Sagene Avis

Ikke la deg lure:

Sender SMS med svært gode «kinotilbud»

Slik ser meldingen flere har fått de siste dagene. Hva gavekortet faktisk skal "koste" er imidlertid ikke helt klart. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

SMS-er og e-poster med svært gode kinotilbud er i omløp. Men disse er ikke ekte, advarer Odeon kino.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

OSLO: Onsdag ettermiddag kom det en tilsynelatende hyggelig SMS inn til en av telefonene i redaksjonen til Nordre Aker Budstikke:

«Vi feirer bursdag og tilbyr derfor 250 kr gavekort til 13 kr for de første 100 deltakerne» skrev avsenderen, som var "KinoSF".

For godt til å være sant

Ved å trykke på lenken kom vi til en kort "spørreundersøkelse", og ble bedt om å fylle inn kontaktinformasjon og betalingskort, slik at vi kunne "kjøpe" et eksklusivt gavekort til en billig penge.

I SMS-en stod det at dette kostet 13 kroner, på nettsidene ble det operert med både 15, 19 og 22 kroner for gavekortet på 250 kroner – som kunne brukes på alle kinoer i Norge.

Uansett en god deal. Men kanskje litt for godt til å være sant?


– Hvis noe høres ut som det er litt for godt til å være sant, så er det ofte det, svarer Tony Fjærgård ved Odeon Kino på Storo, når vi ringer torsdag morgen.

Flere henvendelser

Han forteller at Odeons kundeservice har mottatt flere henvendelser fra kunder som har fått det samme tilbudet, og som lurer på hvordan de får tak i gavekortet sitt.

Han understreker imidlertid at SMS-en ikke kommer fra Odeon. Kino-kjeden, som etablerte seg med sin første kino i Oslo på Storo i mars i år, skiftet nylig navn fra SF Kino til Odeon. I og med at SMS-en har avsender "KinoSF" kan dette være med på å forvirre kundene.

– For oss er det vanskelig å forsvare oss mot noen som misbruker navnet vårt. Vi informerer nå så godt vi kan i våre kanaler om at dette ikke kommer fra oss, sier Fjærgård.

Politianmeldes

Nettsiden opererer med ulike url-er, som ingen gir noen direkte kinoassosiasjoner.


Nettsidene det linkes til i SMS-en ser svært proffe ut, men det mangler logoer og en tydelig avsender. Ser man godt etter på nettadressene for sidene bør også varsellampene lyse.

– Odeon vil aldri ha tilbud som ikke kommer direkte fra våre egne kanaler. Vi oppfordrer til nettvett: Det gjelder å være kritisk og påpasselig med ikke legge igjen informasjon og kredittkortdetaljer på nettsider man ikke stoler på. Odeon selger ingen produkter utenfor våre egne nettsider, sier Fjærgård.

Odeon politianmelder alle svindelforsøk de bli gjort kjent med.

Også i 2017

OBS. Legger du inn betalingskortet ditt her for å hente det billige "gavekortet", vil du trolig bli trukket nesten 800 kroner i måneden.

Det er ikke første gang denne typen svindelforsøk florerer. I juni 2017 skrev Fredriksstad Blad om tilsvarende SMS-er og e-poster, som ble sendt ut over en periode på flere måneder.


– Dette svindelforsøket har pågått noen måneder over hele landet. Det vi har blitt fortalt fra andre kinoer, er at man ved å si ja til tilbudet binder seg til et abonnement som koster 700–800 kroner i måneden, sa Jørgen Søderberg Jansen i Fredrikstad kino.

På nettsiden det ble sendt ut linker til denne gangen står det med svært liten skrift nederst på siden at man ved deltakelse i "konkurransen" får et "spesialtilbud" som «inkluderer en 3 dagers prøvetilbud på ubegrenset nettbasert underholdning. Månedsabonnementet koster 775 NOK etter at prøvetiden er over, og beløpet vil bli trukket fra betalingskortet ditt». Det kommer ikke frem av siden hva slags "nettbasert underholdning" abonnementet skal gjelde.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...