Sagene Avis

Mener tilrettelegging for sykkel vil overbelaste gata:

– Skal vi finne oss i en så stor trafikkøkning?

Beboerne i kvartal 16 reagerer på den planlagte tilretteleggingen for gående og syklende i Åsengata og Sandakerveien. Dette vil påvirke Lammers’ gate negativt, mener de. Foto: Janina Lauritsen

– Vi mener det er uholdbart at tilrettelegging for myke trafikanter ett sted skal gå på bekostning av nettopp myke trafikanter et annet sted, sier beboerne.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 04.09.2020 kl 15:37

TORSHOV: Oslo kommune planlegger flere tiltak for å bedre forholdene for gående og syklende i Åsengata og Sandakerveien, i løpet av høsten 2020.

Det skal etableres tosidig sykkelfelt i Åsengata mellom Vogts gate og Lammers’ gate, sykkelfelt nordover mot enveiskjøring i Åsengata fra Lammers' gate til Hans Nielsen Hauges gate, og det skal bli sykkelfelt i nordgående retning i Sandakerveien mellom Bentsebrugata og Ivan Bjørndals gate.

Dermed blir Åsengata enveiskjørt mot sør fra Hans Nielsen Hauges gate til Lammers' gate, og Lammers gate blir enveiskjørt mot øst fra Åsengata til Nordkappgata.

Beboerne i Torshov kvartal 16 reagerer på at Lammers' gate skal bli enveiskjørt. Dette vil forringe nærmiljøet og gjøre barnas skolevei mindre trygg, mener de.

Tiltaket vil føre til mer trafikk i gata

Ifølge Bymiljøetatens trafikknotat, som ble sendt til beboerne etter forespørsel, er dagens årsdøgntrafikk totalt i begge retninger på 500, og østover ligger den på 300.

Bymiljøetaten skriver i sitt notat for prosjektet at Lammers' gate antageligvis vil overta mye av dagens nordgående trafikk i Åsengata. Ifølge notatet er «i verste fall-scenarioet» om all trafikk som i dag kjører nordover på det øverste kvartalet i Åsengata, flytter seg til Lammers’ gate østover. Og med med dette scenarioet vil Lammers’ gate få en økning i årsdøgntrafikk fra dagens 500 til 1850 i ny situasjon.

– Skal vi finne oss i en trafikkøkning på 270 prosent i denne gata? spør Agnete Syrtveit, Siri Wendelborg, Lars Flem og Øyvind Rannestad i kvartal 16.

– Henger ikke på greip

Beboerne påpeker at de støtter tilrettelegging for sykkel, gange og fjerning av parkeringsplasser til fordel for sykkelfelt. Men de mener målet om sykkeltilrettelegging i dette prosjektet går på bekostning av bomiljø og sikkerhet for myke trafikanter i Lammers' gate. Spesielt med tanke på at gata, som de sier er både smal og har dårlig sikt, allerede er belastet av mye trafikk i høy fart.


De mener det er uholdbart at tilrettelegging for myke trafikanter ett sted skal gå på bekostning av nettopp myke trafikanter et annet sted, og savner en helhetlig strategi for å få trafikken i smågatene på Torshov ned, slik at det blir lettere og tryggere å ferdes her.

– Dette henger ikke på greip. Når Bymiljøetaten skal gjøre noe i området, forventer vi at de tar Lammers' gate seriøst. Det er mange år siden vi meldte inn problemene i gata for første gang, men ingen har gjort noe, det har vært helt stille.

Det er ikke bare mengden trafikk beboerne reagerer på, det er også den høye farten gjennomgangstrafikken holder. De mener majoriteten av bilistene ikke kjører gjennom gata fordi de skal nettopp hit, men for å ta en rask snarvei.

– Vi er redde for den høye farten. Selve tiltaket med sykkelvei er positivt, men å skrive at man skal tilrettelegge for syklende og gående, når de tilrettelegger for mer trafikk? Vi vil ha gjennomkjøring forbudt, så snarveien tar slutt.

«Gratisstripa»

På nordsiden av Lammers' gate, mot parken, er det en rekke parkeringsplasser beboerne kaller «gratisstripa».


– Dette har blitt Oslos mest sentrale pendlerparkering.

Foto: Janina Lauritsen

Ifølge beboerne parkerer yrkeskjøretøy fra hele byen og omegn her fast, og de bytter også på plassene innad i bedriften, slik at de står der hele døgnet. De opplever også tidvis at folk overnatter i varebilene.

– Og da tisser de ute, sier de og fortsetter:

– Denne grå bilen har stått her i to år, selv om vi har meldt det inn mange ganger, sier de og legger til at de opplever at flere avskiltede biler har blitt stående. Det plasseres også tilhengere og søppel ved bilene.


De fikk svar fra Bymiljøetaten i februar, da de etterlyste tiltak for å fjerne denne gratisparkeringen – spesielt med tanke på at området er regulert til fortau. Da svarte Bymiljøetaten at de da ikke ville gjøre noe:

«Det angitte området er regulert til fortau og grønt rabatt, men ikke opparbeidet iht regulering. Bymiljøetaten har dessverre ingen umiddelbare planer om å bygge om området iht regulering eller sperre av området. Det er ikke mulig å håndheve området så lenge de står utenfor veiareal sånn som de gjør nå.»

– Et stresstiltak

– Vi fikk beskjed om sykkelveien i fellesferien, og fristen for å svare var 25. august. Det er et stort problem at involveringsprosessen har skjedd uten reell mulighet for involvering.

Beboerne mener også det er på sin plass å påpeke at trafikkanalysen de fikk tilsendt ved forespørsel, er høyst relevant for beboerne som berøres av prosjektet. De mener det er kritikkverdig at analysen ikke fulgte med varslingen om prosjektet da den belyser viktige faktorer, spesielt økningen av årsdøgntrafikken.

Videre håper beboerne at Bymiljøetaten kan utvide fortauet med i hvert fall 30 centimeter, når det likevel skal arbeides i gata. Er man flere på fortauet i dag, eller om man har barnevogn, må noen ut i veibanen for å komme frem.

– Det er en del folk i rullestol her, og dette er hovedveien deres til Sandaker senter. Men fortauet er ikke bredt nok for dem.

Konkret foreslår beboerne å stenge hele, eventuelt deler av, Lammers' gate for gjennomkjøring. De mener også prosjektet bør inkludere flere fartshumper, også i delen av Lammers' gate som ligger vest for Erika Nissens gate. De skulle helst også sett en sykkelpassasje i Lammers' gate og et fortau nord for gata.

Sagene Avis har spurt Bymiljøetaten om det ligger i planene å fjerne «gratis-stripa», og hvordan etableringen av enveiskjøring i Åsengata kan forsvares hvis det vil føre til en så stor trafikkøkning i Lammers' gate. Avisen har foreløpig ikke fått svar, men vi oppdaterer saken.

Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...