungdommen drikker for mye alkohol. Husk at dette er ungdom som ikke har mye erfaring med alkohol, og som ikke kjenner sine egne begrensninger enda.


Politiet minner også om hva som ikke er lov å ha som en del av Halloween-antrekket:

– Det ikke er lov å ha med seg kniver, sverd, pistoler, pil og bue, øks eller andre farlige gjenstander ut på offentlig sted. Heller ikke etterligninger eller leker (som ser ekte ut på avstand). Dette kan skape frykt hos andre, som igjen kan føre til unødvendig bruk av politiets ressurser. Så la slike kostymeeffekter ligge igjen hjemme, skriver politiet i innlegg på egen facebookside.

Ungdomsran

Det har i høst vært en økning i antall ungdomsran i Oslo vest:

– Mange av disse ranene har funnet sted i forbindelse med ungdomsfester. Ofte midt i boligstrøk utenfor sentrum. Politiet vil ha ekstra fokus på å forebygge ran i Oslo Vest denne helgen. Om du ser noe som ikke ser greit ut, eller ungdommen din forteller at han har blitt ranet, så ikke nøl med å ringe politiet. Dette er noe vi tar på største alvor.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...