ANNONSE

Dyrehjørnet:

Slik sikrer du en trygg jul for de firbeinte

JULEKOS: Det er fort gjort å gi noe ekstra til dyra for å være snill, men vær obs på at det ikke er alt som er bra for de firbeinte. Foto: Arkivfoto Nordre Aker Budstikke

Det er fort gjort å gi dyra noe ekstra godt i jula, men pass opp! Det er mye de firbeinte absolutt ikke må få i seg.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 17.12.2018 kl 14:36

ANNONSE

BYDEL SAGENE: Snart er julen her og vi fyller opp hjemmene våre med velduftende hyasinter, deilige kakedeiger, grønne, glitrende trær og ikke minst julemat. Derfor er det en hel del du bør passe på som hunde- eller katteeier akkurat nå.

Veterinær Sasja Rygg hos AniCura dyresykehus på Voldsløkka, har samlet de viktigste tipsene for at kjæledyra våre også kan få en deilig jul.

Sagene Avis har opprettet et eget dyrehjørne, der Rygg vil svare på eventuelle spørsmål. Eller kanskje du bare har en historie om kjæledyret ditt du ønsker å dele? Send oss en e-post og delta i vår nye dyrespalte!

– Sjokolade er giftig

Det kan være lett å glemme at mye som hører julen til, faktisk kan være farlig for husdyret. Er du dessuten nybakt hunde- eller katteeier er det ekstra fint å vite hvordan du skal sikre julehjemmet, forteller Rygg.

– I julen ser vi ofte litt flere risikoer for husdyret, siden man pynter med juleblomster, tenner levende lys, setter frem godteri på bordet og stiller en deig lunt til heving. Vi ser oftere forgiftninger hos hunder og katter i denne tiden.

Når vi mennesker fråtser i sjokolade og julemat, skal vi huske på at dette ikke er mat som hunden eller katten skal tilbys. Sjokolade er giftig for hund, og den fete julematen passer ikke i matskålen til verken hund eller katt. Slikt blir det ofte dårlig mage og diaré av, påpeker veterinæren.

– Det er lett å tenke at man vil gi Mons eller Fido litt ekstra siden det når er jul, men få er klar over hvor små mengder julemat som skal til før hunden eller katten har fått i seg alt for mange kalorier og fett. I dag er 25-40 prosent av hunder i Norge overvektige, og blant kattene er ca én av fire for tykk. Og det er minst like vanskelig å slanke dem som oss selv når januar kommer!

Andre juletradisjoner som presenterer en risiko for husdyrene bortsett fra mat, er gavebånd og planter.

– Særlig katter liker å tygge på planter hjemme om de får muligheten. Derfor er det smart å tenke nøye gjennom hvor man plasserer for eksempel amaryllis, juleroser og hyasint, som alle er giftige for katten.

Er det noe det er lov å gi?

Ja, det er noe ekstra kan man by på, sier veterinæren.

– Små mengder av svineribbe eller -stek uten fett og svor, laks uten ben, kjøttboller uten løk og brød uten rosiner og nøtter kan trygt gis. En skje eller to med risengrynsgrøt går også bra, om dyret ikke er følsomt for melkeprodukter. Men alt med måte!

AniCuras beste tips for en sikker og hyggelig jul for de firbente:

1. Ikke gi hunden eller katten restemat fra julens etegilde. For en hund eller kattemage kan fet mat utløse alvorlige mage-tarm-problemer. Løk og hvitløk er farlig for hunder.

2. Vokt over konfektesken! I sjokolade finnes det et stoff som er giftig for hund. En forlatt konfekteske eller sjokoladeskål på stuebordet kan være livsfarlig for hunden..

3. Pass på gavebånd og glittersnører siden disse er gøy å leke med men lett kan feste seg i mage-tarmkanalen.

4. Still juletreet på et sikkert sted. Julekuler i glass kan skjære opp dyrets poter og granbar er svært tungt fordøyelig for både hund og katt. Juletrebelysningen bør også plasseres utenfor nysgjerrige dyrs rekkevidde.

5. Tenk på at levende lys kan velte på grunn av logrende haler og nysgjerrige snuter. Still lys høyt så dyrene ikke kommer til, og la ikke dyret være alene i et rom med levende lys.

6. Vær forsiktig med juleblomstene: Hyasinter, amaryllis, julestjerne, og juleroser er giftige for både hund og katt.

7. La ikke gjærdeig stå fremme til heving slik at hunden kan nå den. På noen sekunder kan en hund glefse den i seg, og så få akutte mageproblemer. Rosiner er dessuten giftig for både hund og katt.

VETERINÆR: Sasja Rygg hos Anicura har tipsene for en tryggest mulig jul for de firbeinte. Foto: AniCura

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord