ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Dyrehjørnet:

Slik beskytter du dyra mot fyrverkeri

FYRVERKERI: Det skal nok litt til å få hunden til å gå med hørselvern, men veterinær Sasja Rygg hos AniCura har andre gode tips. Foto: Kristin Tufte Haga

Veterinær Sasja Rygg har tipsene for dyra som ikke liker de høye smellene og sterke lysene fra fyrverkeriet.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BYDEL SAGENE: Når klokken slår tolv på nyttårsaften, feirer vi ankomsten av det nye året med et fargerikt og høylydt fyrverkeri. Dette er ikke like hyggelig for veldig mange av de firbeinte.

Sagene Avis har opprettet et eget dyrehjørne, der veterinær hos AniCura dyresykehus på Voldsløkka, Sasja Rygg, vil svare på eventuelle spørsmål. Eller kanskje du bare har en historie om kjæledyret ditt du ønsker å dele? Send oss en e-post og delta i vår nye dyrespalte!

Noen dyreeiere flykter byen og drar på hytta eller fjellet med kjæledyra, men det finnes også medisinske alternativer som tar bort angst for lyd hos hund og katt.

– Snakk med veterinæren

– Snakk med veterinæren om resept - og hør også om de forskjellige preparatene. Noen er sløvende uten å ta bort angst, og dette anbefales ikke. Andre er spesifikt laget for å dempe angst, uten å sløve, og det er gjerne det beste for dyret, sier veterinær Sasja Rygg.

I tillegg bør man tilrettelegge hjemme med et trygt sted dyret kan trekke seg tilbake, gjerne det rommet med færrest vinduer, samt å ha gått en riktig god tur med hunden på tidlig ettermiddag før de første rakettene smeller, slik at de er trette når kvelden kommer.

ANNONSE

Når det gjelder nyttårsangst for dyr begynner det å bli litt sent med miljøtrening, men man kan jo nevne at det kan gjøres før neste års nyttårsfeiring, forteller hun videre.

– Her kan man spille av rakett-lyder og smell på lavt volum mens hunden eller katten gjør noe hyggelig, som for eksempel å spise, kose eller leke. Teorien er at dyret etter hvert assosierer smellene med hygge, i stedet for å bli redd. Med bare noen dager igjen til nyttårsaften kan dette holde hardt for denne typen trening.

Ikke la hunden være hjemme alene

AniCura dyresykehus har samlet noen tips på sin hjemmeside:

  • Ikke la hunden være alene hjemme dersom den er redd for høye lyder eller fyrverkeri. Hvis du må reise bort bør du ta den med. Det kan være fint å ta med hunden til et sted der det ikke er så mye fyrverkeri.
  • Hunden din bør ikke oppholde seg sammen med en annen redd hund, dette vil kunne forsterke eller kunne gi en annen hund den bekreftelsen den trenger for å bli redd selv. Derimot vil en svært trygg hund, som ikke bryr seg om fyrverkeri, kunne virke beroligende.

ANNONSE

  • Ikke trøst hunden, dette kan forsterke hundens frykt. Lat som ingenting.
  • Noen hunder kan reagere kraftig på synet av rakettene. Et tips er å sette seg i et rom der hunden ikke utsettes for mange blinkende lys, eller at man trekker for persienner eller gardiner. Musikk vil også kunne døyve smellene ganske kraftig, ha den gjerne på gjennom hele dagen.
  • Aktiviser hunden eller katten med innendørs lek, sånn at den får noe annet å tenke på. Gi dyret mat i god tid før fyrverkeriet starter, en sliten og mett kropp slapper bedre av.
  • Pass på at hunden eller katten ikke kommer seg ut og stikker avgårde.

Les mer på AniCuras nettside

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE