
Dette har Nakstad savnet mest denne våren
– Det var egentlig ingen tid til annet enn jobb den første måneden. Etter hvert har det blitt litt mindre å gjøre, men vi har fortsatt overraskende mye å gjøre til tross for at det er lave smittetall i Norge, sier Espen Rostrup Nakstad, som endelig skal nyte et par uker ferie.
Publisert: 31.07.2020 kl 09:45
Sist oppdatert: 31.07.2020 kl 09:50
SOMMERPRATEN: I sommer slår Sagene Avis av en prat med en rekke lokalprofiler. I Sommerpraten blir du bedre kjent med de lokale fjesene, og hva de skal i sommer.
Vårsola skinner i Oslo fredag 13. mars. Koronaviruset har snudd Norge opp-ned og stengt ned store deler av landet.
Etter en hektisk uke i lederjobben på Ullevål sykehus, gleder Espen Rostrup Nakstad seg til helg med familien. Han er nesten i ferd med å åpne døra i det det ringer fra Helse- og omsorgsdepartementet.
– De spurte om jeg ville tre inn som assisterende helsedirektør i to uker mens resten av ledelsen satt i karantene, har han tidligere forklart til A-magasinet.
Det blir starten på en hektisk vår for 45-åringen.

Fungerende assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under en pressekonferanse om koronaviruset. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I Sommerpraten forteller han om hvordan de siste månedene har vært og hvordan sommeren blir.
Planlegger ferieuker
– Hva opptar deg akkurat nå?
– Det som opptar meg nå, er å planlegge et par ferieuker uten jobb. Det blir fint med ferie og ikke måtte være i møter hver dag, sier Nakstad, som er utdannet lege og jurist.
Opprinnelig skulle familien besøke slekt og venner i Sverige. Det har blitt utsatt til neste år.
– Jeg planlegger å feriere et par uker i fjellet. Jeg prøver å gå så mye i fjellet som jeg kan, sier Nakstad.
Espen Rostrup Nakstads sommeranbefalinger
Bok:
– «Norges fjelltopper over 2000 meter», en klassiker det er fint å bla i før man drar på
fjellferie.
Serie:
– «Das Boot» på NRK nett-TV.
Podcast:
– Det er flere jeg kunne anbefalt. NRKs «Ukeslutt», Pressepodden og Helsedirektoratets egen podcast «Helseaktuelt».
Sted i byen:
– Kikutstua på vinterstid og på vannet i Oslofjorden om sommeren.
Uteservering:
– Grefsenkollen i godt vær. Eller en hvilken som helst restaurant ved Oslofjorden.
– Hvordan ser en perfekt sommerdag ut?
– Det er en dag hvor man våkner uthvilt til sol og godt sommervær. Deretter kommer man seg på tur rett etter frokost, smiler han.
Hans beste sommerminner er lange somre ved sjøen i Oslofjorden.
Tar et par måneder av gangen
Til vanlig jobber han som overlege og forsker ved Akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus. Der leder han også CBRNE-senteret. De siste månedene har han hatt en fremtredende rolle under koronapandemien. Nakstad er for tiden "fungerende assisterende helsedirektør".
– Planen for høsten er å fortsette å jobbe med koronapandemien. Når det gjelder jobbrelaterte oppgaver, tar jeg et par måneder av gangen.
– Mye av tiden din brukes på ting som omhandler koronaviruset. Blir du ikke lei?
– Det hender at jeg blir lei av å svare på spørsmål om korona. Det skjer også nye ting hele tiden i denne pandemien, så det blir egentlig aldri kjedelig å jobbe med dette, svarer 45-åringen.
Det mest krevende synes han har vært mange vanskelige beslutninger som har måttet bli fattet på sparsommelig grunnlag.
– Jeg lærer nye ting av denne pandemien hver eneste dag, og også mye om covid-19 ved å lese forskningsartikler.
Møter og jobb hver lørdag og søndag
– Jeg tror vi kommer til å stå i dette i ganske lang tid fremover. Jeg håper vi ikke får en like hektisk periode som vi hadde i mars måned, poengterer helsetoppen.
– Hva kommer du til å savne minst fra da det var mest intensivt?
– Møter og jobbing hver lørdag og søndag kommer jeg til å savne minst.
I mars startet dagene tidlig. Gjerne i sekstiden, eller før det. Først sto besøk i NRK nyheter på programmet. Så fulgte en «evig» rekke møter før nye besøk i NRK og TV2 utover kvelden.
– Det var egentlig ingen tid til annet enn jobb den første måneden. Etter hvert har det blitt litt mindre å gjøre, men vi har fortsatt overraskende mye å gjøre til tross for at det er lave smittetall i Norge. Det skyldes at det hele tiden kommer nye problemstillinger og oppgaver knyttet til håndtering av pandemien.
Ski og sykkel
Etter mars ble det litt roligere. Da har han prioritert å komme seg ut på ski og sykkel ved siden av jobb.
– Det er egentlig bare det jeg har fått gjort.
Kikutstua er også favorittstedet i hovedstaden vinterstid.
– Klarer du å ikke tenke på korona da?
– Ja! Det er en veldig fin avkobling, å gjøre noe helt annet, svarer 45-åringen.
– Hva har du savnet mest denne våren?
– Jeg har savnet å ha tid til å planlegge helger, ferie og fritid. Det har rett og slett ikke vært mulig å planlegge slike ting på en stund. Men det har blitt lettere nå som det er sommer, sier Nakstad.
Populær
I sosiale medier blir den fungerende assisterende helsedirektøren hyllet for innsatsen han har lagt ned. Facebook-gruppa «Vi som heier på assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad» har nesten 25.000 medlemmer.
I gruppebeskrivelsen omtales Nakstad som «Norges mest empatiske, kunnskapsrike og mediaflinke mann i Helsedirektoratet».
«Sjelden har viktig informasjon blitt delt på en så fin måte. Denne gruppen klapper for Espen Rostrup Nakstad og «vi bøyer oss i hatten» for hans væremåte!»
– Det er selvsagt hyggelig med positive tilbakemeldinger. Jeg oppfatter det først og fremst som et uttrykk for at folk er fornøyde med mange av de tingene vi har gjort, både i Helsedirektoratet og hele helsesektoren så langt i denne pandemien, sier Nakstad.
Aldri angret
Da Norstat gjennomførte en undersøkelse for ABC Nyheter i mai, var Nakstad vinneren. I alt 1.056 nordmenn ble spurt om hvem de synes har «utmerket seg mest på en positiv måte under koronakrisen». Nakstad danket ut både statsministeren og helseministeren.
– Har du noen gang tenkt «hvorfor sa jeg ja til dette»?
– Jeg har aldri angret på at jeg sa ja til å jobbe med dette, svarer han.
– Koronaviruset er ikke borte. Hvis du skal si én ting til nordmenn, hva er det?
– Vi må huske at det viktigste vi gjør for å forhindre at det kommer en ny smittebølge i Norge, er å følge de grunnleggende smittevernreglene videre utover høsten og vinteren. Hvis vi alle klarer det, har vi gode sjanser til å komme gjennom dette uten å måtte stenge ned store deler av samfunnet igjen, avslutter han.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!