Slik skal barnehagen sørge for at barna får et godt tilbud

ESPIRA BLIKK: Espira Torshovdalen barnehage skal, sammen med resten av Espira-barnehagene, jobbe gjennom systemet «Espira Blikk» som skal sikre Endre, Elijah, Julia og Leon og alle de andre barna et best mulig tilbud. Foto: Janina Lauritsen
Det finnes ikke et lovfestet system for at barnehagene skal følge opp kvaliteten i sitt tilbud. Derfor tok Espira kunnskapsbarnehage det i egne hender.
Publisert: 10.01.2019 kl 07:59
Sist oppdatert: 10.01.2019 kl 11:22
ESPIRA TORSHOVDALEN BARNEHAGE: Nå skal det bli enklere for Espira kunnskapsbarnehage å gi det best mulige tilbudet til barna.
Det er viktig å følge opp kvaliteten i barnehagene slik at hvert enkelt barn skal få det tilbudet det har krav på. Men hvordan skal man definere kvalitet i en barnehage?
Det er enkelt å måle antall ansatte, antall leker, boltreplass med mer – men hvordan måle kvalitet på hvordan barna har det og hvordan de ansatte møter barna i de ulike situasjonene?
Det er dette Espira Kunnskapsbarnehage nå skal jobbe med.
Espira BLIKK
Espira mener det bør lovfestes at barnehager har et system for å følge opp kvaliteten i sin barnehage, men slik er det ikke i dag. Espira har derfor utviklet et system, delvis finansiert av midler fra Utdanningsdirektoratet – «Espira Blikk».
Her vurderes de ansattes pedagogiske praksis og samspill med barna opp mot målsettinger fra barnehageloven og rammeplanen. Målet er å sikre at alle barn i Espira skal få et barnehagetilbud av god kvalitet, i tråd med barnehagelovens bestemmelser og rammeplanens føringer.
Dette skal de gjøre ved hjelp av interne og eksterne vurderinger.
Alle 101 Espira-barnehagene skal hvert år vurdere seg selv etter 24 kjennetegn i rammeplanen. Så er det 50 barnehager som får besøk av to pedagoger fra andre barnehager i to dager. Dette skal gjøres annen hvert år.
– Deretter kan barnehagen jobbe mer spisset. Da blir det mer spesifikt hvilke kurs man trenger for å ha en barnehage som gir barna det de har behov for, sier styrer i Espira Torshovdalen barnehage, Kathy Dayvary Larsen.

ESPIRA BLIKK: Styrer i Espira Torshovdalen barnehage, Kathy Dayvary Larsen, forteller at barnehagen skal ha ekstern og intern vurdering. Foto: Janina Lauritsen
Spennende, men skummelt
– Personalet syns dette er kjempespennende. De gleder seg, men det er selvfølgelig litt skummelt også. Noen skal jo komme for å se på jobben vi gjør. Det er ikke skummelt fordi vi har noe å skjule, men det blir som på trikken - det er alltid litt skummelt med billettkontroll selv om man har billett.
Det blir også veldig interessant å se om vurderingene innenfra og utenfra er like, forteller hun.
Espira Torshovdalen får besøk av pedagogene for den eksterne vurderingen i april.
Forbilder og flaggermusforskere
I dag ser det i hvert fall ut til at Endre, Leon, Elijah og Julia ikke kunne hatt det bedre i barnehagen. De tegner og forteller ivrig om hva de holder på med.

TEGNETID: - Du er kongen av Bikuben (avdeling, journ.anm)! sier Julia til pedagogisk leder Joachim Surland. Foto: Janina Lauritsen
De er i det eldste kullet i barnehagen, altså «skolespirene.»
Du kjenner dem kanskje igjen? Tidligere i vinter lagde de snøballer og katapulter i pi-parken.
– Det er kjempegøy å gå i barnehagen, roper Julia før alle sammen setter seg ned og viser at de kan skrive blant annet navnene sine og is.
– Jeg vil skrive masse her, for jeg vil øve meg til skolen, fortsetter hun.
Men de sitter slettes ikke bare inne og øver seg til skolen, de er også ute på turer. For litt siden tok de t-banen opp til Sognsvann for å gå på skogstur. Og der fant de noen dyr disse barna syns er helt topp.
– Husker dere da vi gikk tur i skogen, der det var mørkt? spør pedagogisk leder Joachim Surland.
– Ja! Det var en flaggermushule! Vi har forsket mye på flaggermus.
Og siden de er skolespirer er de også forbilder for de mindre barna, forteller de.
– Vi tar oss av dem og viser hva som er lov og ikke.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!