ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

De står på i snø og kulde for skøytebane i nabolaget

Sandaker Vannførerlag står på om kveldene for at du skal få gå på skøyter! Bakerst fra venstre: Thore Pettersen, Liv Rustad, Nicolai Røren. Foran fra venstre: Bjørn Flyen, Cecilie Mohr, Christopher Røren og Erlend Sørensen. Foto: Janina Lauritsen

Det er mange som har glede av skøytebanen på Ella Hvals plass! Men visste du at det er en frivillig gjeng som står på med vannslange, snøskuffer og børstemaskin på kvelden, for å sørge for at du får en skikkelig god is å leke på?

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 19.01.2021 kl 18:19

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SANDAKER: Det var fullt av familier på skøytebanen på Ella Hvals plass den første «åpningsdagen» 9. januar. Dette er den fjerde sesongen Sandaker Vannførerlag har laget is i nabolaget, forteller Thore Pettersen.

– I fjor fikk vi ikke til noe på grunn av det milde været, da forsvant isen etter en uke, sier han.

Sagene Avis møter Pettersen og seks andre i vannførerlaget uka etter de fikk i stand årets skøytebane, og de forteller om god stemning både på isen og etter alle skøyteløperne har gått hjem – da setter nabolaget kreftene i sving for å preppe isen til neste dag.

Når det er kaldt nok, er de på med vannslangene. De børster også vekk snøen for å sørge for best mulig is til skøyteglade små og store.

Vannførerlaget får låne børstemaskin av skolen, og bydelen er med på å skaffe diverse utstyr de trenger. Men det er de frivillige som står på i minusgradene for å lage og vedlikeholde isen.

ANNONSE

Mange koste seg på isen i årets første «åpningshelg» Foto: Janina Lauritsen

– Hvorfor har dere tatt på dere å lage skøytebane?

– For å spre glede. Lønna vår er glade unger som hyler og skriker. Dette er en ut av sofaen-opplevelse. Vi som ikke har unger i den alderen lenger må også ut for å gjøre noe. Da er det greit å gå ut og lage skøytebane. Det er mye sosialt rundt det å lage isen også, i går fyrte vi opp grillen. Det er halve moroa syns jeg, sier Pettersen og smiler før de andre legger til:

– Det er fryktelig kjedelig å sitte inne hele tiden, vi får brakkesyke av det. Det er gøy å gjøre noe for unga, vi vil spre glede i nabolaget, da blir det mye koseligere å bo her. Skøytebanen blir mye brukt! sier de mellom vanning og skuffing av snø.

De pleier å være fire-fem som jobber med isen om gangen. Og når kulda sørger for skikkelig is, er det moro. Det er derimot ikke så gøy å holde på når de vet det er meldt plaskregn om et par dager.

ANNONSE

Det er også mye sosialt og moro med å lage skøytebane, sier vannførerlaget. Foto: Janina Lauritsen

– Det er derfor vi står her og fryser

– Nyter dere resultatet og går på skøyter selv?

– Jeg har aldri gått på skøyter. Men vi har folk i vannførerlaget som har vært aktive skøyteløpere, sier Pettersen.

Det er ikke bare skøytebane på Ella Hvals plass. Vannførerlaget har også laget isstock-bane, en slags blanding av curling og bowling, forteller de:

– Dette er nytt i år og vi har ikke kommet ordentlig i gang. Vi vet ikke helt reglene ennå, men vi sette i gang noe moro her. Dette er mer for de voksne, da. Vi tenker å ha en turnering mellom oppgangene i borettslaget.

ANNONSE

Det er ekstra viktig å lage skøytebane i år, tror de. Både for sin egen del, og for folk som ønsker å gå på skøyter.

– Det er mange som har denne brakkesyken. Folk har lyst til å gå ut, folk er pratsomme. Og det er noe med at vi trenger dette møtepunktet i nærmiljøet for ungdommene. Og det skal være lavterskel, man skal kunne gå ut, og sende unga ut uten at de må ta offentlig kommunikasjon nå, da er det ekstra viktig med noe i nærmiljøet. Det er derfor vi står her og fryser da. Vi satser på å spre glede i stedet for smitte.

Vannførerlaget satser på en isstock-turnering mellom borettslagene. Foto: Janina Lauritsen

Cecilie Mohr sier hun syns det er veldig viktig å ha noe sånt i nærmiljøet, det savnet hun da hun selv hadde små barn. De andre sier seg enige:

– Det er fint for barna å ha noe sosialt i nærmiljøet, et sted de også kanskje kan være uten voksne. Her får de være barn på en måte som nesten ikke finnes lenger, fordi nå er alt så organisert.

ANNONSE

Vannførerlaget roser også det lokale næringslivet og brannvesenet for hjelp.

– Det har vært enkelt å få støtte. Vi har fått snøskuffer av Jernia på Storo og to pingviner av Sandaker senter. Og da kummen her frøs, kom brannvesenet for å vanne isen for oss. Alt ordner seg om man spør pent! sier Pettersen.

– Vi har også BUA her, det er fantastisk! Det er helt genialt at man kan gå dit for å låne utstyr. Vi er maks heldige, man kan ikke bo noe bedre sted! sier vannførerlaget.

– All ære til dem!

– Bydelen er veldig happy med vannførerlaget! Da vi gikk inn i prosessen med å gjøre om Ella Hvals plass, lå innspillene fra vannførerlaget langt fremme. De hadde ønsket seg større isflate, men det gikk ikke av hensyn til kum og trærne, sier park- og nærmiljøkonsulent i Bydel Sagene, Mads B. Nakkerud.

Han sier bydelen har brukt noen kroner for å hjelpe til med utstyr og for å ha service på børstemaskina, men han skryter av innsatsen vannførerlaget legger ned:

– De gjør en fantastisk jobb. I forfjor lagde de en veldig fin is, det var den beste i hele bydelen. De legger ned så mye tid på isen, mer enn vi kan gjøre i Iladalen og på Lilleborgbanen. De er veldig flinke, all ære til dem! sier Nakkerud.

Vannførerlaget fikser ikke bare skøytebane, de har også laget en isstock-bane. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE