Sagene Avis

Slik blir skolestart i bydel Sagene

FØRSTE SKOLEDAG: Slik blir det ikke når førsteklassingene skal møte rektor på mandag. Her fra første skoledag på Nordpolen skole i 2018. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Årets førsteklassinger vil få en litt annerledes skolestart. Det blir ingen håndhilsing på rektor, og foresatte får ikke bli med inn i klasserommene. Se her hvordan første skoledag blir på de ulike skolene i bydelen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 16.08.2020 kl 14:31

BYDEL SAGENE: Når skolen starter mandag 17. august, er det opp til hver enkelt skole hvordan første skoledag blir. Det bekrefter Heidi M. Skjebstad, kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsetaten, overfor lokalavisa.

– Skolene har fått beskjed om å følge nasjonale smittevernregler og må vurdere hva som gjelder og kan tillates på egne skoler, sier kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsetaten, Heidi M. Skjebstad.

Det er tiltatt med foreldre i klasserommet på gult nivå. Det er imidlertid nødvendig å opprettholde minst én meters avstand i klasserommene.

– Det vil være vanskelig på mange skoler, medgir Skjebstad.

Nordpolen skole

Rektor på Nordpolen skole, Silje Nilsen, sier første skoledag blir en festdag. Hun gleder seg veldig til å få elevene tilbake til skolen, og til å bli kjent med alle de nye elevene.


– Vi prøver å lage en så normal skolehverdag som mulig, men vi har selvsagt tatt våre smittevernhensyn, slik at det skal være trygt for både elever og ansatte å være på skolen.

Nordpolen skole har bedt foreldre til elevene på 2. trinn og oppover om å stanse ved skoleporten. De tillater at to voksne kan følge førsteklassingene inn i nedre del av skolegården og vente på oppmerket område.

– Dessverre blir det ikke mulig for foreldre å følge elevene inn i skolebygget, men de vil møte læreren ute i skolegården og kunne ta avskjed med elevene der. Skolen vil ta bilder av eleven inne i klasserommet, slik at foreldrene kan få det vanlige «første skoledag-bildet» selv om de ikke får være med inn i klasserommet.

Silje Nilsen, rektor på Nordpolen skole Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Det blir også andre forskjeller mellom årets første skoledag og en «normal» skoledag.

– Forskjellen i år er at elevene har fått ulik oppstart- og sluttid på skolen. Friminuttene legges på ulike tider, for å redusere antall elever i skolegården på samme tid. Håndhilsning opphører og vi kan ikke gi så mange klemmer. Foreldrene får ikke komme inn i skolebygget og det er satt restriksjoner på hvor mange voksne som får følge skolestarteren. I tillegg er det veldig viktig at elever som ikke er helt friske, må holde seg hjemme.

Ingen fellessamlinger og skolegården deles opp

– Hvordan kommer elevene til å merke forskjell på skolen etter sommeren kontra før mars og korona?

– Elevene våre fikk jo heldigvis komme tilbake til skolen før sommerferien, i den perioden fikk vi god trening i smittevernreglene og de ble kjempeflinke! Vi avsluttet skoleåret på gult nivå og vi starter opp skoleåret på gult nivå. Det betyr at klassene kan være sammen og vi kan gjennomføre mye av undervisningen som normalt.

De kan ikke være sammen på tvers av klasser og trinn, så det blir foreløpig ingen fellessamlinger. Kroppsøving blir i stor grad utendørs, så lenge været tillater det. For noen vil det i tillegg bli mer uteskole.

– Den digitale kompetansen til elever og ansatte har tatt et enormt sprang, så det vil nok ha betydning for hvordan vi bruker teknologien inn i undervisningen – selv om vi har hatt iPad som læringsverktøy i mange år. I tillegg vil elevene merke at skolen har fått en ny læreplan, LK20, bedre kjent som »Fagfornyelsen».


I tillegg til at trinnene har fått friminutt på ulike tidspunkt, er skolegården delt opp i soner som er fordelt mellom de trinnene som er ute samtidig. Det vil bli hypping håndvask og elevene vil måtte vaske pulten sin minst to ganger daglig. Renholdet er også forsterket.

– Elever som har følt seg litt dårlig, men ikke syk nok til å være hjemme, kan ikke komme på skolen. Du må være frisk for å komme på skolen! sier rektor.

Gode beredskapsplaner for gult og rødt nivå

Koronasituasjonen byr på flere utfordringer enn første skoledag, men skolen har planene klare.

De har laget gode beredskapsplaner for smittevern, både på gult og rødt nivå, påpeker Nilsen. Foreldremøter og en del andre møter vil måtte gjennomføres digitalt, selv om de foretrekker fysiske møter. Skolens elever og lærere kan ikke samles til felles opplevelser, så de må finne nye måter og arenaer for å opprettholde fellesskapsfølelsen.

– Av erfaring vet vi at med høsten kommer også forkjølelse og sykdom. Om dette skulle bli tilfelle i år også, kan vi få en utfordring med bemanningen. Vi har en solid vikarpool, men det er jo alltid best med den faste læreren. Ender vi på rødt nivå, har vi noe utfordring med fysisk plass, både inne i skolebygningen og uteområdet. Ved mindre kohorter vil det også bli noe knapphet på lærerressurser. Vi tar med oss mye erfaringer fra våren og er sikre på at vi er rustet til å møte høsten på en god og trygg måte, uansett smittenivå, sier Nilsen.

Bjølsen skole

Trinnene på Bjølsen skole begynner til litt ulike tidspunkter, slik at ikke for mange elever møter samtidig i skolegården. Ut over dette planlegger de å kjøre en normal dag med elever og lærerne i sine klasser.

– For de tre klassene på 1. trinn har vi bestemt at de møter på tre ulike tidspunkt for at det ikke skal være for mange i skolegården når elevene ropes opp.

Normalt er det bare foresatte på 1. trinn som følger sine elever første skoledag. Bjølsen skole har i år bestemt at det er kun foresatte som kan følge barna første skoledag, og de kan ikke følge barna inn i klasserommet.

– Da klarer vi ikke å overholde avstandsreglene, sier rektor Arild Lillehagen.

Førsteklassingene vil også på Bjølsen skole ha forskjellige starttidspunkt, slik at det ikke blir så mange folk samtidig i skolegården.

– Hvordan kommer elevene til å merke forskjell på skolen etter sommeren kontra før mars og korona?

– Pr. nå så har vi gult lys. Det betyr at vi må begrense elevenes kontakter på tvers av trinn i friminuttene. Vi må inndele skolegården i ulike soner for ulike trinn. Vi vil fortsatt ha fokus på håndhygiene og at elever ikke skal være for tett på hverandre. Når elevene er i spesialrom som kunst og håndverk, må de ha faste plasser.

Det vil også bli noen tilpasninger på ungdomstrinnet i høst. For fremmedspråk og valgfag må skolen begrense for mye blanding av klasser og bytter av klasserom, sier rektor Lillehagen.

BJØLSEN SKOLE: Her fra første skoledag i 2018, rektor Arild Lillehagen ønsket de nye elevene velkommen. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Lilleborg skole

Sagene Avis har ikke lykkes i å få snakke med rektor på Lilleborg skole. På skolens nettside står det at 1. trinn skal møte ved inngangen til aulaen sammen med foresatte klokken 10.00.

Elevene starter til ulike tidspunkt første skoledag. Det sendes også ut ukeplan etter første skoledag, med ulike oppstartstider for trinnene, for å få færrest mulig elever samtidig i skolegården.

Foresatte kan normalt ikke komme inn i skolegården, står det på nettsiden.

Sagene skole

Sagene Avis har heller ikke lykkes i å få kontakt med rektor på Sagene skole.

På nettsiden står det at elevene skal møte til ulike oppstartstider første skoledag. 1. trinn har oppmøte i skolegården, og det er kun tillatt med 1 én foresatt per elev.

Trinnene har ulike tidspunkt for oppmøte i skolegården, les mer på skolens nettside.

Fernanda Nissen skole

Rektor på Fernanda Nissen, Ingunn Cecilie Sørdal Gregersen, viser til skolens nettside for informasjon om første skoledag.

Elever på 1. trinn og foresatte møter i skolegården klokken 09.00. Her vil elevene ropes opp klassevis, stille opp sammen med læreren sin og deretter gå klassevis inn til læringsrommet.

Foresatte må etter opprop forlate skolegården, og kan ikke bli med inn i læringsrommene.

Det er også på Fernanda Nissen skole ulike oppstartstider for trinnene, både første skoledag og ellers. Trinnene skal også bruke ulike innganger.

Foreldre som skal levere og hente barna på AKS oppfordres til å ikke gå inn i skolebygget.

Fernanda Nissen skoles planer i høst

Skolen planlegger skoleoppstart etter gult nivå:

  • Ingen syke skal møte på skolen eller AKS
  • God hygiene - vask hender før dere kommer på skolen
  • Unngå fysisk kontakt mellom personer (håndhilsning og klemming)
  • Hele skoleklasser regnes som en kohort
  • Ansatte kan veksle mellom kohorter/klasser
  • Trinnvise kohorter på AKS
  • Unngå trengsel og store samlinger
  • Ha egne områder i skolegården for ulike klasser/kohorter i pauser/friminutt

Elevene vil per nå følge ordinær timeplan for klassen sin. Likevel vil man trolig oppleve at klassen/trinnet drar på faglige turer ute når været er pent nok til det. Kroppsøving vil først og fremst foregå ute. Skolen oppfordrer alle elever som har eget pennal med skrive- og tegnesaker til å ta det med i sekken i tiden fremover, står det på Fernanda Nissen skoles nettside.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...