Skuffet over at naboen felte 16 trær

16 trær på denne rekka ble felt i forrige uke av sikkerhetsmessige årsaker, opplyser sameiet som er grunneier for de fleste. Tre av trærne sto på Oslo kommunes grunn, og ble felt med Bymiljøetatens godkjennelse. Plan- og bygningsetaten anbefalte å bevare trærne, men sa at felling ikke var ulovlig. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)
Disse trærne ga gata et særpreg, og nå er de er borte, sier nabo Runar Kjellstad Nygård. Sameiet som felte trærne sier at dette handlet om å sikre liv og helse.
Publisert: 02.02.2021 kl 10:46
NYDALEN: I forrige uke ble 16 trær felt i Badebakken, i regi av Sameiet Badebakken, som det opplyses at består av 259 boliger.
– Høsten 2020 bestilte vi en vurdering av i alt 24 trær fordi vi hadde observert store grener som hadde falt fra trærne og at trærne svaiet kraftig under sterk vind. Trepleier vurderte trærne i oktober 2020. Anbefalingen var at 16 trær burde felles, mens åtte kunne bli stående, og det ble felt i alt 16 trær, i tråd med anbefalingen, skriver sameiet i en e-post til lokalavisa, undertegnet Styret.
Det står også at det per nå ikke er planer om å felle flere trær:
– Saken har vært behandlet i styret. De fleste av de felte trærne sto på sameiets eiendom. Noen av trærne sto på eller nær kommunens eiendom, og vi søkte derfor Bymiljøetaten om tillatelse. Denne søknaden ble innvilget. Styret vil vurdere å plante nye trær, prioriteten hittil har vært å sikre liv og helse, ifølge sameiet.
Bymiljøetaten opplyser at tre trær sto på kommunens eiendom. Kommunikasjonsrådgiver Line Thams Reiersen sier det ble gitt tillatelse til å ta ned disse på grunn av risiko knyttet til tilstand etter utbygging og strukturelle skader på trærne. Reiersen svarer også bekreftende på at Bymiljøetaten har hatt egen arborist (trebehandler) som har sjekket kommunens trær.
Ifølge kommunens saksinnsyn anbefalte Plan- og bygningsetaten å la trær stå.
«Vi anbefaler at trær bevares. Trær er en viktig del av byens grønne identitet og naturmangfold. De grønne elementene skaper trivsel i byen. Både alléer og enkelttrær skaper bedre luft ved å blant annet samle opp svevestøv fra trafikken. Trær er også viktig for å håndtere overvann på eiendommen, slik at en unngår lokale oversvømmelser […] Retningslinjene til kommuneplanen § 7.6 omhandler trær og sier blant annet: I byggesonen skal større trær søkes bevart. Større trær defineres som trær med stammeomkrets over 100 centimeter, målt 1 meter over terreng. Det bør ikke gjennomføres tiltak som skader større trærs røtter og krone eller reduserer trærnes vekstvilkår (foruten felling av døde eller dokumentert syke trær). Dere trenger ikke å søke for å felle trærne. Vi anbefaler at man tar vare på større trær, men når trærne ikke har et juridisk vern i reguleringsplaner eller kommuneplanen, trenger du ikke å søke om dispensasjon for å felle dem.» skriver Plan- og bygningsetaten til saken.
– Naturlig skjerming
Runar Kjellstad Nygård som bor i nabosameiet forteller at han ble veldig overrasket da han så at fellingen var i gang i forrige uke.
– Disse har vært en naturlig skjerming og en grønn lunge i et ellers ganske tettbebygd område, og som gir oss som bor i området et spennende fugleliv og noe grønt og fint å hvile øynene på. Jeg er skuffet over at nabosameiet trosset anbefalingen fra Plan- og bygningsetaten om å la disse trærne stå. De har nå felt trærne uten forvarsel til oss som bor i nærområdet. Disse trærne ga gata et særpreg, og nå er de borte, sier Nygård, og legger til:
– De har selv valgt å kutte disse trærne ned fordi de er redd for at de skal knekke, selv om alle sto fint til nå. Jeg forventer at de planter nye grantrær, slik at vi kan få tilbake noe av særpreget vi hadde i denne gata. Nå er det bare en tom gressflekk mellom barnehagen og veien. Og hadde trærne vært til så stor fare for nærområdet, er det vel nærliggende å tenke at bydelen og den kommunale barnehagen som er nærmeste nabo hadde tatt affære selv.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!