ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis
Seksjonsheader

Dette engasjerer Skøyeneie mest med Sagene:

– Du må jo langt ut i bygde-Norge for å finne noe liknende

Skøyeneie nyter sommerdagene på hytta og noen turer rundt i Norge, før han tar fatt på arbeidet med å bidra til å stable kultur-Norge på beina. Foto: Arild Rustan

Kantor Stein Skøyeneie gleder seg til å bidra til å stable kultur-Norge på beina igjen. Han er veldig spent på om pandemien har skapt masse motivasjon, eller om den har skapt mange bedøvde sinn. Men aller først skal han nyte sommerdagene på hytta.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 10.07.2021 kl 13:27

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SOMMERPRATEN: I sommer slår Sagene Avis av en prat med en rekke lokalprofiler. I Sommerpraten blir du bedre kjent med de lokale fjesene, og hva de skal i sommer.

Stein Skøyeneie er kantor i Sagene kirke, hvor han i over ti år har spilt gratis orgelkonserter for befolkningen. Han ble av Sagene Avis' lesere kåret til Årets navn og ildsjel 2020.

Det var Albert Hollenbach og den ærverdige «Dronningen av Sagene», Hollenbach-orgelet, som førte Skøyeneie til bydel Sagene. Og det at Sagene kirke er et monumentalt bygg med lav terskel og svært stor takhøyde, forteller han.

– Et hus og et aktivitetstilbud som inkluderer alle. Et sted som ikke stiller noen krav til hvem og hvordan du er. Det holder rett og slett å bare være bare seg sjøl. Akkurat slik dagen blir når du tar den i bruk. Og selvfølgelig bydelens beliggenhet, demografi og kulturen.

HOLLENBACH-ORGELET: Stein Skøyeneie har et brennende ønske om at orgelet snart restaureres. Foto: Janina Lauritsen

ANNONSE

– Skapertrangen blir vissen med god tid

- Hva opptar deg for tiden?

– Det tror jeg er noe så upoetisk som å finne tilbake til normalen etter all isolasjon og ensomhet. Jeg forventer ikke å ta opp igjen der det sluttet så brått, det har jo gått uker og måneder, for ikke å si år. Men veien videre fra nå må liksom stakes ut. Vyer og kreativitet skal bli virkelighet og ikke bare være flyktige tanker. Og følelser og hverdag skal være med på framdriften.

Det å skrive, skape og komponere er så veldig knyttet til aktivitet, mener Skøyeneie. Skapertrangen blir helt vissen når man får god tid, Skøyeneies skapertrang er avhengig av et visst press.

– Når den positive driven ikke er der, så blir skapertrangen deretter. Å komme ut og begynne å leve livet igjen, på en normal måte, det vil føre til mer kreativitet og skapervirksomhet. Det kjenner jeg på. Det lille vi kom i gang med i en måneds tid, det har generert noen tanker om at «det kan jeg gjøre, det kan jeg skrive.» Det er en veldig trigger for en som er skapende.

ANNONSE

I sommer skal han være på hytta, i nærheten av Horten, med familie og venner.

– Og så har vi noen vage planer om en liten norgestur noen dager ... Men den lokale smittesituasjonen avgjør. Når du våkner om morgenen så ser du at dit du egentlig skulle, har det plutselig blitt smitteoppblomstring. Har vi bil så kan vi jo lettere «rømme unna» eller forflytte oss dersom radarene plutselig går mot rødt. Men vi har ferie til august, så vi har jo mange uker på oss.

Foto: Arild Rustan

- Hva er ditt beste sommerminne?

– Å, det er så mange. Men én uke i Lofoten for noen år siden var helt uforglemmelig. Vi hadde sol, sol, sol og jeg sov knapt hele uka. Kan ikke huske at jeg har hatt slik energi noen gang. Og nordnorsk natur viste seg fra sitt aller flotteste. Vi badet på hvite sandstrender midt på natten og besteg snødekte topper med boblejakke og lue. Et eventyr!

ANNONSE

Har korona skapt motivasjon eller bedøvde sinn?

- Hvilke planer har du fremover?

– Det er å nyte det jeg har lengtet etter i mange måneder; sommeren! Og når høsten kommer er det å starte opp igjen med all aktivitet. Som kulturarbeider og musiker har jeg vært ganske hardt rammet av nedstengningen. Så forventningene til å begynne å formidle musikk og kultur igjen, den er stor. Vi må forsøke å stable alt på beina igjen, slik at vi kan begynne å synge igjen, drive med kor, alt det som har vært fullstendig lammet. I idrett, for eksempel turn, kan du til en viss grad drive litt individuelt, men synger du i kor så kan du liksom ikke gjøre det alene. Det handler om å synge med andre mennesker, da gir det ikke så mye å stå alene i skogen og synge.

Foto: Arild Rustan

Det er mange tusen mennesker som er ansvarlige for å stable kultur-Norge på beina igjen. Og det er veldig mange mennesker som har vært preget av at kulturnorge har ligget brakk. Skøyeneie ser frem mot den gigantiske oppgaven.

ANNONSE

– Skolekorps har stått på fotballbanene og øvd, det er en absurd situasjon alt sammen. Så det å komme tilbake til å kunne sitte ved siden av hverandre med samspill og samsang, det skal bli spennende å se om det gjøres med et knips eller om det er et stykke jobb å gjøre. Det blir veldig interessant å se om vi må rekonstituere virkeligheten i langt større grad enn man tenker. Har korona skapt masse motivasjon, eller har den skapt mange bedøvde sinn? Det gleder jeg meg veldig til å ta tak i.

- Hva har vært det mest positive med koronapandemien for deg?

– Merkelig nok har det vært det at jeg har blitt bedre kjent med noen mennesker, tross at man ikke skulle treffe noen. Men de få har jeg hatt kontakt med, for eksempel noen få turvenner, har gitt meg anledning til å knytte noen nye og veldig gode kontakter. Virkelig en god drive i en ellers nokså anemisk hverdag.

– Må langt ut i bygde-Norge for å finne noe liknende

Det som engasjerer Skøyeneie mest i nærmiljøet, må være å styrke det lokale initiativet og gi vekst for et fargerikt og kulturelt mangfold. Og hegne om alle småbutikkene og kafeene. Det er viktige celler for å bygge og bevare relasjoner. Og samspillet, som er en viktig drivkraft i de flestes liv, mener han.

– Det lokale initiativ er alt det jeg ser og leser om, og det jeg er en del av i nærmiljøet. Fra alt det historiske til det nye, til næringslivet og til skolene og musikklivet. Det engasjerer meg veldig å være med på å stimulere og drifte det fremover.

Han mener vi er heldige som har en «oase som Storo Storsenter» i bydelen. Hadde vi spredt det utover noen gater, hadde det blitt et helt bysentrum, mener han.

– Men vi trenger alle de småbutikkene og kafeene, det er de som skaper det pulserende livet ute. Senteret befinner seg inne i et hus, og det blir ikke mye liv i gatene av det.

Han drar spesielt frem Sagene Bokhandel som et sted han mener det er all grunn til å heise flagget for.

– Du må jo langt ut i bygde-Norge for å finne noe liknende, og det er det knapt nok der også, for der er det konkurs. Det at noen klarer å holde fanen oppe og drive bokhandel på god, gammeldags måte er jo helt enestående. Jeg tenker også Zachariassen på Torshov, og gamle Mysterud. Før var det isenkram på hvert gatehjørne og nå eksisterer det bare som sånne sære småbutikker. Det er helt unikt, du kan jo prøve å reise til Stovner eller Bøler - du finner jo ikke noe sånt. Det er bare her i bydelen, kanskje til en viss grad nedover løkka, men det er jo lite av det.

Han legger merke til at det er mye modernisering i andre bydeler. Man finner jo småbutikker på for eksempel Frogner, men de har ikke den samme ånden og sjelen som de butikkene som har vært her i generasjon etter generasjon.

– Der hvor innredningen er fra oldemors tid. Det er staselig syns jeg. Det er så viktig å ta vare på dem. Skal du ha noe, så kjøp det der!

Stein Skøyeneies sommeranbefalinger

Bok: Odd Klippenvågs siste novellesamling «En lykkelig gift mann» fra 2020 – vart, fortettet og så sårbart! (også bor han i bydelen! Og er en av vår tids største forfattere, synes jeg). Agnes Ravatns «Dei sju dørane» fra 2019. Sober krim! Så arvet jeg en diktbok fra en poet som jeg plutselig fikk øynene opp for:«Såmanns elsk» av Louis Kvalstad. En antologi. Bare vakkert og sømløst. I sommer skal jeg lese Roy Jacobsens «Bare en mor». Hørt både pluss og minus om den ... Men har lest de tre foregående, så nå er jeg klar for fortsettelsen.

Serie «Hvide Sande» på NRK. Danskene er flinke, både foran og bak kameraet.

Podcast:«Oppdatert» og «Hele historien» fra NRK er bra å følge.

Sted i bydelen: Det må bli Mysterud og Lunsjbaren.

Uteservering: Tja ... En kaffe og en is på plassen foran Sagene kirke er ikke å forakte.

Favoritt-is om sommeren: Gullpinne! Ingen over eller ved siden av!


Foto: Arild Rustan

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE