Det er mange glutenfrie brød på markedet. Men de er ikke i nærheten av det å skjære en skive nybakt brød du selv har bakt, ha på godt med ekte smør og en god skive brunost, og så nyte.
Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke er glade for å kunne presentere en ny matspalte fra Ekte Vare AS. Øyvind Våge fra Kjelsås er innehaver av den økologiske butikken på Sagene.
Brødmat er for veldig mange en viktig del av de daglige måltidene, og vanskelig å komme unna i mange husholdninger. Men ikke alle har det like bra med å spise korn, og da særlig korn og mel som inneholder mye gluten.
Det betyr ikke at man må gi opp brødmåltidene av den grunnen, for det finnes flere fine løsninger for de som vil unngå gluten og fortsatt ha en god blings til frokosten.
Glutenfritt
Det har etterhvert kommet mange glutenfrie brød på markedet. Det er flere bakerier som leverer dette, og det er flere alternativer i frysedisken i de fleste butikker. Disse er helt OK, men de kommer likevel ikke i nærheten av det å skjære en skive nybakt brød du selv har bakt, ha på godt med ekte smør, skjære en god skive brunost, og nyte.
Stabilt blodsukker
Siden jeg er diabetiker så har jeg unngått det meste av kornvarer i lang tid. Rett og slett fordi det å kutte hvetebakst har gjort blodsukkeret mitt mye mer stabilt. Og siden jeg er temmelig avhengig av brødskiver i en eller annen form, så jeg meg nødt til å finne på noe når jeg skulle kutte ut butikkbrødet.
Ikke for vanskelig
Dermed gikk jeg i gang med å prøve ut en masse ulike blandinger og kombinasjoner for å finne et brød som smakte godt – som var uten korn, og som ikke var all verdens vanskelig å få til hver gang.
Det å bake sitt eget brød er ikke nødvendigvis noe som tar lang tid. Har man de rette råvarene på plass, så er mye gjort på en halvtime, og her er en enkel måte å bake ditt eget glutenfrie brød på, så du også kan klappe deg selv på ryggen å si «Jeg kan bake!»
Det jeg etterhvert har kommet fram til, og som jeg selv er godt fornøyd med, er som følger:
Oppskrift til fire brød
20 egg
ca. 3 dl smeltet fett (ekte smør og/eller kokosfett)
4 tsk natron
en boks kokosmelk
Rør sammen til en jevn røre.
en pose sesammel (ca. 4 dl)
2 ss fiberhusk
Rør godt sammen.
(frø og nøtter etter eget ønske)
250 g sesamfrø
250 g linfrø (gjerne blanding knuste og hele)
200 g solsikkekjerner
200 g greskarkjerner
ca. 150 g valnøtt eller pacannøtt (knust eller hele)
Ha gjerne litt krydder i brødet, jeg bruker ofte en italiensk krydderblanding.
Rør deigen godt sammen, og la den stå i ca. 5 minutter.
Synes du deigen er litt for tynn, kan du ha litt mer sesammel (kokosmel eller mandelmel kan også brukes, men dette setter litt mer smak).
Deigen blir tyktflytende, og fuktigere enn vanlig brøddeig.
Ha deigen i fire smurte former og sett i nedre del av ovnen og stek i ca. 1 time på 180 grader.
– Nyte med stolthet og glede
Voila! Du har noen deilige nybakte brød du kan nyte med stolthet og glede.
Brødene blir ikke like luftige og hever som vanlig brødbakst gjør, men de metter mye mer, og er etter min mening minst like gode.
Om du vil ha ekstra luftige og smakfulle brød, kan du tilsette noen teskjeer surdeigspulver i brødet – det gir ekstra luftige brød og en smak som vil imponere de fleste mødre.
En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.
Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.
Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.
To eksempler fra de mange funksjonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme nettleser som du bruker nå.
Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.
Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.
Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.
Dette nettstedet lagrer informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:
Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, noen personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.
Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskapsler
levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.
Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.
Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.
Teknisk info
Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster
en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.
Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.
Brukerinformasjon
Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen
vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.
Hvem lagrer vi data om?
Vanlige besøkende/lesere:
Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:
Noe teknisk informasjon som IP-adresse og nettleser lagres i webserveren sine logger. Denne tekniske informasjonen spares i 180 dager, og er nødvendig for at tjenesten skal fungere og for å ivareta sikkerheten.
Disse dataene utleveres aldri til hverken avisens ansatte eller tredjeparter.
Google Analytics teller sidevisninger for å opprettholde en besøksstatistikk. Denne informasjonen er anonymisert og kan ikke brukes for å spore deg.
Enkelte tredjepartstjenester som nedlastede skrifttyper og script kan logge din IP-adresse og annen informasjon på eksterne servere.
En informasjonskapsel settes for å identifisere deg som bruker mens du surfer på nettsidene. Denne slettes når du lukker nettleseren din, eller senest etter 360 minutter med inaktivitet.
Innloggede brukere og abonnenter:
Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:
Navn, adresse og annen kontaktinformasjon du selv oppgir i registreringsprosessen. Disse data er lagret frem til du sletter din brukerkonto.
Informasjon om abonnementet ditt, f.eks. når det ble kjøpt, hvordan det ble betalt, noen få sifre fra ditt kredittkort, abonnementets varighet og hvilket abonnement du har. Disse data lagres frem til brukerontoen slettes.
Enkle data om hvilke artikler du har lest og hvor mye av artiklene du leser. Dette brukes til å kunne forbedre vårt innhold og slettes hvis du sletter din brukerkonto.
NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive
feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.
Dine rettigheter:
Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.
Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.
Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.
Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg,
samt lese mange gode tips til hvordan du kan tilpasse hvilke annonser som vises. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.
NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.
Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke,
slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.
Vi tar ditt personvern på alvor
Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.
Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.