Sagene Avis

Sagene Avis

– Det å kunne være en del av en sånn unik historie, er jeg veldig stolt og ydmyk av

SOMMERPRATEN: Eier av Raades Hagekafé, Joachim Raade, forteller om sitt beste ferieminne, da han tok med barna til Gaustatoppen. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Joachim Raade opplever at folk blir mer glad i bydelen når man har ting som binder dem sammen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

SOMMERPRATEN: I sommer slår Sagene Avis av en prat med en rekke lokalprofiler. I Sommerpraten blir du bedre kjent med de lokale fjesene, og hva de skal i sommer.

Joachim Raade eier Raades Hagekafé i Maridalsveien 112. Han er sjette generasjon i sin familie som bor i dette huset, og på søndager åpner han opp hagen sin og byr på nystekte sveler.

– Hva opptar deg mest akkurat nå?

– Akkurat nå holder jeg på med å bygge vår nye foodtruck, en salgsbod på hjul. Når folk ikke får komme til oss, skal vi komme til dem. Jeg ønsker å servere våre nystekte sveler i Oslo andre dager enn kun et visst antall søndager på Raades Hagekafé.

– Hvilke planer har du denne sommeren?

– Denne sommeren var planen å finne på noe nytt med barna mine, de har aldri sett eller vært på et stort fjell. Så vi tok turen til Gaustatoppen, som kanskje er Norges flotteste fjell, og det ble helt magisk. Ellers har jeg tenkt å ta med barna på fisketur, vi rakk ikke det på siste ferietur, så jeg tenkte meg til Øyungen med dem for å fiske med dupp og mark. Det er en fin måte å fiske på for aller første gang. Ellers har vi hatt en flott Oslo-ferie, vi har kost oss på Frognerbadet, Huk og Frysja, vært på Teknisk museum to dager da det regnet mye, vi har grillet i hagen og kost oss mye. Ellers har jeg brukt litt av sommeren på å fikse gresset på Raades Hagekafé, vår populære karpedam har gjort at gresset ble borte inntil dammen, men det har jeg nå fikset med ferdigplen og gjødsel, og sådd der det var flekker. Så nå er det blitt en flott gressplen som folk kan få nyte når vi åpner igjen for sesongen 11. eller 18. august.

– Kan du fortelle litt om ditt beste sommerminne?

– Jeg har mange flotte sommerminner, jeg er så heldig å ha foreldre som kunne ta oss med på turer rundt omkring i Europa og til Nord-Afrika. Vi har ikke vært rike, men mamma og pappa kjørte Lada så vi kunne bruke mer penger på andre ting, som opplevelser. Det er jeg veldig glad for i dag. Vi har kjørt Lada til Italia og tilbake, det var en utrolig fin ferie. Ellers har vi vært litt rundt i syden, det er deilig å kjenne varmen og bade i alltid varmt vann.

– Men mitt kanskje aller beste ferieminne er nok fra i år, da jeg campet med mine barn, Victoria (5 år) og Alexander (6,5 år). Vi kom til Stavsro, like ved der man går opp til Gaustatoppen. Det var tåke da vi ankom, vi så ikke mer enn femti meter og det regnet mye da vi skulle slå opp telt. Bardunene til teltet hadde knyttet seg sammen, så der sto jeg og slet med å få det opp, barna hadde jakke og sommerklær så det ble kaldt, men jeg fikk satt det opp og vi kom inn i tørt telt. Vi la oss i soveposer oppå saueskinn, da fikk jeg mye kos og kjærlighet fra mine barn. Da vi våknet ble det et øyeblikk jeg aldri vil glemme, vi så jo ingenting før vi la oss, men da vi åpnet teltet og de fikk sett fjell overalt – det var et magisk øyeblikk, jeg er så heldig å ha fått det oppleve sammen med dem. Det å få oppleve ting sammen med barna sine, ting de opplever for aller først gang, er stort.

– Hva har opptatt deg mest siden sist sommer?

– Det må bli saken om utvidede åpningstider for Raades Hagekafé. Det er ingen hemmelighet at våre folkevalgte politikere ikke helt har skjønt betydningen av vårt tilbud med Raades Hagekafé for Sagenes og Oslos befolkning, så de sa nei til utvidede åpningstider. Men da saken var oppe igjen i Oslo byutviklingskomité, stemte Arbeiderpartiet, MDG, SV og Venstre nei der også, de vil jo stemme det samme som Sagene bydelsutvalg. Det som var positivt var at Høyre og Frp ønsker vårt tilbud ellers i uka, samt Rødt og FNB, så valget til høsten blir spennende. Men jeg håper og tror at noen i Ap, MDG, SV og Venstre har folk som kan skjønne dette positive tilbudet og støtte oss, for det er ingen av våre gjester som skjønner noe av at ikke dette tilbudet skulle kunne være åpent i uka også, for vi har alle slags gjester her som stemmer på alle partier.

– Hva førte deg til bydel Sagene, og hva er det beste med bydelen, synes du?

– Jeg ble født på Sagene, rettere sagt på doen på Aker sykehus fordi det var ikke plass andre steder. Jeg har bodd hele mitt liv i Maridalsveien 112 her på Sagene, og min tipp-tipp-oldefar kjøpte tomten med et lite hus og bygget det senere ut. Det å kunne være en del av en sånn unik historie, er jeg veldig stolt og ydmyk av. Mine barn er syvende generasjon og vi er nok dem som har bodd lengst i samme hus/leilighet i Oslos historie, selv kongefamilien har ikke bodd på slottet lenger enn fra 1905.

– Det beste med Sagene er mye forskjellig. Først alle parkene rundt her vi bor, de er flotte, men det er dessverre ikke like mange parker andre steder i bydelen, som for eksempel Nydalen, der ønskes det flere parker. Jeg og min familie ønsker å låne bort vår hage på dagtid til alle i Sagene, for at vi skal få flere grønne lunger. Sagene er ikke langt fra sentrum, det liker jeg, så har vi Akerselva rett utenfor. Det er også flott. Det er blitt mange lekeplasser for barn, det setter jeg pris på som småbarnspappa. Jeg opplever også at folk blir mer glad i bydelen når man har ting som binder oss sammen, som for eksempel Sagene kirke, Hønse-Lovisas hus, Sagene Bryggeri, Vøienvolden, Mysterud Bar, Sagene Lunsjbar og Raades Hagekafé. Jeg setter pris på steder og ting som gjør oss stolte av bydelen. Nå på søndag kom det mange til stengt dør og jeg måtte dessverre si at jeg ikke har lov til å slippe folk inn i vår hage i sommerferien – gjester som bare ønsker å vise stedet for andre som ikke bor i Oslo. Det er sånne ting som er viktig for en bydel og det merker jeg folk liker. Jeg syns fellesskapet i bydelen er flott.

– Hva synes du er det aller beste å gjøre på en varm sommerdag?

– Bade, jeg elsker å bade. Jeg bader vel nesten hver dag om sommeren, selv i regn. Jeg er masse i Frysja med barna og på Huk. Skulle jo gjerne sett at det ble badeplass på Myraløkka det ville gitt et løft på Sagene

– Hva leser du i sommer?

– Jeg er dyslektiker, så jeg er ikke så glad i å lese. Jeg har lest én bok i hele mitt liv, og det var Ni liv av Jan Baalsrud. Den leste jeg til gjengjeld tre ganger, jeg skulle skrive særoppgave på Bjølsen skole. Ellers får jeg min informasjon og læring på andre måter. Jeg er veldig glad i dokumentarer, jeg har sett alt av det NRK har om olje, det er en utrolig historie som burde vært pensum på alle norske skoler. Ellers i sommer har jeg sett sikkert ti timer om månelandingen, det var spennende.

– Klarer du å koble helt av og nyte sommeren?

– Jeg er flink til å koble av, kanskje litt for flink til tider, hehe. Jeg jobber som selvstendig næringsdrivende og kan jo tilpasse tiden min. Jeg har hatt en flott sommer hittil, men gleder meg til å bli ferdig med foodtrucken og finne et bra sted med tillatelse til å stå for å servere våre nystekte sveler!

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...