Sagene Avis

Slik skal barnehagen sørge for at barna får et godt tilbud

ESPIRA BLIKK: Espira Torshovdalen barnehage skal, sammen med resten av Espira-barnehagene, jobbe gjennom systemet «Espira Blikk» som skal sikre Endre, Elijah, Julia og Leon og alle de andre barna et best mulig tilbud. Foto: Janina Lauritsen

Det finnes ikke et lovfestet system for at barnehagene skal følge opp kvaliteten i sitt tilbud. Derfor tok Espira kunnskapsbarnehage det i egne hender.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 10.01.2019 kl 11:22

ESPIRA TORSHOVDALEN BARNEHAGE: Nå skal det bli enklere for Espira kunnskapsbarnehage å gi det best mulige tilbudet til barna.

Det er viktig å følge opp kvaliteten i barnehagene slik at hvert enkelt barn skal få det tilbudet det har krav på. Men hvordan skal man definere kvalitet i en barnehage?

Det er enkelt å måle antall ansatte, antall leker, boltreplass med mer – men hvordan måle kvalitet på hvordan barna har det og hvordan de ansatte møter barna i de ulike situasjonene?

Det er dette Espira Kunnskapsbarnehage nå skal jobbe med.

Espira BLIKK

Espira mener det bør lovfestes at barnehager har et system for å følge opp kvaliteten i sin barnehage, men slik er det ikke i dag. Espira har derfor utviklet et system, delvis finansiert av midler fra Utdanningsdirektoratet – «Espira Blikk».


Her vurderes de ansattes pedagogiske praksis og samspill med barna opp mot målsettinger fra barnehageloven og rammeplanen. Målet er å sikre at alle barn i Espira skal få et barnehagetilbud av god kvalitet, i tråd med barnehagelovens bestemmelser og rammeplanens føringer.

Dette skal de gjøre ved hjelp av interne og eksterne vurderinger.

Alle 101 Espira-barnehagene skal hvert år vurdere seg selv etter 24 kjennetegn i rammeplanen. Så er det 50 barnehager som får besøk av to pedagoger fra andre barnehager i to dager. Dette skal gjøres annen hvert år.

– Deretter kan barnehagen jobbe mer spisset. Da blir det mer spesifikt hvilke kurs man trenger for å ha en barnehage som gir barna det de har behov for, sier styrer i Espira Torshovdalen barnehage, Kathy Dayvary Larsen.

ESPIRA BLIKK: Styrer i Espira Torshovdalen barnehage, Kathy Dayvary Larsen, forteller at barnehagen skal ha ekstern og intern vurdering. Foto: Janina Lauritsen

Spennende, men skummelt

– Personalet syns dette er kjempespennende. De gleder seg, men det er selvfølgelig litt skummelt også. Noen skal jo komme for å se på jobben vi gjør. Det er ikke skummelt fordi vi har noe å skjule, men det blir som på trikken - det er alltid litt skummelt med billettkontroll selv om man har billett.


Det blir også veldig interessant å se om vurderingene innenfra og utenfra er like, forteller hun.

Espira Torshovdalen får besøk av pedagogene for den eksterne vurderingen i april.

Forbilder og flaggermusforskere

I dag ser det i hvert fall ut til at Endre, Leon, Elijah og Julia ikke kunne hatt det bedre i barnehagen. De tegner og forteller ivrig om hva de holder på med.

TEGNETID: - Du er kongen av Bikuben (avdeling, journ.anm)! sier Julia til pedagogisk leder Joachim Surland. Foto: Janina Lauritsen

De er i det eldste kullet i barnehagen, altså «skolespirene.»


Du kjenner dem kanskje igjen? Tidligere i vinter lagde de snøballer og katapulter i pi-parken.

– Det er kjempegøy å gå i barnehagen, roper Julia før alle sammen setter seg ned og viser at de kan skrive blant annet navnene sine og is.

– Jeg vil skrive masse her, for jeg vil øve meg til skolen, fortsetter hun.

Men de sitter slettes ikke bare inne og øver seg til skolen, de er også ute på turer. For litt siden tok de t-banen opp til Sognsvann for å gå på skogstur. Og der fant de noen dyr disse barna syns er helt topp.

– Husker dere da vi gikk tur i skogen, der det var mørkt? spør pedagogisk leder Joachim Surland.


– Ja! Det var en flaggermushule! Vi har forsket mye på flaggermus.

Og siden de er skolespirer er de også forbilder for de mindre barna, forteller de.

– Vi tar oss av dem og viser hva som er lov og ikke.

FLAGGERMUSFORSKERE: – Så store var flaggermusene, sier Julia. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...