Dyrehjørnet:
Slik sørger du for at hunden også får en fin påske
Det er ikke bare små og store folk som må ha solbriller og solkrem i påskesola. Husk også på de firbeinte!
Publisert: 15.04.2019 kl 16:25
BYDEL SAGENE: Påsken er rett rundt hjørnet og mange reiser i disse dager til fjells. Eller kanskje du er en av dem som velger bort hytta og heller drar til storby eller varmere strøk?
Men hvis du reiser til påskefjellet og tar med deg hunden, bør du lese deg opp på hundens fjellvettregler først.
Sagene Avis har opprettet et eget dyrehjørne, der veterinær hos AniCura dyresykehus på Voldsløkka, Sasja Rygg, vil svare på eventuelle spørsmål. Eller kanskje du bare har en historie om kjæledyret ditt du ønsker å dele? Send oss en e-post og delta i vår nye dyrespalte!
Fjellvettreglene for hunder er regler utarbeidet av Mattilsynet, for å sikre at både du og hunden din får en best mulig påskeferie, og disse står listet opp på AniCuras nettside.
Fjellvettregler for hund
1) Vis respekt for solen
Også hunder kan ha nytte av solbriller på fjellet.
2) Se opp for solbrenthet
Lyse hunder og hunder med tynn pels på ører og snute er spesielt utsatt. Hos oss får du kjøpt solkrem til kjæledyr.
3) Se opp for såre poter
Potesokker og potesalve gir god beskyttelse mot kram snø.
4) Bruk riktig utstyr
En god sele og lang line er et must på skituren! Husk hundeposer, helst i bioplast som er nedbrytbar plast.
5) Legg ikke ut på langtur uten at hunden er trent
Det er veldig tungt for en hund å løpe i snøen ved siden av deg, og om hunden din ikke er godt nok trent til det, kan den lettere bli skadet. Vurder om hunden må være med eller den heller kan vente i hytten til dere er tilbake.
6) Vær rustet mot uhell
Førstehjelpspakke må du alltid ha i sekken. Poteskader er vanlig (hvis du slurver med punkt 3) og sårskader pga stålkanter forekommer. Ha bandasjemateriell tilgjengelig og telefonen til nærmeste veterinærvakt klart.
7) Se opp for frostskader
Hunder med tynn pels kan ha nytte av dekken, og hunder med lang pels kan få frostskader pga snøklumper som setter seg fast i pelsen. Det finnes egnet bekledning for dette også!
8) Pass godt på valpen i kulden
Små valper og unghunder har ikke forutsetningene for å kunne være med på lange skiturer. Tenk at dette er som et lite barn, lek og litt trening er mer enn nok.
9) Husk ekstra fôr
På samme måte som at du selv synes det er godt med en brødskive når du har kommet frem, trenger også hunden din ekstra påfylling av energi. Ha gjerne en høy-energi snack eller boks liggende i sekken for raskt påfyll.
10) Ikke gi hunden sjokolade
Hunder tåler ikke sjokolade, så Kvikk Lunsjen koser du deg med selv!
Pass på hunden i skiløypa
En tur i skogen står høyt på de fleste hunders ønskeliste, men husk på at når du får ski på beina, kan du lett skade din firbente turkamerat. Særlig ski med stålkanter kan gjøre stor skade på hundens ben og poter. Påsken er høysesong for kuttskader, og disse kan bli svært alvorlige, informerer AniCura dyresykehus.
– Det vanligste er skader i poter og nederst på bena i forbindelse med påkjørsel mellom skigåer og hund. Det kan være alt fra små kutt til styggere skader med avrevne sener og muskulatur. Stikkskader fra skistaver har vi også fått inn, både i kropp, brystregion, på poter, og også i øye. Alvorlighetsgraden varierer selvsagt, men særlig alvorlig kan det bli om øyne er involvert, sier veterinær Sasja Rygg til Sagene Avis.
Du må også tenke på mer enn din egen form når du legger i vei ut på langtur.
– En hund bør, som mennesker, trenes opp for den legger ut på langtur. Men de har betraktelig lettere for å bygge kondisjon enn oss! Og om hunden er helt ung eller gammel, bør man selvsagt følge dens tempo og ta hensyn til hva den klarer. Man må kjenne sin hund.
Den vanligste feilen er ofte å dra de aller yngste med på lengre turer, de har mye iver og ikke nødvendigvis «vett» til å stoppe, fortsetter hun.
– Og unge hunder bør ikke trekke før skjelettet er ferdig utvokst og de har bygget godt med muskulatur. Det vil si ikke før de er godt over et år, kanskje til og med 1,5 år.
Det kan være lurt å ha med seg førstehjelpsutstyr i tursekken, slik at man selv kan ta seg av såret umiddelbart. Er skadene mer enn overfladiske bør de ses på av veterinær. Bandasjemateriell og sterilt vann for å vaske sår er viktig innhold i en førstehjelpsmappe. Det samme er kompresser og tape. Dette gjelder selvsagt også resten av året.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!