Sagene Avis

Slik reagerer barn på foreldres mobil-snoking

Foto: Telenor

– Det er en hårfin balansegang for foreldre å beskytte barna sine uten å invadere deres private sfære og avsløre uskyldige hemmeligheter og fortrolige samtaler, sier fagansvarlig oppvekst og inkludering i UNICEF.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

OSLO: Over halvparten av foreldre sier de har snoket på barnas mobiler, uten lov. Like mange sier at de har rett og plikt til å gjøre det. 65 prosent av barn reagerer negativt.

– Foreldres bekymringer og ansvar for å beskytte sine barn må balanseres med barnas rett til privatliv. Ikke tyvtitt bare fordi du er nysgjerrig, sier Ana Brodtkorb, leder for Samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge, i en pressemelding.

For fjerde året på rad har Penetrace, på vegne av Telenor Norge og Den digitale foreldreskolen, gjennomført en nasjonal undersøkelse om foreldre og barns holdninger til egen og andres nettbruk.

Funnene viser at 65 prosent av barna ikke synes det er greit at foreldrene går inn på deres digitale enheter uten lov. 1 av 3 barn har opplevd at foreldre deler bilde eller film av dem uten å spørre. Halvparten opplever at foreldrene er for nysgjerrige og blander seg i deres liv på nett.

Fagansvarlig oppvekst og inkludering i UNICEF, Kristin Oudmayer, sier i pressemeldingen at snoking og bildedeling uten tillatelse kan gå ut over tilliten mellom foreldre og barn.


– Funnene viser at barn, med rette, reagerer på at deres grenser ikke respekteres. Det er en hårfin balansegang for foreldre å beskytte barna sine uten å invadere deres private sfære og avsløre uskyldige hemmeligheter og fortrolige samtaler. Jeg synes det er alvorlig at voksne ikke går foran som gode forbilder og ber om tillatelse til å dele bilder og filmer av barna sine. Det bør være en selvfølge fra barna er små, sier Oudmayer.

Føler seg presset

Undersøkelsen viser at 68 prosent av barn mellom 10 og 12 år er på Snapchat, som har 13 års aldersgrense. Kun 16 prosent av barna under aldersgrensen sier de ikke får lov. 6 av 10 foreldre mener barn er for unge når de tar i bruk sosiale medier. Likevel sier også 6 av 10 foreldre at de føler seg presset til å la barnet ta i bruk sosiale medier og spill, selv om barnet ikke er gammelt nok.

– Stadig færre foreldre forbyr barna å ta i bruk sosiale medier. De mener kanskje nei, men sier likevel ja til å la de få være på sosiale medier. Det kan virke som om foreldre prøver å håndtere dette paradokset ved å snoke på barnas mobiler. Jeg forstår godt foreldres bekymring, men tillatelse og tillit tror jeg er en bedre oppskrift enn snoking og overvåking, sier Brodtkorb i Telenor.

Reagerer på foreldrenes mobilbruk

Undersøkelsen viser også at antall barn som spiller mer enn tre timer om dagen har økt fra 25 prosent til 36 prosent fra 2016 til 2019. Men også foreldre bruker tid på skjermer; halvparten av barna reagerer på foreldres tidsbruk på mobilen, og dette har vært en stabil trend over tre år.

– Barn har krav på foreldrenes oppmerksomhet, og trenger den, selv om de kan virke oppslukt av andre ting. Både foreldre og barn kan ha godt av å koble seg av skjermer og på hverandre nå i ferien. Men da må voksne være tilgjengelige og interesserte i barnas selskap, og selv klare å legge fra seg skjermen over tid, fortsetter Oudmayer i UNICEF.

Ta den gode praten

Selv om barns bruk av Snapchat kanskje fører til feider i familien, viser undersøkelsen at Snapchat er den tjenesten hvor barn og foreldre kommuniserer oftest. 9 av 10 foreldre sier de holder seg oppdatert på sosiale medier via barna sine. Like mange foreldre sier de snakker med barna sine om utfordringer på nett månedlig eller oftere.

– I ferien bruker kanskje barn mer tid enn vanlig på spill og nett. Jeg vil oppfordre foreldre til å prøve å omsette bekymring og behovet for kontroll til nysgjerrighet for hva som engasjerer barna på skjerm. Bruk ferien til å prate med barna om hva de liker å gjøre på nett og hvem de snakker med. Bruk gjerne foreldreskolen.no som en inngang til dialogen. Vi foreldre har mye å lære av våre digitale barn, sier Brodtkorb.

Dette mener foreldrene:

 • 55 prosent av foreldre har en eller flere ganger gått inn på barnets mobil, nettbrett eller pc uten at barnet var klar over det
 • 51 prosent mener at de har en plikt til å sjekke barns mobil, nettbrett eller PC uten å be om lov
 • 56 prosent av foreldre sier de føler seg presset til å la barnet ta i bruk sosiale medier selv om barnet ikke er gammelt nok
 • 59 prosent av foreldre sier de føler seg presset til å la barnet ta i bruk spill selv om barnet ikke er gammelt nok
 • 59 prosent av foreldre mener barn er for unge når de tar i bruk sosiale medier
 • 88 prosent av foreldre sier de holder seg oppdatert på barns bruk av sosiale medier via barna selv
 • Snapchat er den plattformen der foreldre kommuniserer oftest med sine barn (51 prosent)

Dette mener barn og unge:

 • 65 prosent av barn synes ikke det er greit at foreldre går inn på barns mobil/etc uten lov
 • 27 prosent av barn sier at foreldre har delt film eller bilder av dem uten å spørre dem først
 • 68 prosent av barn mellom 10 og 12 år er på Snapchat. 16 prosent sier de ikke får lov. 46 prosent av barna opplever at foreldrene er for nysgjerrige og blandet seg i deres liv på nett
 • 36 prosent av barn spiller mer enn 3 timer om dagen
 • 47 prosent av barna reagerer på at foreldrene bruker mye tid på mobil/PC/etc

Foreldreskolens fem sommertips til foreldre

 • Spør om lov får du legger ut bilder av egne og andres barn
 • Vær særlig obs på deling av bilder av lettkledde barn
 • Vurder hvem bildet er ment for - begrens tilgang i innstillingene
 • Skoleferie betyr ikke nødvendigvis internettferie - snakk med barna om tidsbruk
 • Benytt ferien til gode samtaler med barna

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...