Sagene Avis

SFO åpner med fullt trykk på smittevern

Mandag gjenåpner Aktivitetsskolen, og både barnehager og skoler må forberede seg på en annerledes høst. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Voksne og elever skal finne balansen mellom smittevern og en normal hverdag når skolefritidsordningen åpner mandag.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

NORGE: Utdanningsforbundets leder frykter en krevende høst når skolen også åpner om tre ukers tid.

Allerede mandag åpner skolefritidsordningen (SFO) – også kjent som Aktivitetsskolen (AKS) –og mange barnehager. På SFO er det blant annet gitt beskjed om at mest mulig av aktivitetene skal foregå utendørs av smittevernhensyn.

Elevene skal også ha hvert sitt spise- og aktivitetsareal. Barnehagene har strenge krav til både håndhygiene og rengjøring av lokaler og leker.

– Fra høsten av kan hele skoleklasser være samlet og at alle elever skal få et fulltidstilbud på skolen med ordinære skoledager, heter det i Utdanningsdirektoratets oversikt over planene for skolestart.

Det er også spesifisert at elevene skal få karakterer og fraværsgrensa er gjeninnført. Spesialundervisning skal foregå som normalt. Elever som trenger skoleskyss, skal få overstyre smittevernveilederen for kollektivtrafikken og sitte tettere sammen slik at alle får plass.

Blir en krevende høst

Koronatiltakene er imidlertid fortsatt til stede. Ingen med sykdomstegn skal møte på skolen, elever i risikogruppen skal få undervisning hjemme, og selv om hele klasser kan samles, skal elevene holde seg til faste kohorter.

Gymtimene skal foregå utendørs så langt det lar seg gjøre, og man skal forsøke å sørge for at færrest mulig har friminutt samtidig. Elevene skal ha minst mulig fysisk kontakt.

– Jeg tror det blir ganske krevende, også fordi vi har begynt å bli litt slappe med smittevernreglene, sier leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet.

Ikke over

Folkehelseinstituttet minner om at pandemien ikke er over og alle må følge smittevernreglene for å for å holde smittetallene lave.


– Vi (må) være årvåkne, teste oss (om) vi har symptomer, og ha god overvåking på plass slik at vi kan oppdage og stoppe utbrudd ute i kommunene før de sprer seg til andre steder, skriver Folkehelseinstituttet i en epost til NTB.

Handal sier areal- og lærermangel vil gjøre det vanskelig for mange skoler og barnehager å opprettholde smittevernreglene, særlig i pressområder. Han mener kommuneøkonomien blir en viktig faktor.

– Det viktigste er å sikre at alle utgifter skolene og barnehagene har hatt i forbindelse med korona, blir kompensert fullt ut, sier fagforeningslederen.

Må også håndtere nye læreplaner

Fra skolene ble åpnet igjen i slutten av april til skoleårets slutt i juni ble smittevernreglementet endret flere ganger, noen ganger på kort varsel.

I år er det etablert en såkalt trafikklysmodell for å gi skolene mer forutsigbarhet. Handal tror skolene er godt forberedt på lokale utbrudd av koronaviruset, slik man nå ser i Moss.


I 2020–21 skal store deler av skoleverket også fase inn nye læreplaner. Kun 10. klasse, VG2 og VG3 venter til skoleårene etterpå. Utdanningsforbundets leder sier dette ikke er optimalt.

– Det finnes nok skoler som ikke har hatt tid til å forberede seg godt på det, sier Handal.

Imidlertid har myndighetene utvist forståelse for at læreplanene har måttet vike for smittevernet.

– Så lenge vi har litt tålmodighet med hverandre, vil det nok gå seg til. Mange lærere er positive til læreplanene, og det er et godt utgangspunkt, sier lederen.

(©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...