Sagene Avis

Sjokkerte politikere på skolebesøk:

Dodører kan ikke låses, dusjer i ustand, maling som flasser og skapdører på halv tolv

Lokalpolitikerne besøkte Sagene skole. Fra venstre: Ingrid Kvamme Fredriksen (R), Camilla Johannessen (H), Almaz Asfaha (MDG), Gry Bruland Larsen (SV) og Kjetil Eritzland (V). Foto: Janina Lauritsen

Elevene på Sagene skole fikk selv fortelle lokalpolitikerne hvordan det er å gå på en skole med et stort oppussingsbehov. Dodører som ikke kan låses, for få dusjer, skapdører som henger på halv tolv og stor plassmangel er bare noe av det de kunne fortelle.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 22.10.2021 kl 16:27

SAGENE: Torsdag denne uka var lokalpolitikere på besøk på Sagene skole, for å se skolens store oppussingsbehov med egne øyne.

Bydelsutvalgsleder Almaz Asfaha (MDG), Camilla Johannessen (H), Gry Bruland Larsen (SV), Ingrid Kvamme Fredriksen (R) og Kjetil Eritzland (V) hørte elevrådsrepresentantene, rektor Peter Fossland, Annette Gauslå i driftsstyret og FAU fortelle om det de ser på som de største problemene, før politikerne ble vist rundt.

Sagene Avis har tidligere skrevet om at skolen preges av murpuss som faller ned fra veggene, sprekker og flassende maling. Flere elever vegrer seg også for å gå på do på skolen, da fasilitetene ikke gir særlig privatliv. Skolen har også flere klasser enn det er plass til. Likevel prioriteres ikke skolen i skolebehovsplanen for 2022-2031.

– Vi ser ut som den fattigste skolen i Oslo, sa elevrådsrepresentantene i møtet med politikerne.

Les mer om problematikken og se bildene fra skolen her:

Flere elever unngår å gå på do

Elevene var tydelige på hva de mener skolen trenger midler til å forbedre:

Skapdørene i klasserommene henger bare halvveis på og kan ikke lukkes, pultene og arbeidsutstyr er slitt og malingen flasser av i de aller fleste rom. Guttegarderoben er altfor liten og det er kun tre av dusjene her som fungerer, ifølge elevene. Derfor kommer de også ofte for sent til timen.

– Vi vil også ha større skolegård. Vi er ti trinn og har altfor liten plass. Det er vanskelig å ha et sted hvor trinnene kan være for seg selv, uten å bli plaget av andre. Vi har ikke nok plass til å bare henge, eller spille fotball. Hva skal vi gjøre i friminuttene? sa elevene oppgitt.

Toalettfasilitetene burde, ifølge både elevene og rektor, fikses opp i snarest. Her kan se bildene fra da Sagene Avis tidligere var med på omvisning.


– Toalettene er ekle. Du kan se både over og under båsene og de fleste dørene kan ikke låses. Det er veldig merkelig å gå på do. Og det er utrolig skittent og slitt, det er noen elever som holder seg hele dagen, sa guttene og la til at flere av pissoarene også er ødelagt.

Flere elever enn det er plass til

Sagene skole er egentlig beregnet for to parallelle klasser på trinnene. Likevel har de i mange år tatt imot så mange elever, at de har endt opp med tre klasser. Dette skaper ikke bare plassmangel med tanke på klasserom, men også når elevene skal spise og ha fri. Ungdomskantina skal romme 150 elever, men det er den for liten til, fortalte elevene. Dette er også det eneste alternativet for dem som ønsker å gjøre lekser i friminuttene, men det er naturlig nok ikke mulig å få arbeidsro her.

– Vi trenger et stillerom for å gjøre lekser.

Elevene fikk selv fortelle sine tanker om skolen. Foto: Janina Lauritsen


Elevrådsrepresentantene på 10. trinn fortalte at skolen har et så dårlig inneklima, at det går utover læringen.

– Enten så fungerer ikke ventilasjonsanlegget, eller så er det tett. Da blir det veldig dårlig og tung luft når vi er mange elever sammen. Vi får heller ikke åpnet vinduene i gymsalen.

– Holder ikke mål

– Vi i bydelen bestemmer dessverre ikke over skolene, det er det politikerne på rådhuset som gjør. Så vi kan ikke love noe, men vi skal forsøke, sa lokalpolitikerne til elevene.

Etter omvisningen er ikke politikerne i tvil om at oppussing av Sagene skole må prioriteres i skolebehovsplanen.


– Inntrykket jeg sitter med er at Sagene skole trenger grundig oppussing slik at barn og unge kan få en skole som de kan trives i og få utbytte av skolegangen. Og at lærerne har en god arbeidsplass. Det er en gammel og ærverdig skole som kan bli ordentlig fin hvis den hadde blitt pusset opp, men slik det er i dag så holder det ikke mål, og det er langt flere barn og klasser enn det skolen er beregnet til, sier BU-leder Almaz Asfaha (MDG) til Sagene Avis.

Leder av oppvekst- og velferdskomiteen i Bydel Sagene, Gry Bruland Larsen (SV), sier det de fikk høre fra elevene, FAU-representantene og rektor, samt omvisningen, bekrefter det de tidligere har blitt fortalt.

– Sagene skole trenger virkelig å bli prioritert for oppussing og oppgradering. Jeg er opptatt av at bydelens elever skal ha et godt og forsvarlig læringsmiljø, og at de ansatte ved skolen skal ha et godt arbeidsmiljø.

Ingrid Kvamme Fredriksen (R) syns det er sjokkerende å se og høre om hvor dårlig arbeidsmiljø elevene har.

– Ikke alle har et sted å spise, og de henger på doene fordi skolen mangler steder for dem å oppholde seg. Man merker det er dårlig luft på skolen, elevene får ikke åpnet alle vinduene, det går ut over konsentrasjonen og læringen deres. Hadde dette vært et arbeidssted for voksne, men det er det jo selvsagt for lærerne, så hadde de ikke funnet seg i det, sier hun og påpeker:

– Som lokalpolitikere har vi ikke direkte makt over dette, men vi kommer til å gjøre det vi kan for å få skolen inn i skolebehovsplanen.

– Vi er veldig glade for at de kom

Annette Gauslå i skolens driftsstyre sier skolen er veldig glad og takknemlig for at lokalpolitikerne kom på besøk.

– Vi følte at de så hva vi mener, sier hun til lokalavisa.

Hun sier skolen setter pris på at lokalpolitikerne vil ta saken opp med sine partifeller på rådhuset.

– Bydelsutvalget har gitt sin tilslutning til at Sagene skole bør inn i skolebehovsplanen. Vi føler politikerne støtter oss, og det er jo noe helt annet når de kommer for å se selv, i stedet for å bare høre om det. Nå må vi jobbe for å synliggjøre behovet vårt. Det er så fælt å se en så ærverdig skole forfalle.

Hun roser elevene for at de stilte opp og fortalte lokalpolitikerne hva de selv tenker om skolens oppussingsbehov.

– Vi har så engasjerte elever som sier ifra. De er så stolte av skolen sin, samtidig som de i hverdagen merker hvilke behov skolen ikke dekker. Elevene våre er fantastiske, og de vil bare så gjerne ha det best for alle.

Nå vil skolen invitere politikerne fra rådhuset til å komme på befaring.

– Vi må ha en helhetlig plan for skolen. Den er for gammel for kladding her og der.

Ble med på trygghetsvandring

Politikerne ble også invitert til Sagene skole for å bli med på en trygghetsvandring. «Trygghetsvandrerne» er et samarbeid mellom lokalbefolkningen og FAU på Sagene og Nordpolen skoler, med støtte fra Forebyggende team, SaLTo og politiet. Foreldre og miljøarbeidere går da sammen ut på vandring i bydelen.

– Det var fint å møte dem som jobber med trygghetsvandringen. De gjør en veldig viktig jobb! Det er godt å se trygge voksne som vil gjøre en innsats for å skape et trygt miljø for alle, sier Rødt-politiker Ingrid Kvamme Fredriksen.

BU-leder Almaz Asfaha gledet seg over å få være med ut på tur:

– Det var utrolig inspirerende og et viktig arbeid mellom SaLTo-koordinator, utekontakter og frivillige foreldre i bydelens ulike skoler. Jeg gleder meg til å være med på flere trygghetsvandringer, sier hun til Sagene Avis.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...