ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Venter økning i julehandelen:

Slik forbereder kjøpesenteret seg på «pandemi-jul» og black week

STORO: «Koronavekter» Karl Høgberg og senterdirektør Unni Merethe Aasgaard. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Storo Storsenter tar grep for å unngå trengsel under Black Week og julehandelen. Organisasjonen Virke spår at julehandlen i Oslo vil få en økning på 5,5 prosent fra i fjor. Senterdirektøren på Storo innrømmer at hun har høyere puls enn vanlig.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

STORO: Virkes julehandelsprognose anslår at det kommer til å bli handlet for over 8 milliarder kroner i Oslo i desember, en økning på 5,5 prosent fra i fjor. Prognosen, som er utført av Kvarud Analyse på oppdrag for Virke, viser at bare i desember vil hver enkelt innbygger i Oslo bruke 11.740 kroner på julehandelen – over 600 kroner opp fra i fjor.

Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel. Foto: Virke

– Dette er annerledesåret, og julehandelen er intet unntak. I Oslo er julehandelsveksten svakere enn i andre deler av landet, likevel er det en sterk økning, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke handel.

Med koronapandemien er all reisevirksomhet satt på vent, og husholdningene har derfor mer penger å bruke på juleshopping. I følge Virkes tall vil vi bruke om lag 20 milliarder kroner mindre på reiser på grunn av pandemien, i tillegg kommer tre milliarder som ellers ville gått til grensehandel.

Storo: – Positive til munnbindpåbud

Men hvordan skal økt handlevirksomhet i november og desember kombineres med stadig strengere smittevernregler, i et Oslo der smittetallene så langt bare øker?

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland. (Lisens) Foto: Jan Richard Kjelstrup, ASD

ANNONSE

– Jeg har lyst til å oppfordre alle til å gjennomføre julehandelen på en sånn måte at man ikke utsetter verken seg selv eller andre for unødig smittefare, var oppfordringen til justisminister Monica Mæland (H) på regjeringens koronapressekonferanse onsdag.

Hun ba folk om å få gjort unna handelen tidlig og å unngå trengsel i butikker og kjøpesentre, samtidig som hun oppfordret oss til å handle fra lokale butikker og produsenter.

Senterdirektør Unni Merethe Aasgaard innrømmer overfor Nordre Aker Budstikke at hun har litt høyere puls enn vanlig i forkant av årets julehandel, neste ukes Black Week-salget.

Byrådets anbefaling om bruk av munnbind på offentlige steder generelt, og kjøpesentre spesielt, der man ikke kunne holde minst en meter avstand, kom allerede i slutten av september. Fra 29. oktober ble dette skjerpet til et påbud.

«Koronavekter» Karl Høgberg deler ut munnbind, spriter hender og minner om avstand. – De fleste er glad for ordningen, og jeg føler vi gjør en nyttig jobb, sier han. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ANNONSE

På Storo storsenter er det nå egne "korona-vektere" som deler ut munnbind ved inngangen til dem som ikke har det med seg, og de ordinære vekterressursene brukes også til å passe på at folk holder nødvendig avstand på Oslos største kjøpesenter. I de enkelte butikkene er også begrenset hvor mange kunder som kan være inne om gangen.

– Tiltakene har blitt tatt godt i mot av de aller fleste kundene, sier Aagaard.

Også de enkelte butikkene har avstandsmerking og begrensning på hvor mange som kan være inne samtidig. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Anslår at 90 prosent bruker det

Oslo kommune foretar kontroller og stikkprøver i kjøpesentre og handlegater i Oslo. Etter en observasjonsrunde på Storo lørdag 14. november, meldte Beredskapsetaten tilbake til senterdirektøren:

«BYM anslo at omtrent 90% av publikum bruker munnbind. Snakket med vektere på senteret som delte samme oppfatning. De fleste tar på munnbind uoppfordret ved inngangen, og de som ikke har på seg blir tilbudt munnbind av vekterne.»

ANNONSE

Aasgaard sier senteret ønsker å ha en dialog med kundene, både gjennom informasjon på kjøpesenteret, men også på nett og gjennom sosiale kanaler.

Også påminnelser fra Oslo kommune sveiper over skjermene på kjøpesenteret. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi oppfordrer kundene til å bruke hele åpningstiden, og gjerne komme tidlig eller sent, når trykket vanligvis ikke er så stort. Lørdager mellom klokka 12 og 14 er normalt tidspunktet med den største kundetilstrømmingen. Tellinger ved inngangene sist uke viste imidlertid en utflating, og en jevnere kundestrøm gjennom dagen. Det mener jeg viser at kundene har lyttet til oss, sier hun.

Disse tiltakene er innført

Aasgaard forteller at senterledelsen har god dialog med bydelsoverlegen og Helsedirektoratet, og har hatt de med på befaring på senteret for å få innspill til tiltak de kunne iverksette.

– Hvilke tilbakemeldinger fikk dere?

ANNONSE

– Det var blant annet å ha piler på gulvene i fellesarealer for å minne kundene på å holde til høyre, og markeringer der det kan bli trangt. Også om at man ikke skal passere hverandre på rullebåndene, for da er det ikke mulig å holde en meters avstand. Nå er det også begrensning på kun én person i heisen, med mindre de er i samme husstand.

Senterdirektør Unni Merethe Aasgaard viser pilene som markerer «kjøreretningene» i fellesarealene. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

I tillegg er det utplassert hånddesinfisering og berøringsflater blir rengjort flere ganger om dagen. Senteret har også tatt i bruk callinganlegget for å minne kundene om reglene. Det er hver enkelt butikk som har ansvaret for å lage køsystemer og sørge for at det ikke blir for mange kunder inne i hver butikk. De største butikkene, slik som Elkjøp, Coop Mega og Clas Ohlson, vil også ha egne vektere eller køvakter.

Det blir god plass i heisene, om enn litt lenger ventetid. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Aasgaard er også med i en faggruppe, nedsatt av byrådsavdelingen for næring og eierskap, som skal utarbeide en felles bransjestandard for Oslo, slik at smittevernreglene blir håndhevet likt på tvers av byens butikker og servicesteder.

– Det er gøy å få være med og påvirke, sier hun.

Overalt er det merker på gulvene som minner kundene om å holde god avstand. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Black Friday blir en uke

Den store handledagen Black Friday 27. november er nedtonet og avlyst mange steder på grunn av smittevernhensyn. Det gjelder også på Storo, opplyser Aasgaard, og legger til at Black Friday er utvidet til en hel uke – Black Week – med start allerede mandag 20. november.

– Det er gjort flere tilpasninger, blant annet er det ingen timestilbud, men dags- eller ukestilbud, og det er ikke begrensninger på antall varer. Det skal altså ikke ha noe å si om du kommer klokka 10 eller 17.30 – de annonserte varene skal være tilgjengelig i butikken. Det vil også være vakter som minner om at butikker har klikk og hent-tilbud, slik at du kan handle hjemme, og hente varene på egne hentepunkter på senteret, sier Aasgaard.

I tillegg er åpningstidene utvidet én time om morgenen, slik at senteret åpner klokka 9 hele neste uke.

Også på rullebåndene skal det holdes avstand. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Julehandelen

Virkes spådom om tidenes julehandel kan potensielt bli en utfordring.

– Da håper vi å nå ut til kundene med oppfordringen om å spre handlingen utover hele åpningstiden. I desember er det også søndagsåpent, i tillegg til at vi har midnattsåpent i uke 51, sier Aasgaard.

I begynnelsen av pandemien kunne flere butikker tilby levering av forhåndskjøpte varer direkte til kundene som kom med bil i parkeringshuset. Det tror senterdirektøren vil starte igjen nå. I tillegg jobbes det med en mulig løsning for hjemlevering.

– Vi jobber også med spisestedene våre for å få til gode løsninger for takeaway. Det fungerte fint under den første pandemibølgen i vår, sier Aasgaard.

– Hvordan har pandemien påvirket besøket og omsetningen så langt?

– Det har gått noe ned, men ikke så mye som vi hadde trodd. Sats bidrar til mye trafikk på senteret, men tar vi høyde for at de nå må holde stengt, så er det ikke noen dramatisk nedgang. Vi ser mye av det samme som i vår: Det er noe færre kunder i butikkene, men handlevognene er større. Så kundene handler sjeldnere, men planlegger mer når de kommer.

FHI ber folk om å tenke smittevern i julehandelen

Folkehelseinstituttet (FHI) ber folk tenke alternative tider og måter å handle på til jul.

FHI har samlet et knippe smittevernråd slik at både kunder og handelsstanden kan gjennomføre julehandelen på en måte som ivaretar smittevernet.

De mener det ikke er heldig om mange er drar til butikkene på samme tidspunkt.

– Det er fint å tenke alternative tider og måter å handle på. Hensikten er å redusere antall kontakter for å minke sjansen for smittespredning, sier overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet.

– Be andre handle for deg

Rådene til de som handler er å holde seg hjemme om man er syk, handle på tidspunkter det er færre i butikkene og holde minst en meters avstand til andre kunder og betjeningen.

Det oppfordres også til å vaske hendene eller bruke hånddesinfeksjon hyppig, unngå kollektivtransport hvis mulig, og utsette handlingen til senere hvis det er trengsel.

I tillegg bør de som tilhører en risikogruppe om å vurdere netthandel eller be andre om å handle for deg.

Butikkeiere må ta ansvar

For handelsstanden ber FHI blant annet om at butikkeiere tar ansvar for å tilrettelegge for at kunder kan holde avstand.

De ber også om at det ikke slippes inn flere enn det er plass til i lokalet, slik at alle klarer å holde minst 1 meters avstand til andre i lokalet.

I tillegg mener FHI at det kan være fornuftig å ha utvidede åpningstider og tilbud over flere dager for å unngå at mange kunder samles samtidig.

− Både kunder og handelsstanden må huske på at det ikke er tilstrekkelig å bruke munnbind ved trengsel. Et av de viktigste tiltakene mot smitte er å holde god avstand til andre. Bruk av munnbind veier ikke opp for manglende avstand, sier Bruun.

(©NTB)

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE